Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Για βασανιστήρια κατηγορούνται 5 αστυνομικοί

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τον χτυπούσαν σαν να ήταν σάκος του μποξ. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Θύμα ένας 30χρονος Χιλιανός που κρατείτο στο τμήμα. Μετά την πρώτη έρευνα που έγινε ύστερα από εντολή του αρχηγού της αστυνομίας οι κατηγορίες για τους 5 αστυνομικούς είναι βαρύτατες. 

Πως έγινε το περιστατικό. 

Ο 30χρονος άνδρας από τη Χιλή είχε συλληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι είχε επιτεθεί σε πολίτη με σιδερένια λάμα. Μία μέρα αργότερα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, που όρισε να γίνει η δίκη του στις 8 Ιανουαρίου.

Ο Χιλιανός ζήτησε να πάρει τηλεφώνο από το καρτοτηλέφωνο του τμήματος. Όμως αυτό ήταν χαλασμένο. Προσπαθούσε τότε να εξηγήσει στον ειδικό φρουρό που ήταν σκοπός ότι θέλει να τηλεφωνήσει με χειρονομίες επειδή δεν μιλούσε ούτε αυτός καλά αγγλικά. Ο αστυνομικός όμως εξέλαβε τις χειρονομίες ως υβριστικές και άρχισε να πλακώνει στο ξύλο τον Χιλιάνο.  Ο κρατούμενος αντιδρά και κολλάει στον τοίχο τον ειδικό φρουρό σκοπό.
 
Άλλος ειδικός φρουρός που δεν είδε τι είχε γίνει πριν βγάζει ένα γκλοπ και αρχίζει να τον βαράει αλύπητα. Μάλιστα οι δύο ειδικοί φρουροί βγήκαν από την σχολή πριν από ένα μήνα. Παρόν στο περιστατικό ήταν άλλος ένας ειδικός φρουρός και ένας αστυφύλακας που βλέπουν αλλά δεν παρεμβαίνουν. 

Παρόν όμως και ο αξιωματικός υπηρεσίας, ένας 24χρονος αστυνομικός που βγήκε το 2008 από τη σχολή. Ο αξιωματικός αυτός ισχυρίζεται ότι δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν ειδοποιήσε ούτε τον διοικητή του τμήματος για το συμβάν ούτε κανέναν. Μάλιστα συνέταξε μια “μαϊμού” δικογραφιά που γράφει ότι ο Χιλιανός προσπάθησε να αποδράσει από το τμήμα χωρίς ομως να κάνει αναφορά για ξυλοδαρμό ή βία.

Και οι πέντε κατηγορούνται για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας.

Ο 30χρονος έχει σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο αλλά και στο κορμί και βρίσκεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ένας αλλοδαπός κρατούμενος στο τμήμα Ακρόπολής μετατράπηκε σε σάκο του μποξ από μερικούς απάνθρωπους και ασυνείδητους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τραυματισμένος. Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες κάθε ένστολο εργαζόμενο, αλλά και κάθε συνάνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό που κατοικεί στην χώρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας.  Όποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού.”

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και στους πέντε ενώ πήραν προθεσμία να απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε