Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο: “Ανεγκέφαλη και εγκληματική πράξη”, αναφέρει το ΥΠΕΞ

φωτο newsit
φωτο newsit

Απερίφραστα καταδίκασε την επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο γάλλος πρέσβης εξήρε την άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενός ιδρύματος με τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Tο Γαλλικό Ινστιτούτο, σε καιρούς δύσκολους για την χώρα και την Αριστερά, έσωσε λαμπρούς εκπροσώπους της αριστερής διανόησης, παραχωρώντας τους υποτροφίες και μεταφέροντας τους με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα». Πρόκειται για ένα σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και στους δράστες της”, αναφέρει η ανακοόινωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γάλλος Πρέσβης: Οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως

Μετά την «εμπρηστική» επίθεση που σημειώθηκε απόψε τα ξημερώματα, εναντίον του Γαλλικού Ινστιτούτου (IFA) στο κέντρο της Αθήνας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Απευθυνόμενος προς τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα συνέστησε ηρεμία αλλά και επαγρύπνηση.

«Απόψε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας έγιναν θύματα εμπρησμών. Δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν χάρη στην ταχεία επέμβαση της πυροσβεστικής.

Η ανακοίνωση του Γάλλου πρέσβη έχει ως εξής:

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως και διέταξαν έρευνα. Η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.

Είμαστε βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας και σας καλώ με ηρεμία να δείξετε τη συνήθη επαγρύπνηση».

ΥΠΕΞ: Ανεγκέφαλη και εγκληματική πράξη

Αποτροπιασμό εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, καταδικάζοντας απερίφραστα τη σημερινή επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Χαρακτηρίζοντας ως «ανεγκέφαλη και εγκληματική» αυτή την πράξη, «κατά ενός ιδρύματος που είναι σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας και της προσφοράς της Γαλλίας στο ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι», το ΥΠΕΞ τονίζει ότι «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Και προσθέτει: «Αντίθετα προς το σκοπό της, η βάρβαρη και ακατανόητη αυτή ενέργεια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους».

Καταδίκη και από τη Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ καταδικάζει την επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου με δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ έκανε την εξής ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter:

«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης βανδάλων κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα μας και στην ελληνο-γαλλική φιλία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε