Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παραγγελία από καρτέλ της Κολομβίας οι κλοπές μηχανημάτων από τα νοσοκομεία!

Παραγγελία από καρτέλ της Κολομβίας οι κλοπές μηχανημάτων από τα νοσοκομεία!

Μια τεράστια σπείρα που έχει δράση σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις κλοπές εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Οι αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές. Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά, καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας είχε “παραγγείλει” τις κλοπές συγκεκριμένων ιατρικών μηχανημάτων από τα ελληνικά νοσοκομεία προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά ναρκωτικών στις ΗΠΑ και αλλού!

Σύμφωνα λοιπόν με την αστυνομία, οι κλοπές έχουν χαρακτηριστικά διεθνικού οργανωμένου κυκλώματος που ειδικεύεται στη συγκεκριμένη περιπτωσιολογία, με δράση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, κατάφερε να εξιχνιάσει και τις τέσσερις περιπτώσεις κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.

Για την υπόθεση αυτή έχουν ταυτοποιηθεί υπήκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ενώ σε χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν κατασχεθεί ιατρικά μηχανήματα, που προέρχονται από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι Κολομβιανοί δράστες που ταυτοποιήθηκαν στις 15 Μαΐου 2017 αφαίρεσαν από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας αφαίρεσαν εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και στις 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αφαίρεσαν δυο γαστροσκόπια.

Για την εξιχνίαση των υποθέσεων συστήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα και μετά από έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και έχουν εμπλακεί σε  υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Πως δρούσαν

Εφταναν αεροπορικώς στις χώρες – στόχους και στη συνέχεια νοίκιαζαν διαμερίσματα μέσω ιντερνετ, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία.

Αφού διαπιστωναν την ύπαρξη και λειτουργία γαστρεντερολογικών κλινικών, προσποιούνταν ακόμα και τους ασθενείς! Στην συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργάτες τους, από τους οποίους κάποιοι έκαναν τις διαρρήξεις και αφαιρούσαν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι έκαναν τους τσιλιαδόρους.

Στην συνέχεια συσκεύαζαν και ταχυδρομούσαν τα κλεμμένα αντικείμενα, μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Αναφορικά με τη δράση τους στη χώρα μας διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Κολομβίας, από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν οι τρεις. Μπήκαν τον Μάιο στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα Πορτογαλικών αρχών νοίκιασαν διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας και τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Άγιος Σάββας, Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές και εξοπλισμό που τους ενδιέφερε.

Από την χαρτογράφηση την κινήσεων τους, προκύπτει ότι στις 20-05-2017 ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας και την 21-05-2017 ταξίδεψαν εκ νέου στην περιοχή του Βόλου όπου και διέπραξαν την κλοπή στο νοσοκομείο Βόλου.

Απέστειλαν από τη χώρα μας στη Κολομβία δυο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ οι δράστες αναχώρησαν από την χώρα μας την 25-05-2017 αεροπορικώς με την χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε συνεργασία με τις Αστυνομικές αρχές της Μπογκοτά, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο από τα ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο της Λάρισας. Η διαδικασία ανάκτησης και επαναπατρισμού των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση και επιπλέον δραστών καθώς και για τον εντοπισμό των υπολοίπων αφαιρεθέντων αντικειμένων.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε