Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έπιασαν τον Έλληνα “βαρόνο” των λαθραίων τσιγάρων

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας δια μέσου … “σπόντας” έπεσε ένας 53χρονος επιχειρηματίας ο οποίος εμφανίζεται ως ο εγκέφαλος ενός πολυμελούς όσο και δαιδαλώδους διαβαλκανικού δικτύου λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Η σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, ενώ είχε προηγηθεί σε βάρος του, η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τη γειτονική Βουλγαρία.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι αρμόδιες γειτονικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνή ερυθρή αναγγελία αναζήτησης του, η οποία κοινοποιήθηκε μέσω της Europol και της Interpol σε όλες τις χώρες της Υφηλίου.

Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης, η βουλγαρική αστυνομία έφτασε στα ίχνη του Έλληνα “βαρόνου” όπως φέρεται να θεωρείται από τους ένστολους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, μετά τη σταδιακή εξάρθρωση μελών του κυκλώματος, που απαρτίζονταν σε ότι αφορά στην επικράτεια της από Βούλγαρους υπηκόους, που όμως συσχετίζονταν και συνεργάζονταν και με άλλους λαθρέμπορους από αρκετά ακόμη Κράτη της βαλκανικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με το σχετικό διαβιβαστικό, ο 53χρονος Έλληνας φέρεται να είχε σχεδιάσει και οργανώσει τη τελευταία μεταφορά περίπου 8.000 κιβωτίων με λαθραία τσιγάρα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, η αξία των οποίων αγγίζει ή και ξεπερνά τα 13.000.000 ευρώ.

Αυτά θα ήταν τα οφέλη από μία παράνομη μεταφορά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν τα τσιγάρα αυτά θα προορίζονταν για την αγορά της γειτονικής χώρας, ή εάν θα προωθούνταν σε βορειότερα των Βαλκανίων συνοριακά εδάφη. Επίσης, εξακολουθεί ν’ αποτελεί ζητούμενο ως μία πτυχή των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων, εάν και κατά πόσο το συγκεκριμένο δίκτυο βρίσκονταν σε διασύνδεση με το μεγάλο κύκλωμα το οποίο παρασκεύαζε σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική και διακινούσε τσιγάρα- μαϊμού σε βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο πολυπλόκαμο οργανωμένο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από αστυνομία και ΣΔΟΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προέκυψε προανακριτικά εμπλοκή και ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας.

Ο 53χρονος επιχειρηματίας λίγο μετά τη σύλληψη του οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, από τον οποίο όπως δικαιούται ως υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία και συνελήφθη, ζήτησε να μην εκδοθεί στη Βουλγαρία, αλά να διαβιβαστεί στην Ελλάδα ο φάκελος της δικογραφίας και η υπόθεση του να κριθεί και να εκδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, σύμφωνα με το διευθυντή της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, Βάνιο Τάνοφ, η χώρα του έχασε σχεδόν 250 εκατομμύρια λέβα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων το 2010. Κατά τα λόγια του τα κέρδη από λαθρεμπόριο τσιγάρων ήδη είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη από τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι καπνιστές στη γειτονική χώρα είναι 2,5 εκατομμύρια, και σε καθένα αντιστοιχούν 12-13 τσιγάρα την ημέρα. Στην πραγματικότητα τα τσιγάρα του καπνίζονται στη Βουλγαρία είναι πολύ περισσότερα λόγω του λαθρεμπορίου.
Τσιγάρα εισάγονται κυρίως από την Κίνα, ακολουθούν η Ουκρανία και η Μολδαβία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων το 80% του λαθρεμπορίου έρχεται από την Ελλάδα. Άλλο κανάλι περνάει από την Ρουμανία. Παράνομη εισαγωγή τσιγάρων γίνεται και δια της Τουρκίας και της Σερβίας. Ειδικοί στον τομέα ισχυρίζονται ότι τσιγάρα, που παράγονται στη Βουλγαρία επίσης πωλούνται παράνομα. Άλλαξαν και τα κανάλια πώλησης των παράνομων τσιγάρων. Κάποιοι εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν ότι χρησιμοποιείται και το δίκτυο διανομής ναρκωτικών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε