Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παράθυρο αλλαγής του Μνημονίου – Κομισιόν: μπορείτε να αλλάξετε τα μέτρα με ισοδύναμα

Παράθυρο αλλαγής του Μνημονίου – Κομισιόν: μπορείτε να αλλάξετε τα μέτρα με ισοδύναμα

– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος υλοποίησης των στόχων
– “Πρόθυμοι” οι Ευρωπαίοι να διαπραγματευτούν χαλάρωση με τη νέα κυβέρνηση;
– Μηνύματα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για να γίνουν αλλαγές στο μέλλον

Φαίνεται πως κάτι κινείται προς την κατεύθυνση όχι της πλήρους κατάργησης, αλλά της αλλαγής κάποιων όρων του μνημονίου και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και κάποιων επιμέρους μέτρων.

Μετά το δημοσίευμα της Γερμανικής έκδοσης των Financial Times (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) για μυστική συμφωνία με την οποία οι εταίροι μας εμφανίζονται να είναι πρόθυμοι με όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί να διαπραγματευθούν μια χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, έρχονται οι απαντήσεις της Κομισιόν που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με “το Βήμα” η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σημειώνει ότι η “η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος”.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει, πάντα σύμφωνα με τα στελέχη της Κομισιόν “επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου” κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα πιο ήπιας προσαρμογής.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν πως ενώ “δεν υπάρχει ούτε η νομική δυνατότητα, αλλά ούτε και η πρόθεση να εκδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιοδήποτε κράτος μέλος από την ευρωζώνη” μια μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης όπως αυτή προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση τονίζοντας πως “εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να απορρίψει το μνημόνιο, η οικονομία της, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατέρρεε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και η απότομη προσαρμογή που θα επακολουθούσε θα δυσχέραινε την παραμονή της χώρας στο ευρώ”.

Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι φαίνεται να στέλνουν το μήνυμα πως στις παρούσες συνθήκες και με τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία και η Ισπανία να μπαίνουν σε περιπέτειες είναι έτοιμοι να δείξουν κάποια διαλλακτικότητα.

Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα του Φρανσουα Ολάντ στη συνέντευξή του στο Mega, (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) όπου ξεκαθάρισε ότι η ακύρωση του μνημονίου θα βάλει σε περιπέτειες την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τονίζοντας όμως παράλληλα πως “τήρηση των δεσμεύσεων δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση”, αφού -όπως αναφέρει- θα ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα μας επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:
Φρανσουά Ολάντ στο Mega: “Η ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί ρήξη”

Συμφωνία κάτω από το τραπέζι για χαλάρωση των όρων ετοιμάζει η τρόικα για την Ελλάδα;

Υποβάθμισε Κύπρο και Ισπανία η Moody’s

Το πρώτο «ναι» στην ισπανική βοήθεια από την Ολλανδία

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε