Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ψάχνουν τις απαντήσεις στη συνδεσμολογία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Σύνδεση των δολοφόνων του Γ. Βασιλάκη με ξένους τρομοκράτες βρήκε η Αντιτρομοκρατική
– Συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, ψάχνουν ομοιότητες με τις βόμβες της FAI
– Γιατί χρησιμοποίησαν το όνομα του Χρήστου Καραβέλα 
– Τη «Λαϊκή Θέληση» «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έφτασε μέσω των ΕΛΤΑ στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοϊδη το χάρτινο κουτί που περιείχε την βόμβα! ‘Εμεινε εκεί μέχρι και χθες το μεσημέρι – δηλαδή 3 ολόκληρες μέρες, πέρασε από διάφορα χέρια και ήταν τοποθετημένο τελικά μέσα σε έναν φάκελο A3.

Χθες το μεσημέρι, το δέμα, με αστυνομικό της φρουράς του κ. Χρυσοχοϊδη ή υπάλληλο του γραφείου έφτασε χέρι με χέρι στον άτυχο υπασπιστή.  Οι τρομοκράτες για λόγους συμβολικούς έγραψαν στην διεύθυνση αποστολές το όνομα Χρήστος Καραβέλας θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσουν για ποιό λόγο κάνουν αυτή την ενέργεια. 

Αυτό ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να είναι η Λαϊκή Θέληση, αφού στην τελευταία της προκήρυξη μετά την βομβιστική επίθεση τον περασμένο Φεβρουάριο στο γραφείο του Μ. Χρυσοχοϊδη στο Περιστέρι, είχε κάνει αναφορά στο σκάνδαλο της Siemens. Οι αστυνομικοί τότε είχαν προλάβει, χρειάστηκε να κάνουν ελεγχόμενη έκρηξη, όμως συγκέντρωσαν στοιχεία που οδηγούσαν στη συγκεκριμένη οργάνωση. Το σημείο-κλειδί ήταν ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιούνταν μέσω κινητού.

Πανομοιότυπους μηχανισμούς που είχαν ενεργοποιηθεί με τη χρήση κινητού είχαν τοποθετήσει οι τρομοκράτες σε άλλες δύο περιπτώσεις. Στα δικαστήρια της Λάρισας 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Αποκάλυψη Newsit

Δεν είναι η πρωτη φορά που φάκελοι σαν αυτόν που έσπειρε τον θάνατο στον Γιώργο Βασιλάκη βρέθηκαν σε ελληνικά χέρια.

Στις 19 Απριλίου 2010 η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία-Λάμπρος Φούντας» στέλνει παρόμοιο εκρηκτικό δέμα με στόχο στέλεχος της Ιταλικής Στρατιωτικής Αστυνομίας ζητώντας την απελευθέρωση αναρχικών κρατουμένων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Ο μηχανισμός εντοπίζεται και εξουδετερώνεται από την αστυνομία.

Η FAI (Federazione Anarchista Informale) τον Οκτώβριο του 1999 είχε στείλει εκρηκτικό δέμα με σχεδόν ίδια πυροδότηση, στην ελληνική πρεσβεία και στο εμπορικό επιμελητήριο της Μαδρίτης και σε ένα υποκατάστημα της City Bank στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στο ελληνικό γραφείου τουρισμού και σε στρατόπεδο των carabinieri (ιταλική στρατιωτική αστυνομία) στο Μιλάνο, για λογαριασμό της Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε υποστήριξη του αναρχικού Ν. Μαζιώτη που συνελήφθη στην Αθήνα. Στις 22 Απριλίου 2000, εκρηκτικός μηχανισμός στέλνεται σε δημοσιογράφο της Razon στην Μαδρίτη σε αλληλεγγύη στους κρατουμένους των FIES.

Στις 7 Ιουνίου 2000, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στέλνονται στα δικαστήρια της Βαλένθια στην Ισπανία από τη Διεθνή Αλληλεγγύη σε υποστήριξη των κρατουμένων στα FIES. Στις 2 Απριλίου 2004, στέλνονται εκρηκτικά δέματα σε μάνατζερς της DAP από την FAI/ Ένοπλοι Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη. 10/11 Δεκεμβρίου 2004 καταγράφηκε η αποστολή δυο εκρηκτικών δεμάτων στα γραφεία αστυνομικής ένωσης (SAPPE) και στον εθνικό σύνδεσμο των carabinieri στη Ρώμη, από τη FAI/Ένοπλοι Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη. 

Τον Ιούλιο του 2006 υπήρξε η αποστολή τριών εκρηκτικών δεμάτων στον Beppe Fossati, διευθυντή της εφημερίδας Torino Cronaca, στην εταιρία Coerna που εμπλέκεται με τα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών στο Τορίνο, και στον Chiamparino, δήμαρχο του Τορίνου, από την FAI/Συνεργασία Πυρός και Τεχνουργημάτων (Περιστασιακά Θεαματική).

Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και αυτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε στείλει δεκάδες τέτοια πακέτα – βόμβες και σε ευρωπαίους πολιτικούς.

Επίσης, δυο φακέλους-βόμβες είχε στείλει ο ΕΛΑ στις 08/06/1989 στους διευθυντές των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” και “Αυριανή”. Δημήτρης Ρίζος και Κυργιάκος Διακογιάννης δεν έπαθαν το παραμικρό. Ένας απλός έλεγχος ήταν αρκετός για να σημάνει συναγερμός, να κληθεί η αστυνομία και να εξουδετερωθούν οι μηχανισμοί.

Τα δέματα βόμβες είναι γνωστά και από τη διεθνή εμπειρία

Η συνδεσμολογία. Δεκάδες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Το ενδεχόμενο νέου παρόμοιου χτυπήματος και στη χώρα μας δεν είχε προβλεφθεί;

Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα, ήταν το πακέτο βόμβας που εξερράγη χθες το βράδυ στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον 52χρονο υπασπιστή του, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη. 

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία. 

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό. Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός. 

Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για “αργό εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα. 

Η βόμβα αυτή δεν φτιάχνεται μόνο με εγχειρίδια από το ιντερνετ. Είναι έργο επαγγελματιών, λένε οι ειδικοί.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της! 

Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο στο γραφείο όπου βρήκε τον θάνατο ο Γεώργιος Βασιλάκης ΦΩΤΟ EUROKINISII
Χωρίς να περάσει από τον παραμικρό έλεγχο το δέμα μπήκε μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία για το γραφείο του υπουργού. Έφτασε στον 7ο όροφο του υπουργείου, μόλις δυο μέτρα από την πόρτα του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο αστυνομικός-φρουρός στην υποδοχή ανυποψίαστος το παρέδωσε μαζί με όλη την υπόλοιπη αλληλογραφία στον υπασπιστή του υπουργού. Όπως κάθε ημέρα ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης, η σκιά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη επί χρόνια, θα “τσέκαρε” την αλληλογραφία. Ο υπουργός “δεν ακουμπάει τίποτε αν δεν το ελέγξει ο υπασπιστής του”.

Το δέμα έφτασε λίγο μετά τις εννιά το πρωί (όπως όλα δείχνουν) και ο υπασπιστής αφού δεν ήταν κάτι υπηρεσιακό το άφησε στην άκρη. Δεκάδες άτομα, αστυνομικοί, πολιτικό προσωπικό, ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επί ώρες στέκονταν πλάι στη βόμβα.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΑΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Ώρα εννιά το βράδυ (πιθανότατα 12 ώρες μετά την “άφιξη” της βόμβας) είχε έρθει η ώρα ο άτυχος 52χρονος να ελέγξει την υπόλοιπη αλληλογραφία. Στο γραφείο οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός φεύγει καθημερινά μετά τις έντεκα το βράδυ.Ο Γιώργος Βασιλάκης έπρεπε να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες. Μια από αυτές ήταν το μοιραίο δέμα.

Η δολοφονική έκρηξη διέλυσε το γραφείο του υπασπιστή, τα θραύσματα έφτασαν μέχρι τα γραφείο του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού και τη γραμματεία.

Η έκρηξη που σκότωσε τον άτυχο υπασπιστή έγινε μόλις πέντε μέτρα από την πόρτα του γραφείου του υπουργού. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ήταν από τους πρώτους που αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα.

 

Χάρτινος πύργος” το κτίριο-φρούριο 

Οι πληροφορίες του newsit μιλούν για διάτρητο σύστημα ασφάλειας στον κατά άλλα  απόρθητο χώρο του υπουργείου. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο το δέμα φαίνεται ότι δεν πέρασε από τον παραμικρό έλεγχο.

Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ.Καθημερινά στις οκτώ το πρωί το φορτηγό παραδίδει την αλληλογραφία. Δεκάδες δέματα και εκατοντάδες φάκελοι.Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν περνάει όμως από αστυνομικό έλεγχο. Το φορτηγό περνάει την είσοδο χωρίς τα δέματα να περάσουν καν από τον ανιχνευτή μετάλλων (παρόμοιο με αυτόν που είναι εγκατεστημένος στις πύλες των αεροδρομίων).

Η αλληλογραφία παραδίδεται στους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ. οι οποίοι ελέγχουν δέματα και γράμματα και υποτίθεται πως με δικά τους μέσα ελέγχου “τσεκάρουν” το περιεχόμενο. Αυτό το δέμα είναι βέβαιο ότι δεν το έλεγξε κανείς. Το δέμα-βόμβα παραδόθηκε έτοιμο να σκοτώσει στον έβδομο όροφο.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι το φονικό δέμα να παραδόθηκε αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να μην ελέγχθηκε από κανέναν και στη συνέχεια να έφτασε χέρι με χέρι ως το γραφείο του στο υπουργείο από άτομο της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού ή από κάποιον από το πολιτικό προσωπικό. Το πολιτικό γραφείο του υπουργού διαβεβαιώνει πάντως ότι ούτε χθες, ούτε τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκε κάποιο δέμα προς το γραφείο στο υπουργείο.

Και στις δύο περιπτώσεις το τραγικό είναι πως ο υπουργός είναι αυτή τη στιγμή στη ζωή γιατί τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του στενού του συνεργάτη. Ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης έχασε τη ζωή του πέφτοντας θύμα όχι μόνο των τρομοκρατών, αλλά και της χαλαρότητας ενός ολόκληρου συστήματος. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 13:00 το μεσημέρι και επιθυμία της οικογένειάς του είναι να μην κατατεθούν στεφάνια, αλλά τα χρήματα να δοθούν είτε στον σύλλογο κατά του καρκίνου “Αγκαλιάζω-Ζω” είτε στο “Χαμόγελο του παιδιού”.

Τραγικά λάθη

Είναι τουλάχιστον τραγικό το γεγονός ότι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. δηλώνουν πως δεν ελέγχουν τα δέματα καθώς πιστεύουν ότι τα ελέγχουν οι αστυνομικοί, ενώ οι αστυνομικοί λένε ότι δεν κάνουν έλεγχο καθώς είχαν μέχρι χθες την εντύπωση ότι ελέγχονται από τους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ. Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου στο υπουργείο.

Αφού το δέμα έφτασε χέρι με χέρι από το πολιτικό γραφείο του υπουργού γιατί κανείς δεν “πέρασε” το δέμα από το μηχάνημα ελέγχου μετάλλων; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δέμα δεν “πέρασε” από το μηχάνημα καθώς όλα δείχνουν ότι η βόμβα θα γινόταν αμέσως αντιληπτή. Είναι τόσο μεγάλη η χαλαρότητα τόσο στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φύλαξη του κτιρίου και του υπουργού;

Διαβάστε επίσης: 

Οργή και θρήνος στην κηδεία του Γ. Βασιλάκη

“Την έφτιαξαν επαγγελματίες”, λένε οι ειδικοί την φονική βόμβα

Ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στον Μ. Χρυσοχοϊδη


Το χτύπημα στον Μ. Χρυσοχοϊδη στα διεθνή ΜΜΕ


Οργισμένη αντίδραση από Παπανδρέου και Παπούλια

Ηράκλειο: Θλίψη και οργή στο χωριό του άτυχου υπασπιστή

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε