Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Λογιστής-χάκερ έβγαζε στη… φόρα τις μισθοδοσίες της εταιρίας

Δεινός χρήστης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο 40χρονος λογιστής επί τρία χρόνια εισχωρούσε σε απόρρητα έγγραφα της εταιρίας στην οποία εργαζόταν και στη συνέχεια τα διέρρεε στο διαδίκτυο.

Ο 40χρονος εργαζόταν σε εισαγωγική εταιρία που εδρεύει στην Αττική και η οποία απασχολεί 400 άτομα. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν στον 40χρονο αξιοποιώντας πληροφορίες αλλά και μετά από καταγγελία του διευθύνοντας συμβούλου της εταιρίας.

Η καταγγελία αφορούσε παράνομη απόκτηση πρόσβασης στο τοπικό δίκτυο της εταιρίας και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της, οι οποίοι ήταν διασυνδεδεμένοι μέσω mail server.

Από το Νοέμβριο του 2007 έως και τον Νοέμβριο του 2010, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο δράστης διείσδυε παράνομα στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας και έβρισκε πληροφορίες για εμπιστευτικά θέματα ανάπτυξης και πωλήσεων του ομίλου. Και πως μπορούσε να δρα ανενόχλητος; Διέκοπτε τη λειτουργία των server, όλοι σταματούσαν τη δουλειά τους κι εκείνος μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να γίνεται αντιληπτός από κανέναν! Η οικονομική ζημιά που προκάλεσε στην εταιρία ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Από την έρευνα που έγινε στους υπολογιστές της εταιρίας, διαπιστώθηκε ότι ο υπολογιστής που είχε το λογισμικό για να διεισδύει στο σύστημα ήταν αυτός που χειριζόταν ο 40χρονος λογιστής. Το λογισμικό οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα.

Όπως προέκυψε, ο 40χρονος ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook δυσφημιστικά σχόλια για την εταιρία στην οποία εργαζόταν και παράλληλα δημοσιοποιούσε καταστάσεις μισθοδοσίας των στελεχών της, τα οποία προηγουμένως είχαν φτάσει παράνομα στα χέρια του μέσω του διαδικτύου.

Κατασχέθηκαν τέσσερις κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και πλήθος αποθηκευτικών μέσων, τα οποία θα διερευνηθούν ψηφιακά. Οι αρχές ερευνούν και άλλες διαδικτυακές παραβιάσεις. Εις βάρος του 40χρονου σχηματίστηκε δικογραφία, για «παραβίαση απορρήτου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπολογιστικών συστημάτων, προσωπικών δεδομένων και δυσφήμηση Ανώνυμης Εταιρείας», η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε