Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πέντε λάθη πρόδωσαν τη συμμορία με τα καλάσνικοφ – Τι αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες!

Πέντε λάθη πρόδωσαν τη συμμορία με τα καλάσνικοφ – Τι αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες!

– Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την σπείρα που είχε γίνει ο τρόμος και ο φόβος της Αττικής
– Εγκέφαλος της σπείρας φέρεται 30χρονος Έλληνας που ήταν και δημοτικος αστυνομικός
– Η δράση τους χαρακτηριζόταν από βιαιότητα, αφού δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν τα θύματα τους
– Ποια ήταν τα μοιραία λάθη που τους έστειλαν στη φυλακή

Παραβίαζαν πόρτες, παράθυρα, και έμπαιναν σε διαμερίσματα την ώρα που οι ένοικοί τους κοιμόντουσαν. Χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, ερευνούσαν τους χώρους και μετά, άρπαζαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και τις ταυτότητες των θυμάτων τους. Φεύγοντας, έπαιρναν το κλειδί του αυτοκινήτου με το οποίο γίνονταν… καπνός!
 
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση της σπείρας με τα καλάσνικοφ που τον τελευταίο χρόνο είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην Αττική αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
 
Μέσα από τη δικογραφία που συνέταξε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας καταγράφονται βήμα προς βήμα οι έρευνες των Αρχών που οδήγησαν στη συμμορία που είχε διαπράξει περισσότερες από 48 ένοπλες ληστείες σε 24 σπίτια, 14 σούπερ μάρκετ, 9 κοσμηματοπωλεία και μία εταιρεία καθαρισμού της πρωτεύουσας.
 
Την ίδια στιγμή, οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποκλειστικά σήμερα στο «Εθνος της Κυριακής» καταδεικνύουν πολλά για την πάνοπλη δράση, αλλά και τα λάθη των ληστών.
 
Την περασμένη εβδομάδα, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν Ελληνα και πέντε Αλβανούς, ενώ ένας ακόμα συνεργός τους είχε συλληφθεί τον Οκτώβρη του 2011 ύστερα από κινηματογραφική καταδίωξη και είχε οδηγηθεί στον Κορυδαλλό. Από τα συνολικά 7 άτομα που εμπλέκονται με την υπόθεση, οι 4 προφυλακίστηκαν.
 
Ως εγκέφαλος και συνδετικός κρίκος της εγκληματικής ομάδας φέρεται ο 30χρονος Ελληνας, που -σύμφωνα με πληροφορίες- υπήρξε και δημοτικός αστυνομικός αλλά αποτάχθηκε από το Σώμα. Ηταν κι εκείνος που, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, έφερε και τη μεγαλύτερη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, την περασμένη Δευτέρα σε ένα κατάστημα επίπλων στο Μενίδι. Πάνω του βρέθηκε ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας, ενώ στο σπίτι του εντοπίστηκαν και πλαστές αστυνομικές σφραγίδες.
 
Οπως σημειώνεται στη δικογραφία, ήταν εκείνος που υπέδειξε στους αστυνομικούς το ορμητήριο της οργάνωσης στην οδό Προύσσης στη Νέα Σμύρνη. Εκεί βρέθηκε ένα καλάσνικοφ, 242 φυσίγγια, οκτώ πυροκροτητές καθώς και ποσότητα δυναμίτιδας, μέρος του οπλοστασίου που είχε στη διάθεσή της η σπείρα. Ο ίδιος φέρεται να έχει παραδεχθεί αρκετές από τις πράξεις που του αποδίδονται…
 
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 30χρονος και οι υπόλοιποι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και ενεργούσαν από κοινού και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση. «Οι δράστες έχουν την ίδια σωματική διάπλαση και αμφίεση, δηλαδή φορούν κουκούλες full face, γάντια μαύρα-γκρι με λευκά χαρακτηριστικά, μαύρα αθλητικά παπούτσια με λευκά κορδόνια και ο ένας από αυτούς ρολόι με πορτοκαλί λουράκι» αναφέρεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.
 
Η δράση τους χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερη βιαιότητα, αφού δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν εναντίον των θυμάτων τους, είτε προς εκφοβισμό είτε με ανθρωποκτόνο πρόθεση ή εναντίον διερχομένων πολιτών, προκειμένου να μη σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη του σκοπού τους. Ακόμα και εναντίον αστυνομικών είχαν πυροβολήσει, με σκοπό να αποφύγουν την καταδίωξη ή τον εγκλωβισμό τους.
 
Κάθε φορά που κάποιος από τη συμμορία συλλαμβανόταν, εγκλωβιζόταν ή καταδιωκόταν από αστυνομικούς, η αστυνομία παρατηρούσε ότι κάποια από τα μέλη της είτε αδρανοποιούνταν, είτε ανέστελλαν τη δραστηριότητά τους για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Συνέβαινε επίσης να αλλάζουν τη σύνθεση της ομάδας, τη μεθοδολογία της ή ακόμα και τους στόχους της, με μοναδικό σκοπό να είναι πάρα πολύ δύσκολος όχι μόνο ο εντοπισμός και η σύλληψή τους, αλλά ακόμα και η ταυτοποίηση των υποθέσεων.
 
Περιγραφές που συγκλονίζουν
 
Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές από την απαγωγή ενός υπεύθυνου κοσμηματοπωλείου με τη σύζυγό του στον Κολωνό, στις 22 Μαρτίου του 2012. Γύρω στις 9.30 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Καπανέως, τέσσερις από τους κατηγορούμενους που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πλησίασαν τον 32χρονο και τη σύντροφό του, τους φόρεσαν κουκούλες και τους εξανάγκασαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο. Τους οδήγησαν σε άγνωστο σημείο του Μενιδίου και τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα.
 
Οι δύο δράστες έμειναν στο σημείο με τη σύζυγο, ενώ οι άλλοι υποχρέωσαν τον 32χρονο να μπει στο πορτμπαγκάζ άλλου αυτοκινήτου και τον οδήγησαν στο κοσμηματοπωλείο που εργαζόταν στη Λυκόβρυση. Εκεί τον υποχρέωσαν να ανοίξει το κατάστημα και πήραν από τις προθήκες όσα κοσμήματα βρήκαν. Στη συνέχεια, έκλεψαν το αυτοκίνητο του φύλακα απειλώντας τον με όπλο και με αυτό ξαναγύρισαν στο σημείο του Μενιδίου που κρατούνταν όμηρος η σύζυγός του. Εκεί τους εγκατέλειψαν και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση… Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιγραφή μιας απόπειρας ληστείας χρυσοχοείου στο Καματερό.
 
«Οι τρεις εκ των δραστών, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας ο ένας πιστόλι, ο άλλος βαριοπούλα και ο τρίτος ξύλινη δοκό, πλησίασαν την είσοδο του καταστήματος και προσπάθησαν να την παραβιάσουν. Εγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ενεργοποίησε τον συναγερμό και το ειδικό σύστημα καπνού που διαθέτει το κατάστημα, με αποτέλεσμα οι δράστες να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.
 
Πριν αποχωρήσουν, ο ένας εκ των δραστών πυροβόλησε επτά φορές προς το κατάστημα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς». Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο όλες τις φορές που οι κακοποιοί αποφάσισαν να πυροβολήσουν. Στη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στη Στοά Φέξη -όπου μάλιστα ήταν ντυμένοι σαν αστυνομικοί και είχαν βάλει φάρο στο ΙΧ που τους περίμενε- ένας ληστής πυροβόλησε στο πόδι τον ιδιοκτήτη που προσπάθησε να τους αποτρέψει.
 
Tα μοιραία φάουλ που τους έστειλαν φυλακή
 
1. Η αμφίεση
Ενα ζευγάρι αθλητικά μαύρα παπούτσια με λευκά κορδόνια και λευκή σόλα, ένα ρολόι με πορτοκαλί λουράκι, μια μπλούζα με ένδειξη «PLATINUM», μαύρα-γκρι γάντια με λευκά χαρακτηριστικά. Παρά τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι κακοποιοί επιλέγοντας να κινούνται πάντοτε με κλεμμένα αυτοκίνητα στα σημεία-στόχους τους, αλλά και να φορούν κουκούλες full face για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους κατά τις εισβολές τους στα καταστήματα, δεν προέβλεψαν ότι η κοινή τους εμφάνιση θα βοηθούσε τους αστυνομικούς να ομαδοποιήσουν τις ληστείες που είχαν διαπράξει. Τα ρούχα και τα παπούτσια βρέθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ

 
2. Το πρόσωπο
Σε μία από τις ληστείες, σε κοσμηματοπωλείο στα Πατήσια, το πρόσωπο του 30χρονου Ελληνα «εγκεφάλου» της σπείρας καταγράφηκε από τις κάμερες των γύρω καταστημάτων. Λίγο πριν βάλει την κουκούλα για να εισβάλει στο μαγαζί, τα χαρακτηριστικά του φαίνεται να αποτυπώνονται στο οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία. Το ίδιο και μετά τη ληστεία. Στην ίδια επίθεση, η σπείρα «ξέχασε» και τον πολιορκητικό κριό που χρησιμοποιούσε στις επιθέσεις της…
 
3. Τατουάζ
Η δράση της σπείρας υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Οταν πια καλοκαίριασε, ο 24χρονος Αλβανός υπήκοος δεν φρόντισε να κρύψει κατά τις εισβολές του το τατουάζ που είχε στο αριστερό του μπράτσο. Το χαρακτηριστικό αυτό πρόσεξαν οι αστυνομικοί που εξέτασαν το οπτικό υλικό από τη ληστεία του κοσμηματοπωλείου στη Στοά Φέξη που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου. Ηταν αυτός που φαίνεται να πυροβολεί τραυματίζοντας στο πόδι τον ιδιοκτήτη ο οποίος προσπάθησε να τους αποτρέψει ψεκάζοντάς τους με σπρέι πιπεριού.
 
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ
 
4. Αποτυπώματα παντού
Ελάχιστες φορές, όπως φαίνεται, οι δράστες φρόντισαν να «καθαρίσουν» τα αποτυπώματά τους στα κλεμμένα αυτοκίνητα όταν τα παρατούσαν. Η υπεροψία τους αυτή φάνηκε και στην περίπτωση της ληστείας μεγάλου σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα τον Μάρτιο. Περίοικος του καταστήματος ανέφερε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι την προηγούμενη ημέρα, το ίδιο αυτοκίνητο κινούνταν γύρω από το κατάστημα. Η αυτοψία που ακολούθησε στα σημεία που κινήθηκαν είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν 12 αποτσίγαρα και ένα γυάλινο μπουκάλι που εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
 
5. Ελεύθερη επικοινωνία
Ενα από τα εργαλεία της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των δραστών ήταν η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι 49 ληστείες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το συμβάν. Από την εξέταση των κλήσεων αποδείχθηκε ότι οι κακοποιοί μιλούσαν ελεύθερα μεταξύ τους, κανονίζοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού και του «στόχου» τους…
 
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ
 
Σάκης Κεχαγιόγλου: «Οι προφυλακισθέντες θα δώσουν εν καιρώ εξηγήσεις»
 
“Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί από τους έξι εντολείς μου και απολογουμένους, οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι. Αυτό αποδεικνύει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δικαστικές αρχές δεν επηρεάστηκαν από την πληθώρα των αδικημάτων και το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης. Οι προφυλακισθέντες θα δώσουν εν καιρώ εξηγήσεις για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν όταν ολοκληρωθεί η αποστολή του συνόλου του προ-ανακριτικού υλικού από την αστυνομία», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου. Σε αυτόν αποδίδεται και η «γραμμή» των τριών κατηγορουμένων να μην απολογηθούν. Οι ίδιοι επικαλέστηκαν το δικαίωμα της σιωπής, εξαιτίας του ξυλοδαρμού που υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί, αλλά και επειδή η αστυνομία συμπληρώνει καθημερινά με καινούργια έγγραφα, στοιχεία και κατηγορίες την υπόθεση. Επίσης, αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, έως ότου η αστυνομία ολοκληρώσει όλο το υλικό στην ανάκριση και επιφυλάχθηκαν να απολογηθούν εν καιρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε