Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα δίωξη σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου για την προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μία ακόμα ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για εξοπλιστικό πρόγραμμα που προμηθεύτηκε ο ελληνικός στρατός.

Αυτή τη φορά η ποινική δίωξη αφορά την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗIndustries για τον ελληνικό στρατό.

Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ραίκου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία, Θωμά Λιακοουνάκο, προέδρου της εταιρίας SONAK και του Ηλία Αρκουμανέα, διευθύνοντος συμβούλου της ίδιας εταιρίας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ, Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Παράλληλα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου .

 

Γιατί ασκήθηκε η ποινική δίωξη για την προμήθεια των ελικοπτέρων

 

Η ποινική δίωξη αφορά στο γεγονός πως, σύμφωνα με τα πορίσματα της Δικαιοσύνης, στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων,με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πορίσματα της Δικαιοσύνης, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατομμύρια ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ.ευρώ.

Επιπλέον, αν και η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή ανά τετραετία, αυτή πραγματοποιήθηκε το δέκατο έτος της ισχύος της με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν κατά 4, 7 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων ,όπως προέκυψε ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

 

Η δικογραφία της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια διαφθορας, Ηλιάνα Ζαμανίκα.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε