Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μια… πόλη ίση με την Πάτρα, συνέλαβε η αστυνομία το 2016! Οι “προτιμήσεις” των εγκληματιών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σαφώς λιγότερες ληστείες σε σπίτια και καταστήματα καταγράφει η αστυνομία το 2016 σε σχέση με το 2015
– Αυξάνονται οι “χαμηλού ρίσκου” επιθέσεις με κλοπές τσαντών και κινητών
– Μειώθηκαν ανθρωποκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας
– Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία

Λιγότερες ληστείες σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία ΟΠΑΠ και ταχυδρομικούς διανομείς καταγράφονται στα συγκριτικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία, παραθέτοντας και συγκρίνοντας τους αριθμούς του 2015 και του 2016.

Σε σχέση με το 2015 καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες κινητών τηλεφώνων και μικροποσών, σε μίνι μάρκετ, περίπτερα και πρατήρια υγρών καυσίμων. Συμπερασματικά το έτος 2016 παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.

Εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Στον απολογισμό, που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε Περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων κ.λπ.).

Το έτος 2016 καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 5,8%, οι ληστείες εντός οικιών σε ποσοστό 12,5%, οι ληστείες εντός καταστημάτων σε ποσοστό 12,3 % και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών σε ποσοστό 2,5%.

Ειδικότερα, το έτος 2016 σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σε ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε σούπερ μάρκετ, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Στις κλοπές – διαρρήξεις στην Επικράτεια καταγράφεται μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 1,8 %, ωστόσο λιγότερες ήταν οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών και ιερών ναών, ενώ αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ποσοστό 12 %.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 % , οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3% , οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % , οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 4,2% και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %.

Στις κλοπές – διαρρήξεις στην Επικράτεια καταγράφεται μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 1,8 %, ωστόσο λιγότερες ήταν οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών και ιερών ναών, ενώ αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ποσοστό 12 %.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (68.198) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Από τους συλληφθέντες, (68.198) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ. Παράλληλα εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις , που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας. Επίσης, το περασμένο έτος, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, συνελήφθησαν στη χώρα μας για σοβαρά αδικήματα (238) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης .

Λίγοτερες ανθρωποκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων) με συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2015.

Το 2016 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (5) λιγότερες υποθέσεις ανθρωποκτονιών σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν (81) υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι (9) έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί (86) από τις οποίες οι (17) με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης διαπράχθηκαν (132) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (169) που είχαν καταγραφεί το 2015. (37 λιγότερες, μείωση σε ποσοστό 21,9%).

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (183) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 85,9% των υποθέσεων.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε