Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι “πιστολέρο”… μετακόμισαν στην επαρχία

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οι ένοπλες επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους, όπως κατέδειξε την περασμένη Παρασκευή η διπλή ληστεία στο Μώλο της Φθιώτιδας που είχε ως κατάληξη την άγρια καταδίωξη στην εθνική οδό

με νεκρό τον ένα από τους ληστές και τους άλλους 4 συντρόφους του να πέφτουν στα χέρια της Αστυνομίας, ως φαινόμενο … τελεί υπό “μετακόμιση” από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, πραγματοποιήθηκαν μόλις 168 ληστείες σε τράπεζες στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, σε αντίθεση με το 2009 που είχαν σημειωθεί 277. Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια, οι ένοπλες “αναλήψεις” χρημάτων από τα ταμεία των τραπεζών, επανήλθαν στα υψηλά για την κάθε χρονική περίοδο επίπεδα του 2003 και του 2006 που είχαν γίνει 171 και 169 ληστείες αντίστοιχα. Τα νούμερα όμως είναι αισθητά πιο κάτω σε σχέση με τις λεηλασίες του 2009.

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2001 οι τελικές στατιστικές καταγραφές απαριθμούσαν διψήφια νούμερα με πλέον ενδεικτικό έτος το 2001 όταν και σημειώθηκαν 33 ληστείες σε τράπεζες και το 1998 που είχαν γίνει 91. Έκτοτε, τα νούμερα πήραν τριψήφια ανηφόρα με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας έσπασε το εύθραυστο ούτως ή άλλως αρνητικό ρεκόρ του 2008 όταν πραγματοποιήθηκαν στην Αττική 172.

Για το φαινόμενο της παρεπιδημίας (θα δείξει εάν πρόκειται για προσωρινή κατάσταση ή όχι) των ληστειών σε οικονομικούς στόχους που βρίσκονται σε όμορους της Αττικής νομούς, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που όμως ομολογείται από έμπειρους αξιωματικούς δημιουργήθηκε.

Ο πρώτος σχετίζεται με την δράση της ομάδας ΔΙΑΣ. Της νέας μορφής αστυνόμευσης με μοτοσικλετιστές της αστυνομίας στο δρόμο, που εκτός της επιδοκιμασίας που τυγχάνει από τους πολίτες, διαπιστώνεται ότι επιδρά καίρια στη μορφοποίηση των δεικτών της εγκληματικότητας.

Όπως πιστοποιείται από στελέχη της Ασφάλειας, στη διάρκεια των … νόμιμων συνακροάσεων που εμβόλιμα πραγματοποιούν στις επικοινωνίες μελών του υπόκοσμου, ακούγονται συχνά πυκνά αναφορές στη λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας, εξαιτίας της οποίας είτε γίνεται ανασχεδιασμός δράσεων, είτε αναβάλλονται προσωρινά σχεδιαζόμενες ενέργειες. Σε αρκετές δε περιπτώσεις, κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αναπροσαρμόζεται σε εκτός λεκανοπεδίου στόχους.

Ο δεύτερος λόγος που οι ληστές πήραν τα όρη και τα λαγκάδια των γειτονικών της Αττικής νομών, είναι οι επίσης αυξημένοι δείκτες εξιχνίασης τέτοιων υποθέσεων και εξάρθρωσης συμμοριών από το τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας.

Είναι εντυπωσιακό ως στοιχείο ότι το 2010 εξιχνιάστηκαν 144 ληστείες σε τράπεζες, χωρίς βέβαια το 87% που προκύπτει ως ποσοστό να είναι αντιπροσωπευτικό, καθώς μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιες που έγιναν σε προγενέστερα έτη. Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλος ενδεδειγμένος σταθμητός τρόπος, υιοθετείται κάθε χρόνο το σχετικό μέτρο σύγκρισης.

Για παράδειγμα το 2009 είχαν εξιχνιαστεί 110 (39% όσων διαπράχτηκαν), ενώ το 2008 μόλις 28 (16,3%). Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται, μετά από σχεδόν κάθε εξάρθρωση οργανωμένων συμμοριών που επιτίθενται σε τράπεζες, διανύεται ένα διάστημα ακόμη και 2 εβδομάδων χωρίς να σημειώνεται έστω και 1.

Ο τρίτος λόγος που το έγκλημα της ειδικής αυτής μορφής μεταναστεύει, είναι ότι μετά από άσκηση πολιτικών και κοινωνικών πιέσεων αρκετών χρόνων, τα περισσότερα πλέον υποκαταστήματα των τραπεζών στην Αττική διαθέτουν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλούς λειτουργίας, όπως μεταξύ άλλων οι διπλές τηλεχειριζόμενες πόρτες εισόδου.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε