Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Μαύρη” επέτειος! Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά – Μέχρι το 2018 θα τραβήξει η δίκη [pics,vid]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ούτε στα μισά της δεν έχει φτάσει η δίκη της Χρυσής Αυγής για τα εγκλήματα σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών με πρώτο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
– Τρια χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του 33χρονου από τον Ρουπακιά στο Κερατσίνι
– Ο κατάλογος των μαρτύρων περιλαμβάνει 131 άτομα, που ίσως γίνουν 250 και έχουν εξεταστεί ΜΟΛΙΣ 25
– Οι πορείς για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αμαυρώθηκαν από επεισόδια σε Κερατσίνι και Θεσσαλονίκη
– Νέο κάλεσμα για πορείες στη μνήμη του αδικουχαμένου μουσικού την Κυριακή

Πολύ μακριά βρισκόμαστε από την ημέρα της ετυμηγορίας για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για μια σειρά εγκλημάτων εις βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών, με κυρίαρχα βέβαια τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Ζαχμάτ Λουκμάν.

Με δάκρυα στα μάτια και ενα στεφάνι απο λευκά τριαντάφυλλα τίμησε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα η μητέρα του, Μάγδα, τρία χρόνια απο την ημέρα που ο νεαρός μουσικός έπεφτε νεκρός απο το μαχαίρι του μέλους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά.

Η Μάγδα Φύσσα επισκέφθηκε το μνημείο που έχει στηθεί στην οδό που φέρει το όνομα του παιδιού της στο Κερατσίνι προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο ράπερ και δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα της όταν χάιδεψε την προτομή του Παύλου.

Στο πλευρό της, ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης, ο οποίος μιλούσε με τον συγκεντρωμένο κόσμο μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει πως τρία χρόνια μετά η μουσική και η ενέργεια του Παύλου δεν γεμίζει πλεον το σπίτι τους.

Οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη μνήμη του 33χρονου αδικοχαμένου μουσικού αμαυρώθηκαν από επεισόδια σε Κερατσίνι και Θεσσαλονίκη, με αντιεξουσιαστές να επιδίδονται σε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, να ρίχνουν μολότοφ και να καίνε κάδους.

Στο μεταξύ και αύριο Κυριακή έχουν προγραμματιστεί πορείες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, με τις αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό ώστε να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Τρία ακριβώς χρόνια μετά τη δολοφονία του 33χρονου στο Κερατσίνι, ο δράστης έχει αποφυλακιστεί καθώς το 18μηνο της προφυλάκισης έχει πια παρέλθει και όταν δεν βρίσκεται στο δικαστήριο, είναι στο σπίτι του. Πολύ μέλλον…

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις παραγόντων της δίκης, αυτή δεν θα διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο ακόμα. Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

1. Έχουν πραγματοποιηθεί 85 δικάσιμοι, σχεδόν οι μισές πάντως ήταν… κενές περιεχομένου λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων, της διενέργειας του δημοψηφίσματος αλλά και των εκλογών.

2. Έχουν εξεταστεί περί τους 25 μάρτυρες, όταν μόνο ο αρχικός κατάλογος (μαρτύρων κατηγορητηρίου) περιλαμβάνει 131 άτομα. Αν υπολογιστεί και ο αριθμός των μαρτύρων που έχουν προταθεί από την υπεράσπιση, αλλά και την πολιτική αγωγή, οι άνθρωποι που θα καταθέσουν αναμένεται να “ανέλθουν” τουλάχιστον σε 250.

3. Μόλις στις 8 Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε η εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας Φύσσα και το δικαστήριο εισήλθε στην εξέταση της δεύτερης από τις δικογραφίες που συνεκδικάζονται, αυτή για τη δολοφονική επίθεση κατά Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, τον Ιούνιο του 2012. Εκκρεμούν προς εξέταση, μεταξύ άλλων, οι υποθέσεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα, της επίθεσης κατά εργατών από το Πακιστάν στην Ιεράπετρα Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2013, της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Ζαχμάτ Λουκμάν τον Ιανουάριο του ίδιου έτους κ.α.

4. Το πέρας των μαρτυρικών καταθέσεων θα ακολουθήσει ένα ακόμα επίπονο και χρονοβόρο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας που αφορά στην ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων, ανάμεσά τους τα σχετικά με τα ευρήματα από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων, την προβολή και ακρόαση ψηφιακού υλικού προερχόμενο από κατασχέσεις του περιεχομένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κινητών των κατηγορουμένων κλπ

Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων, αναφέρει πως η μέχρι σήμερα αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού ανέδειξε, όπως τονίζει σε δηλώσεις του στον “Ε.Τ”, “ταχύτατη ενημέρωση, το συντονισμό και την ετοιμοτήτα ένστολης και ένοπλης παρουσίας δεκάδων ανθρώπων μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τη διακριτότητα ρόλων, την ψυχραιμία εκτέλεσης και την οργανωμένη διαφυγή”. Η υπόθεση των Αιγύπτιων που τώρα εξετάζεται αναδεικνύει παράλληλα την ανηλεή βαρβαρότητα που δέχθηκαν απρόκλητα τα ανυπεράσπιστα θύματα και το ρατσιστικό μίσος εναντίον των ξένων, ακόμα και εκείνων που δεν είχαν πειράξει ποτέ κανέναν, τόνισε.

“Το μεγάλο στοίχημα της δίκης είναι να μην περιοριστούν οι ποινικέ ευθύνες μόνον σε εκείνους που βρέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα στα χέρια. Είναι να αποκαλυφθούν, όπως ήδη συμβαίνει, οι διαδικασίες οργάνωσής τους, εκείνοι που τους έβαλαν και ο τρόπος που τους προετοίμασαν.”

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε