Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στον εισαγγελέα 18 νεφροπαθείς για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

Στον εισαγγελέα 18 νεφροπαθείς για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.10.2011 | 19:19
Πρώτη δημοσίευση: 30.10.2011 | 19:09

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το ΙΚΑ Ηρακλείου ιδιοκτήτες ταξί και 18 ασφαλισμένοι νεφροπαθείς παραποιούσαν παραστατικά με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να τους αποδίδει μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν.

Κύκλωμα το οποίο υπερχρέωνε το ΙΚΑ Ηρακλείου για τη μεταφορά νεφροπαθών, υποστηρίζει ότι αποκάλυψε η διοίκηση του Ιδρύματος, κάνοντας λόγο για ζημιά άνω των 200.000 ευρώ.

Η απάτη όπως αναφέρει το flashnews.gr αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου του 2009 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2010 και όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση του ΙΚΑ, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το ίδρυμα έχει ζημιωθεί κατά 204.000 ευρώ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το ΣΔΟΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες από πλευράς της κεντρικής διοίκησης και του ΣΔΟΕ μετά τις καταγγελίες που έγιναν για τη δράση συγκεκριμένου κυκλώματος.

Η πρώτη φάση της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και κατά τη διάρκεια της προέκυψε εμπλοκή 18 ασφαλισμένων νεφροπαθών.

Για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος και έγινε διασταύρωση των ημερήσιων αποδείξεων των ταμειακών μηχανών των ταξί, σε συνδυασμό με τις μηνιαίες καρτέλες προγραμμάτων αιμοκάθαρσης δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων.

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων για όλες τις περιπτώσεις απόδοσης δαπανών είναι πλέον πάγια ώστε να πατάσσεται κάθε είδους διαφθορά και να αποδίδονται οι ευθύνες με απόλυτο τρόπο».

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ήρθαν στο φως κραυγαλέες περιπτώσεις υποτιθέμενης μεταφοράς νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, που κίνησαν τις υποψίες των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

Για παράδειγμα είχε αποκαλυφθεί περίπτωση νεφροπαθούς, ο οποίος εμφανιζόταν να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση μεταμεσονύκτιες ώρες ενώ σε άλλη περίπτωση νεφροπαθής εμφανιζόταν να κάνει αιμοκάθαρση ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ακόμα ελέγχθηκαν περιπτώσεις νεφροπαθών που ενώ διαμένουν μόνιμα εντός πόλης, εμφανίζονταν να κατοικούν σε χωριά προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν και να εισπράξουν τα έξοδα μετακίνησης.

Κατά περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι, όπως είχε επισημανθεί από τις εισαγγελικές Αρχές, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες: της απάτης σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και άμεσης συνέργειας στην προαναφερόμενη κατηγορία, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της άμεσης συνέργειας στο συγκεκριμένο αδίκημα.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο