Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κοζάνη: Στο εδώλιο για το θάνατο μωρού τρεις γιατροί και μια νοσοκόμα!

ΦΩΤΟ AΡXEIOY EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡXEIOY EUROKINISSI

Παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το θάνατο μωρού 13 μηνών από την Κοζάνη, το οποίο ταλαιπωρήθηκε επί αρκετές ημέρες μεταφερόμενο σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, λόγω έλλειψης παιδιάτρων αλλά και ιατρικών παραλείψεων.

Το περιστατικό είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που είχε ζητήσει να γίνει ΕΔΕ για τον καταλογισμό ευθυνών.

Δύο χρόνια μετά το συμβάν κι αφού οι γονείς του άτυχου αγοριού, ηλικίας 13 μηνών, κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η δικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε, με την παραπομπή σε δίκη τριών γιατρών και μίας νοσηλεύτριας για την πράξη της “ανθρωποκτονίας από αμέλεια από υπόχρεους σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή”.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, τον διευθυντή και τον αναπληρωτή διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων “Λοιμωδών” της Θεσσαλονίκης, καθώς και μία νοσηλεύτρια του πρώτου νοσοκομείου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το αγοράκι παρουσίασε αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού -Κοζάνης και Πτολεμαΐδας- όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι Παιδιατρικές Κλινικές τους δεν λειτουργούν.

Έτσι, αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε διαγνώστηκε “γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα”. Στο βρέφος δεν επιχειρήθηκε να χορηγηθεί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια να αφυδατωθεί ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα.

Μετά από επιμονή των γονιών, το 13 μηνών αγοράκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο “Λοιμωδών” της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου μπήκε στην μονάδα εντατική θεραπείας.
Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από περίπου δέκα μέρες νοσηλείας, παρότι προσωρινά είχε βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Το κατηγορητήριο περιγράφει αναλυτικά το δρόμο του άτυχου βρέφους προς το θάνατο, τις παραλείψεις και τους εσφαλμένους χειρισμούς των κατηγορουμένων.

Διαβάστε ακόμα:

Κοζάνη: Με μήνυση απαντούν οι τραγικοί γονείς

Αγοράκι 13 μηνών πέθανε λόγω έλλειψης παιδιάτρου

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε