Παρασκευή, 10 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ξανά σε δίκη ο Σταύρος Ψυχάρης για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Δεκτή έγινε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου κατά της απόφαση του Ί Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία είχε αναβληθεί επ΄αόριστον η δίκη του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, για παράβαση, από πρόθεση, του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) κάτ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παραπέμπει σε νέα δίκη τον Σταύρο Ψυχάρη.

Ειδικότερα, τον περασμένο Αυγούστο, αναβλήθηκε επ΄ αόριστον από το Ι΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η δίκη του Σταύρου Ψυχάρη, για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κάτ’ εξακολούθηση, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του επικεφαλή του ΔΟΛ με το οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Ψυχάρης σε δίκη.
Το κλητήριο θέσπισμα ακυρώθηκε καθώς έγινε δεκτό ότι στο περιεχόμενο του δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο κ. Ψυχάρης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται από αμέλεια ή από πρόθεση (δόλο) και η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που του αποδίδονται.
Τελικά, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τον περασμένο Αύγουστο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με την κυρία Δημητρίου το Πλημμελειοδικείου σφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά και εσφαλμένα ακύρωσε το επίμαχο κλητήριο θέσπισμα.
Επίσης, η κυρία Δημητρίου είχε υποστηρίξει ότι η ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφέρει ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρεται η μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε