Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κύκλωμα προώθησης μεταναστών: Το υπερσύγχρονο στούντιο μεταμορφώσεων και οι κωδικοποιημένες συνομιλίες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τα «πουλιά», τα «περιστέρια» και το «high tech» στούντιο μακιγιάζ και μεταμορφώσεων, είναι μερικά από τα καλά κλειδωμένα μυστικά του μεγάλου κυκλώματος προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 12 αλλοδαποί που συνελήφθησαν, Αφγανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει το κύκλωμα, στην κυριολεξία ήταν επιστήμονες στην απάτη, καθώς είχαν φθάσει στο σημείο να δημιουργήσουν ολόκληρο στούντιο με μεταμφιέσεις και αλλαγής χαρακτηριστικών, προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην φωτογραφία του μετανάστη, για την κατάρτιση του διαβατηρίου ή της πλαστής ταυτότητας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «επιστήμονες» στην τέχνη της πλαστογραφίας, είχαν στην κατοχή τους κλεμμένα διαβατήρια και ανάλογα με την ηλικία του κατόχου και τα χαρακτηριστικά, μακιγιάριζαν τον μετανάστη που θα το χρησιμοποιούσε, ενώ έφθαναν στο σημείο να τον κουρεύουν ανάλογα και να του βάφουν τα μαλλιά. Στην συνέχεια τον φωτογράφιζαν και το πλαστό διαβατήριο λίγο απείχε από το κανονικό.
Μάλιστα και λόγω της επαγγελματικής δουλειάς που έκανε το κύκλωμα, ακόμα και στα αεροδρόμια της Δυτικής Ευρώπης που οι έλεγχοι είναι αυστηροί, οι μετανάστες περνούσαν ελεύθερα, καθώς δεν διαπιστωνόταν η πλαστότητα του Διαβατηρίου.

 

Κωδικοποιημένες συνομιλίες

Παράλληλα το κύκλωμα χρησιμοποιούσε στις τηλεφωνικές του συνομιλίες κωδικούς και συγκεκριμένα, όταν επρόκειτο να «πετάξουν» οικογένειες μεταναστών για χώρες της Δυτικής Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους εκφράσεις όπως «..σήμερα έχω τρία «πουλιά» που θα πετάξουν», εννοώντας πως ανάμεσα στους μετανάστες είναι και παιδιά. Επίσης χρησιμοποιούσαν και την έκφραση «σήμερα θα πετάξουν τα περιστέρια» για τους μετανάστες που έφθαναν αεροπορικώς στις χώρες που επιθυμούσαν.

Όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες, το κύκλωμα είχε παρακλάδια στην Τουρκία, στην Κω, αλλά και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ οι Τούρκοι λαθρέμποροι είχαν συμφωνήσει με τους αρχηγούς της συμμορίας να βάζουν μετανάστες σε βάρκες και στην μηχανή λίγη βενζίνη, ώστε όταν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα να «μείνουν» και έτσι να τους σώσει το Λιμενικό και λάβουν το απαραίτητο χαρτί για 6μηνη παραμονή στην χώρα μας.
Το κύκλωμα πραγματικά «θησαύριζε» από αυτή την δραστηριότητα, καθώς κάθε μετανάστης πλήρωνε από 2.500 έως και 3.500 Ευρώ για την έξοδο του προς την Δύση και μάλιστα τους κρατούσαν επιπλέον 1.000 ευρώ ως εγγύηση, μέχρι να επιστρέψουν τα πλαστά διαβατήρια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε