Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ

Μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, για την εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που δρούσε σε δεκατρείς νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Σαράντα τέσσερα άτομα βρέθηκαν να εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αρχαίων αντικειμένων που είχε  “έδρα” την Κεντρική Μακεδονία.

Τα μέλη της πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης “όργωναν” πολλές περιοχές ιδίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ψάχνοντας για αρχαία νομίσματα και αντικείμενα ενώ η σπείρα φαίνεται πως είχε συνεργούς σε  ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια.


Μετά από 4 μήνες παρακολούθησης οι αστυνομικοί συνέλαβαν 44 άτομα. Αναμεσά τους βρίσκεται ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 66χρονος, που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης  και 43 κύρια και περιφερειακά μέλη, ηλικίας από 25 έως 74 ετών.

Στους συλληφθέντες, που είναι όλοι Έλληνες, περιλαμβάνονται συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 66χρονος είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, που ενεργούσαν τα μέλη της οργάνωσης, σε διαφορές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Ο 66χρονος, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό ταξιδευε ο ίδιος στο εξωτερικό ή τα απέστελνε, μέσω εταιρειών, σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους.

Ο 66χρονος όπως προέκυψε ταξίδευε συχνά σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο.

Όπως διαπιστώθηκε το πεδίο δράσης της εγκληματικής ομάδας εκτείνεται σε 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και ιδίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Σε έρευνες που στα σπίτια των συλληφθέντων  βρέθηκαν πλήθος όπλων, περίπου 8000 αρχαία νομίσματα, πολλά αρχαία αντικείμενα, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και βιβλία αρχαιοτήτων.

Ανάμεσα τους και ένα εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα της Αρχαίας Μακεδονίας που απεικονίζει από την μια πλευρά τον Μέγα Αλέξανδρο και από την άλλη έναν αετό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση, τα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης των διατάξεων για την αρχαιοκαπηλία, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της πλαστογραφίας και της παράβασης των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής – διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να εξακριβωθεί για ποσο χρονικό διάστημα δρούσε η εγκληματική οργάνωση αλλά και να προσδιοριστεί ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που διοχετεύθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε