Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

“Μίλησαν” τα όπλα των τρομοκρατών

Μέρος από τα όπλα των τρομοκρατών
, Μέρος από τα όπλα των τρομοκρατών

– Είχαν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιθέσεις
– Φωτογραφίες ντοκουμέντο από την επίθεση με αντιαρματικό στον θυρεό της αμερικανικής πρεσβείας
 – Δείτε τις φωτογραφίες από τον βαρύ οπλισμό μέσα από τη γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα
 – Νέες συλλήψεις αναμένονται από βδομάδα, “φωτογραφίζουν” 4 άτομα οι αρχές

Στο διαμέρισμα της οδού Αιγίνης 8 και Ύδρας στην Κυψέλη βρέθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο το οποίο όταν “μιλήσει” πιθανότατα θα πεί και άλλα πολλά…

Από τις βαλλιστικές έρευνες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής προέκυψε ότι το υποπολυβόλο MP5 που βρέθηκε στη γιάφκα είναι εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση στις επιθέσεις στο Β’ Αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας, στην επίθεση κατά της αστυνομικής κλούβας στο Γουδί και στην αστυνομική διμοιρία πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Και τα δυο πολεμικά καλάζνικοφ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στις παραπάνω δυο επιθέσεις, σε Γουδί και Εξάρχεια. 

Βαλλιστικός έλεγχος στο αντιαρματικό RPG, με το οποίο χτύπησε ο Επαναστατικός Αγώνας στις 12 Ιανουαρίου του 2007 τον θυρεό της Αμερικανικής Πρεσβείας, θα γίνει όταν έρθει αντίστοιχο βλήμα που έχει παραγγελθεί από το εξωτερικό. 

Οι ρουκέτες που βρέθηκαν στη γιάφκα της Κυψέλης αποτελούν πειστήρια και δε γίνεται να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο. Σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα για τα πιστόλια, τις χειροβομβίδες και την εκρηκτική ύλη. 

Φωτογραφίες από την επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην αμερικανική πρεσβεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκαν συγκεκριμένα:

-Ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, τύπου RPG-7. 
-Πέντε ρουκέτες.
-Δύο πυροβόλα όπλα – τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV και τέσσερις γεμιστήρες ενωμένες μεταξύ τους σε αντίθετη φορά ανά ζεύγος, άνευ φυσιγγίων, εντός δυο σάκων ορειβατικού τύπου.
-Ένα υποπολυβόλο ΜΡ5, με πτυσσόμενο κοντάκι, άνευ γεμιστήρα και φυσιγγίου στη θαλάμη.
-Τρία πιστόλια.
-Τρεις χειροβομβίδες.
-Φορέας αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα.
-Εξήντα οχτώ μασούρια εκρηκτικού γαλακτώματος και ζελατοδυναμίτιδας.
-Πέντε μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας.
-Ποσότητα ηλεκτρικών πυροκροτητών.
-Ένας γεμιστήρας υποπολυβόλου, κενός φυσιγγίων.
-Ένα ξύλινο κοντάκι καφέ χρώματος.
-Δεκατέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, των 9 χιλιοστών, LUGER , εκ των οποίων τρία φέρουν βύθισμα στο καψύλιο.
-Δύο φυσίγγια πυροβόλου όπλου KALASHNIKOV, με βύθισμα στο καψύλιο.
-Δεκατρία φύλλα χάρτου τα οποία περιέχουν μηχανογραφημένο κείμενο της προκήρυξης που στάλθηκε για την ανάληψη ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009.
-Ένας ηλεκτρονικός εκτυπωτής.
-Ένας σαρωτής εγγράφων.
-Ένας καταστροφέας εγγράφων, εντός του οποίου υπήρχαν τεμάχια κατεστραμμένων φύλλων χάρτου.
-Αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας όπως: Εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων.
-Ένας φορητός εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων (usb stick). 

Το ανευρεθέν υποπολυβόλο « HECKLER and KOCΗ» με αριθμό C – 48330 αφαιρέθηκε από φύλακα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ληστείας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95, στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε στις 08.15 το πρωϊ της 25ης Αυγούστου 2004, από δύο ένοπλους άγνωστους δράστες, που φορούσαν κράνη και αφαίρεσαν το ποσό των 18.400 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit τα εκρηκτικά, κι άλλος οπλισμός που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, ίσως οδηγήσουν και σε άλλες τρομοκρατικές επωνυμίες.

Αναζητούν κι άλλα διαμερίσματα του Ε.Α.

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά μικρότερη γιάφκα καθώς και δύο βοηθητικά σπίτια, στην Αθήνα. Θεωρείται ότι η μικρότερη γιάφκα χρησιμοποιείτο για αποθήκευση εκπαιδευτικών όπλων, ενώ τα δύο σπίτια ως χώρος συγκέντρωσης πριν ή καταφύγιο μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Νέες συλλήψεις από βδομάδα

Έτοιμοι να φτιάξουν και νέες πλαστές ταυτότητες ήταν οι τρομοκράτες καθώς διέθεταν μέσα στη γιάφκα της Κυψέλης όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μηχανήματα πλαστικοποίησης μαζί με τα πλήρη στοιχεία τουλάχιστον 26 ατόμων εντόπισαν οι αστυνομικοί. Εκείνο που κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς είναι η… προτίμηση που είχαν οι τρομοκράτες στα περίεργα ή έστω σπάνια ονόματα καθώς στον κατάλογο των ονομάτων υπήρχαν και κάποια όπως… Αννίβας.

Εκτιμάται ότι αυτά έχουν προέλθει από κάποιον εργαζόμενο σε δημόσια υπηρεσία, καθώς υπήρχαν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, επαγγελματική κατάσταση και τόπος διαμονής όπως η Θουρία στην περίπτωση του πραγματικού Δημοσθένη Μανδαλώζη, Β΄ μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος είχε δηλώσει απώλεια κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Ιταλία το 2004.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί τόνιζαν τις «σχέσεις» των κατηγορουμένων Βαγγέλη Σταθόπουλου και Παναγιώτας Ρούπας με την Καλαμάτα, ενώ εκεί βρέθηκε και ο Νίκος Μαζιώτης ένα χρονικό διάστημα το 2007-2008. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δηλώνουν με νόημα πως αν και δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία ταυτότητας από άλλους κατηγορούμενους, την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να προκύψουν νέες συλλήψεις ατόμων που είχαν συμμετοχή στην οργάνωση.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης «φωτογραφίζουν» πως αυτές θα αφορούν έναν 33χρονο υπάλληλο του Εθνικού Τυπογραφείου, που διατηρούσε σπίτι στην οδό Τριφυλίας στους Αμπελοκήπους σε μικρή απόσταση από το μελλοντικό χτύπημα της οργάνωσης εναντίον αστυνομικών, έναν συγγενή πρώτου βαθμού ήδη κατηγορουμένου, ενός ακόμη άνδρα που είχε εντοπιστεί σε συναντήσεις μελών της οργάνωσης και μιας από τις δύο γυναίκες, αποτυπώματα της οποίας είχαν εντοπιστεί σε κινητό αντικείμενο στο σπίτι του Λάμπρου Φούντα.

Πώς έφθασε η Αντιτρομοκρατική στη γιάφκα της Κυψέλης

Το μηνιαίο ενοίκιο των 150 ευρώ του δώματος των 30 τετραγωνικών μέτρων της πολυκατοικίας στην οδό Αιγίνης 8 και Ύδρας στην Κυψέλη, και η δίμηνη καταβολή του από τον Κωνσταντίνο Γουρνά μέσω τραπεζικού λογαριασμού, οδήγησε τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου στον εντοπισμό της κεντρικής γιάφκας του Επαναστατικού Αγώνα, τον «αφοπλισμό» των όποιων ασύλληπτων μελών του και την πιθανή προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Αρχικά οι αστυνομικοί είχαν αναζητήσει μέσω των ΔΟΥ της χώρας τον ενοικιαστή διαμερίσματος με τα στοιχεία Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη μηχανογραφημένα τα στοιχεία των ενοικιαστών στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων, οπότε η διαδικασία κρίθηκε χρονοβόρα. Στη συνέχεια ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες τράπεζες τους «τακτικούς» καταθέτες με τα ίδια στοιχεία, ίδιων χρηματικών ποσών, που πιθανότατα θα αποτελούσαν μισθώματα οικημάτων.

Από αυτή την προσπάθεια 30-35 «Γριβοκωστόπουλοι». Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών, προέκυψαν οι διευθύνσεις των επίμαχων ακινήτων και ξεκίνησε η μαραθώνια έρευνα η οποία κατέληξε στην πολυκατοικία της οδού Αιγίνης 8 και Ύδρας στην Κυψέλη.

Πλέον τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αρχικά αναζητούν πιθανά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, που θα τους επιβεβαιώσει παρουσία στον συγκεκριμένο χώρο των ήδη κατηγορουμένων αλλά και νέων προσώπων. Σε δεύτερο στάδιο θα ολοκληρωθούν οι βαλλιστικές έρευνες του οπλισμού προκειμένου να προκύψει ή όχι η χρησιμοποίησή τους σε συγκεκριμένες ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα ή άλλων τρομοκρατικών επωνυμιών ακόμη και στην αιματηρή επίθεση με 100 σφαίρες καλάσνικοφ στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγ. Παρασκευής, όπου είχαν τραυματιστεί 6 νεαροί αστυνομικοί και ένας πολίτης, ενέργεια για την οποία ο Επαναστατικός Αγώνας εξέδωσε ανακοίνωσης μη ανάληψης αυτής της ενέργειας.

Είχε ετοιμάσει μετακόμιση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γουρνάς που είχε νοικιάσει το διαμέρισμα, λίγο πριν συλληφθεί, είχε πάει στη γιάφκα και είχε αφαιρέσει το σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή καί ίσως και όλα τα υπόλοιπα χρήματα και αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του.
 

Το κουδούνι γράφει… Γριβοκωστόπουλος

 

Για ημέρες οι αντιτρομοκρατική δήλωνε ότι αναζητά ένα διαμέρισμα το οποίο έχει νοικιαστεί στο όνομα Γριβοκωστόπουλος. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η κεντρική γιάφκα όπως αποδεικνύεται θα το έγραφε και στο κουδούνι της εισόδου!


Στο παραπάνω χάρτη με μαύρη κουκίδα απεικονίζεται το σημείο όπου βρέθηκε η κεντρική γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα και φαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ κοντά βρισκόταν το σπίτι αυτό με τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου σημειωτέον ήταν και το πρώτο χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2003 με δύο βόμβες και αποτέλεσμα έναν αστυνομικό τραυματία. 

Διαβάστε επίσης

Ετοίμαζαν διπλό χτύπημα με παγιδευμένα αυτοκίνητα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε