Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η απάτη με τα χαμηλότοκα δάνεια μέσω internet

Η απάτη με τα χαμηλότοκα δάνεια μέσω internet

Δικογραφία σε βάρος 68χρονης γυναίκας, του 47χρονου γιού της και ενός αλλοδαπού που αναζητείται, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εξιχνίασε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, για υποτιθέμενη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες με τη μεθοδολογία «νιγηριανού τύπου» παραπλανούσαν τους ενδιαφερόμενους, υποσχόμενοι ότι προσφέρουν άμεσα και εύκολα δάνεια, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία 59χρονου, ο οποίος βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση και εντόπισε στο διαδίκτυο αγγελία που αφορούσε στη χορήγηση τραπεζικών δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ο 59χρονος επικοινώνησε τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με Έλληνα, κάτοικο εξωτερικού, με τον οποίο συμφώνησαν στην έκδοση δανείου, αρχικά ύψους 5.000 ευρώ, με την καταβολή από μέρους του καταγγέλλοντα ποσού 350 ευρώ, που αντιστοιχούσε σε προκαταβολή για υποτιθέμενα έξοδα φακέλου. Το τελικό ποσό των υποτιθέμενων εξόδων φάκελου θα προέκυπτε κατά την συνάντησή του με συνεργάτιδά του στην Ελλάδα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της προανάκρισης, διενήργησε έρευνα των διαθέσιμων ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό της 68χρονης, που δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 47χρονου γιού γης, κατοίκου εξωτερικού, για λογαριασμό του οποίου δρούσε η 68χρονη. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου διερευνώνται.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 47χρονος αλίευε τα θύματά του μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια, αφού τα έπειθε για την έκδοση χαμηλότοκων δανείων, τα καθοδηγούσε να απευθυνθούν στη συνεργάτιδα του, η οποία αναλάμβανε την παραλαβή των «εξόδων φακέλου» και την αποστολή των χρημάτων σε αυτόν.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία της 68χρονης στην Αθήνα, ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση της και βρέθηκαν σχετικά στοιχεία μεταφοράς χρημάτων από διάφορα πρόσωπα. Παράλληλα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις και την ολοκληρωμένη ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τον 47χρονο ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.
 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε