Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Οι γυναίκες της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού – Γιατί μπήκαν στο ελικόπτερο

Οι γυναίκες της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού – Γιατί μπήκαν στο ελικόπτερο

– Οι δύο γυναίκες είναι μέσης ηλικίας, ομογενής από τη Ρωσία η μία και από τη Ρουμανία η δεύτερη
– Επιβιβάστηκαν μαζί με τον πιλότο και τον μηχανικό στο ελικόπτερο από τον Ασπρόπυργο.
– Οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει αν είχαν συμμετοχή στην προσπάθεια απόδραση του Βλαστού

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το ελικόπτερο είχε νοικιαστεί τηλεφωνικά από τον Αλβανό δράστη, με την παράλληλη αποστολή fax από ξενοδοχείο του Βόλου. Λίγο πριν από τις 16:00 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ζαγορά Πηλίου. Εκεί επιβιβάστηκαν ο Έλληνας και ο Αλβανός δράστης και μαζί με τις δύο γυναίκες «υποτίθεται» ότι θα κινούνταν προς Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, στις 16:02 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου στα Τέμπη, εκεί όπου παλιότερα υπήρχαν φυλάκια των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. Εκεί αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες και επιχείρησαν να κινηθούν οδικώς προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο αυτές οι γυναίκες να βοηθούσαν τον Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του να διαφύγουν από τα Τέμπη στην περίπτωση που η εναέρια απόδραση στεφόταν με επιτυχία.

Στις 16:13 ο πιλότος του ελικοπτέρου δηλώνει βλάβη στον κινητήρα και πιθανή προσγείωσή του. Από εκεί και έπειτα χάνονται οι επικοινωνίες μαζί του. Το κέντρο διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας φαίνεται να διαπιστώνει ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στον αέρα και κινείται προς τα Τρίκαλα.

Στις 16:54, το ελικόπτερο μετά από κάποιες αναγνωριστικές πτήσεις φθάνει πάνω από τις φυλακές και το προαύλιο της Α’ Πτέρυγας. Οι δράστες πετούν τις δύο αυτοσχέδιες ανεμόσκαλες συνδεδεμένες με γάντζους.
Στις 16:55 οι δράστες ξεκινούν να πυροβολούν προς τις σκοπιές και τους φρουρούς των φυλακών, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά.

Στις 17:07 το ελικόπτερο καθηλώνεται πιασμένο από τον γάντζο και τα πυρά των φρουρών στο πάρκινγκ των φυλακών.

Εκεί συλλαμβάνονται ο Έλληνας δράστης, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για ληστεία, ενώ ο υπήκοος Αλβανίας είχε παραβιάσει άδεια από τις ίδιες φυλακές, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για ναρκωτικά.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα πολεμικό καλάσνικοφ, δύο μικρό-ΟΥΖΙ και ένα πιστόλι GLOCK που πέταξαν στο προαύλιο των φυλακών.
Είχαν επίσης στην κατοχή τους 15 φωτοβολίδες κρότου-καπνού, σουηδικής κατασκευής, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για αντιπερισπασμό.

Πιάστηκαν οι γάντζοι

Σύμφωνα με αξιωματικούς, οι δράστες πέταξαν τις δύο ανεμόσκαλες με τους γάντζους. Ο ένας πιάστηκε όμως σε ένα στύλο με τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, με το ελικόπτερο να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Ο Παναγιώτης Βλαστός αρχίζει να ανεβαίνει την σκάλα. Ο πιλότος επιχειρεί να ανέβει σε ύψος τραβώντας τη σκάλα. Αυτή φαίνεται πως ξεπιάστηκε απο το ελικόπτερο με αποτέλεσμα την πτώση του Βλαστού από ύψος περίπου 8 μέτρων με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη γνάθο και το χέρι.
Στη δεύτερη ανεμόσκαλα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, επιχείρησε να ανέβει ο συγκρατούμενος του Παναγιώτη Βλαστού, ο 40χρονος Δημήτρης Μπαλτάς γνωστός από τη ληστεία της Αλλονήσου το 2010 και την αιματηρή ληστεία τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και τη δολοφονία του 39χρονου ταμία Δημήτρη Μαντούβαλου, ωστόσο δεν έκανε καμία κίνηση διαπιστώνοντας τη σφοδρή ανταλλαγή των πυροβολισμών.
Η δεύτερη ανεμόσκαλα με τον γάντζο πιάστηκε εκ νέου σε στύλο του συρματοπλέγματος προκαλώντας την καθήλωση του ελικοπτέρου παράλληλα με τους πυροβολισμούς που δεχόταν από τους φρουρούς. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως το ελικόπτερο δεν έχει ιδιαίτερα σημάδια από σφαίρες κάτι που θα διαπιστωθεί σήμερα.

Κινητά και… γάντια του μποξ

Ο Παναγιώτης Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον καταδικασμένο για αιματηρές ληστείες Δημήτρη Μπαλτά. Διατηρούσε μάλιστα και αποθήκη κλειδιά της οποίας είχαν οι δύο κρατούμενοι. Σε αυτή υπήρχαν δεκάδες γάντια του μποξ και αντίστοιχες στολές, όπως και αυτοσχέδια βάρη.
Ο Παναγιώτης Βλαστός κατείχε δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ακόμη ο συγκρατούμενός του. Σε άλλους χώρους των φυλακών εντοπίστηκαν 30 τουλάχιστον… σουβλιά και τουλάχιστον 20 αυτοσχέδια μαχαίρια. Αστυνομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ηγείτο ομάδας μέσα στις συγκεκριμένες φυλακές, και βρισκόταν σε αντιπαλλότητα με αλλοδαπό κρατούμενο των ίδιων φυλακών.

Διαβάστε επίσης:


Ρουπακιώτης: Είχαμε πληροφορίες για απόδραση με ελικόπτερο

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε