Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η βόμβα στο Mall – μήνυμα των τρομοκρατών προς την αστυνομία – “Μπορούμε να χτυπήσουμε όπου και όποτε θέλουμε”

Η βόμβα στο Mall – μήνυμα των τρομοκρατών προς την αστυνομία – “Μπορούμε να χτυπήσουμε όπου και όποτε θέλουμε”

– Οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει μέσα σε χύτρα την βόμβα στο Mall
– Λειτουργεί και πάλι το MALL από τις 22:30
– “Γνώριμη” η βόμβα – Ποιές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς
– Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.40 αφού είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα – Όλο το χρονικό
– 200 άτομα ήταν μέσα στο κτίριο, μόλις που πρόλαβαν να βγουν
– Δε σταματά στο σταθμό Νερατζιώτισσα ο ηλεκτρικός
– Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στο Newsit τη στιγμή της έκρηξης – ΒΙΝΤΕΟ
– Εξιτήριο πήραν απο το ΚΑΤ οι δύο τραυματίες
– Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ του  Newsit

Για εκρηκτικό μηχανισμό δυνατής ισχύος κάνουν λόγο οι πρώτες αναφορές της Αστυνομίας, που τον εκλαμβάνει ως μήνυμα των τρομοκρατών ότι μπορούν να κάνουν όποια ενέργεια θέλουν και όπου θέλουν.

Η τελευταία ανακοίνωση του The Mall

Ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές όλες οι προβλεπόμενες έρευνες και διαδικασίες, που αφορούσαν στον άμεσο χειρισμό του συμβάντος. Αναφορικά με τα δύο μέλη της υπηρεσίας ασφάλειας που τραυματίστηκαν ελαφρά, έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους. Σχετικά με το εσωτερικό του κτιρίου, σημειώθηκαν υλικές ζημιές περιορισμένης κλίμακας μόνο στο επίπεδο 1. Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί ενδελεχής έλεγχος και όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι απόλυτα ασφαλείς.
Στο πλαίσιο αυτό, το εμπορικό κέντρο θα επανέλθει σε ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία από σήμερα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 22.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βόμβα περιείχε πάνω από ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδα και πιθανόν μικρή ποσότητα ANFO, δηλαδή νιτρικής αμμωνίας με πετρέλαιο, όπως εξηγούν ειδικοί στο NewsIt.

Η βόμβα μαζί με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν απαντήσεις σην Αστυνομία.

«Γνώριμη» βόμβα

Οι πυροτεχνουργοί ανέφεραν πως η βόμβα μέτριας ισχύος ήταν τοποθετημένη σε μικρή χύτρα ταχύτητας, η οποία κόπηκε στη μέση από την έκρηξη. Ήταν ωρολογιακή, με δύο διακόπτες on-off για την έναρξη της χρονομέτρησης πυροδότησης και άνοιγμα του κυκλώματος, και περιείχε εκρηκτική ύλη περίπου 1 κιλού, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα με μικρή ποσότητα ANFO, δηλαδή πρόσμιξη νιτρικού αμμωνίου και πετρελαίου. «Πρόκειται για υψηλό εκρηκτικό χαμηλής ταχύτητας» ανέφεραν οι πυροτεχνουργοί, που δεν μπορούν ακόμη να διαπιστώσουν αν πρόκειται για μικρό, μεγάλο ρολόι ή χρονοδιακόπτη. Δεν έχουν εντοπίσει ακόμη ευρήματα από τον πυροκροτητή και δεν αποκλείουν αυτός να ήταν αντίσταση ηλεκτρικού λαμπτήρα, όπως συνήθιζε να χρησιμοποιεί η «συνωμοσία».

Χύτρα ταχύτητας ή μαγειρικό σκεύος, ως φορέα βόμβας είχε χρησιμοποιήσει πολύ παλιά ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας», και μετά έγινε «σφραγίδα» των βομβιστικών επιθέσεων της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στέκονται και στη ποσότητα ANFO που πιθανότατα περιείχε η βόμβα και υπενθυμίζουν πως αυτό το υλικό είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Επαναστατικό Αγώνα όσο και από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στις εξής επιθέσεις:

– Στο Χρηματιστήριο Αθηνών
– Στην τράπεζα City Bank στο υποκατάστημα της Κηφισιάς
– Στην τράπεζα Eurobank στο υποκατάστημα της Αργυρούπολης
– Στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Συγγρού
– Στο κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών

“Δεν είναι οι ίδιοι με τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να υπάρχει κοινό ‘αρχηγείο’ ωστόσο φαίνεται να είναι άλλη ομάδα στο εμπορικό κέντρο” υποστηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, υπάλληλοι εταιρίας σεκιούριτι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.

(Διαβάστε την είδηση)

Η έκρηξη έγινε στο πρώτο επίπεδο και ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα σε κάδο σκουπιδιών, έξω απο κατάστημα καλλυντικών, απέναντι απο ΑΤΜ τράπεζας.

Στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβας σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη ιστοσελίδα zougla.

“Εχουμε βάλει βόμβα στο mall και θα σκάσει” είπε  ο άγνωστος που τηλεφώνησε, χωρίς να προσδιορίσεi το σημείο οπου είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός. “Δεν είναι φάρσα” πρόσθεσε και ζήτησε να εκκενωθεί ο σταθμός του προαστιακού, το εμπορικό κέντρο και η οδός Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης.

Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο. Εκείνη την ώρα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 200 άτομα καθώς τις Κυριακές στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν σινεμά αλλα και καφετέριες. Επίσης υπήρχαν και πολλοί εργαζόμενοι που
έκαναν απογραφές στα καταστήματα που δουλεύουν.
 
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι’ αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί.

Στο κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, μετά την εκκένωση, έμειναν γύρω στα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και οι δύο σεκιούριτι, και όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, ίσως δεν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Η Αστυνομία με ανακοίνωση της παρακαλεί όποιον πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ανακοίνωση του Mall

“Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή. Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης”.


Αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων

Κλειστό το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

Κανονικά εκτελούνται εδώ και λίγη ώρα τα δρομολόγια τουυ Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου,από τον Περαιά πρός την Κηφισιά και αντίστροφα. Ωστόσο, οι συρμοί δεν σταματούν στο σταθμό Νερατζιώτισσα και επιτρέπεται μόνο η δέλευσή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

 

Διαβάστε
Στο ΚΑΤ οι δύο τραυματίες απο την έκρηξη

Δυο ελαφρά τραυματίες και πολλές ζημιές απο την έκρηξη στο Mall Αμαρουσίου

”Η βόμβα έσκασε δίπλα από τα μαγαζιά μας” – video

Το “ορφανό” χτύπημα μπορεί να φέρει και άλλο; Οι πληροφορίες για το μπαζούκα – “Καθαρά” τα όπλα των τρομοκρατών με τα οποία χτύπησαν τη ΝΔ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε