Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Όταν οι ληστές έφυγαν από τις τράπεζες και μπήκαν στα σπίτια

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, η βασική στόχευση των εγκληματικών οργανώσεων που πραγματοποιούσαν ένοπλες εισβολές σε οικονομικού ενδιαφέροντος στόχους, ήταν κατά βάση οι τράπεζες και δευτερογενώς τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια.

Η μαζικότητα των επιδρομών στα σπίτια ήταν αν όχι άγνωστο, ένα σποραδικού χαρακτήρα φαινόμενο, με πιο χαρακτηριστικό βέβαια την εισβολή στο σπίτι του τραγικού γιατρού Έπαμεινώνδα Γερασιμόπουλου το Δεκέμβρη του 2008 στη Βάρη.

Ήταν, όπως η ακολουθία του εγκληματολογικού αναπροσανατολισμού κατέδειξε, η απαρχή μιας γενικευμένης όπως τα στοιχεία της Αστυνομίας αποδεικνύουν επίθεση σε βάρος πλέον του ίδιου του απροστάτευτου πολίτη, ο οποίος δέχεται τα πλήγματα ενώ εργάζεται, ενώ κινείται στο δρόμο, ενώ κοιμάται στο σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη την προηγούμενη δεκαετία, ο αριθμός των ληστειών σε τράπεζες στην Αττική κυμαινόταν σταθερά σε τριψήφια νούμερα, με αποκορύφωμα το 2003 όταν σημειώθηκαν 171 ένοπλες επιθέσεις

Το “ιωβηλαίο” 2010, φαινόταν ότι θα έσπαζαν τα κοντέρ, καθώς μόνο στο πρώτο τρίμηνο είχαν διαπραχθεί 92. Τί όμως συνέβη; Ο τελικός απολογισμός κατέγραψε 164. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα δηλαδή, στο εννεάμηνο, πραγματοποιήθηκαν μόλις 72! Γιατί αυτή η ειδοποιός ύφεση;

Το Μάρτιο του 2010 εκπαιδεύτηκε η ΔΙΑΣ και από την Πρωταπριλιά, ξεχύθηκε στους δρόμους. Οι απανωτές συλλήψεις ληστών μετά από εισβολή σε τράπεζα αποθάρρυνε τους κακοποιούς και τους έστρεψε εναντίον των ευάλωτων κι ευκολότερων στόχων. Κατευθείαν δηλαδή πάνω στον απροστάτευτο πολίτη.

Κι εδώ συνέβη το οξύμωρο. Η ομάδα που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο, έγινε αποδεκτή μ’ ενθουσιασμό και χειροκροτήματα, ήταν αυτή κατ’ ουσία που τον έφερε κατά πρόσωπο με τη μορφή του πιο σκληρού και του πιο στυγερού εγκλήματος. Με τον εφιάλτη που εισβάλει στο σπίτι, στο χώρο δουλειάς και απλώνει τη σκιά του πάνω από το δρόμο που κινείται.

Στο εξάμηνο του 2011στην Αττική οι ληστείες στις τράπεζες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με υποτονικούς τόνους.

Τον Ιανουάριο 2, από 6 το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Σύνολο εξαμήνου, μόλις 22.

Δείτε όμως την αντιστροφή του πράγματος που ξεκίνησε να πραγματοποιείται και να εδραιώνεται. Ληστείες σε σούπερ μάρκετ στην Αττική το εξάμηνο, 147. Σε καταστήματα, 265. Σε σπίτια, 254. Σε αρπαγές τσαντών, 364. Σε βενζινάδικα, 65.

Με στόχο κινητά τηλέφωνα και μικροποσά στο δρόμο, 575!!!

Η πλήρης μετάλλαξη δηλαδή. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Αστυνομία επαναπαύεται στις δάφνες της δραστικής μείωσης των ληστειών στις τράπεζες, πολλές από τις οποίες άλλωστε είναι οι χορηγοί τους κι όσο για τον απλό κόσμο, ισχύει (μέρες που είναι) το δόγμα άστον να κουρεύεται. Ο χορηγός να είναι καλά και όλοι οι άλλοι…

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε