Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συγχώνευση της Άμεσης Δράσης με την Ομάδα Δίας;

Στο πλαίσιο αυτό πάρθηκε απόφαση για τη σύσταση επιτροπής, με αντικείμενο την ενδεχόμενη συγχώνευση των κέντρων που συντονίζουν τις επιχειρήσεις όλων των υπηρεσιών της Αττικής.

Οι όποιες ασυνεννοησίες και αδιανόητα τηλεπικοινωνιακές επικαλύψεις παρατηρήθηκαν στο διάστημα της καταδίωξης των αδίστακτων κακοποιών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ με καλάσνικοφ τους δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ το μοιραίο για τη ζωή τους απόγευμα την 1η του μήνα στου Ρέντη, φέρνει αναπόφευκτα την ηγεσία του Σώματος στην απόφαση ελέγχου κι επισήμανσης των όποιων λαθών συντέλεσαν στη διαμόρφωση της τραγωδίας.

Οι επιλογές όμως που υιοθετούνται για τη μελέτη του προβλήματος και όπως αυτές ερμηνεύονται από έμπειρους αναλυτές, αφήνουν περιθώρια για εικασίες περί πρόθεσης για αποδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ κι ενδεχομένως δημιουργίας στη θέση της ενός νέου σχηματισμού.

Το δραματικό αποτέλεσμα που διαμόρφωσε η αλληλουχία των ετερόκλητων ενεργειών που προηγήθηκαν, πειθαναγκάζει την αστυνομία να επανεξετάσει τον τρόπο μετάδοσης πληροφοριών και εντολών προς το ένστολο προσωπικό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της καλπάζουσας εγκληματικότητας, αλλά και των οπισθοφυλακών που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και λειτουργίες.

Και μία από τις προτεραιότητες, αποτελεί η προοπτική διασύνδεσης, ή ακόμη και ενοποίησης των δύο κέντρων που σήμερα λειτουργούν, το ένα υπό την σκέπη των επικεφαλής αξιωματικών κι εκφωνητών της Άμεσης Δράσης και το δεύτερο, υπό την αιγίδα του διοικητικού επιτελείου της ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, από τη μέχρι σήμερα “αναδίφηση” στα κακώς κείμενα των προπαρασκευαστικών όσο κι εκείνων των συνολικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν κατά την αναζήτηση και κατά την καταδίωξη των ληστών με καλάσνικοφ ενός περιπτέρου στο Μενίδι, το συμπέρασμα που εξάγεται δείχνει ασυνεννοησία και διαφοροποίηση εντολών.

Δείχνει όμως και μία μορφή σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο σε υποθετική βάση δίδυμων υπηρεσιών που εκφεύγει κατά πολύ της άμιλλας και εξαιτίας της οποίας τέθηκαν επικεφαλής του κομβόι των οχημάτων μοτοσικλετιστές, κάτι που σε ανάλογες περιπτώσεις αντενδείκνυται, ενώ περιπολικό άλλης υπηρεσίας και συγκεκριμένα της Τροχαίας που ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης της κυκλοφορίας κι αργότερα προστέθηκε στο καραβάνι των υπηρεσιακών οχημάτων, είχε αναμμένο φάρο.

Βέβαια, κανείς και από κανένα κέντρο δεν είχε ζητήσει κατά την αστυνομική ιδιόλεκτο να ενεργήσουν “χωρίς σήμα βήτα” που σημαίνει χωρίς φάρο, σε αντίθεση με την εντολή που δόθηκε για καταδίωξη “χωρίς σήμα γάμα”, που σημαίνει απενεργοποίηση της σειρήνας, για να μην προκληθεί πανικός στους υπόλοιπους οδηγούς που κινούνταν στη λεωφόρο Κηφισού.

Στο πλαίσιο αυτό πάρθηκε απόφαση για τη σύσταση επιτροπής, με αντικείμενο την ενδεχόμενη συγχώνευση των κέντρων που συντονίζουν τις επιχειρήσεις όλων των υπηρεσιών της Αττικής, σύμφωνα με όσα διέταξε, όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Απ’ ότι όμως φαίνεται, το αποτέλεσμα δείχνει προαποφασισμένο, καθώς στην επιτροπή τοποθετήθηκε ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτελεί το ένα μέρος του προβλήματος στη διαμάχη με την ηγετική ομάδα της ΔΙΑΣ. Σύμφωνα δε με κάποιους αναλυτές, η κίνηση αυτή υποκρύπτει ενδεχόμενη πρόθεση της ηγεσίας για οπισθοχώρηση της συγκεκριμένης μηχανοκίνητης υπηρεσίας, που κατά το μικρό διάστημα της παρουσίας της στους δρόμους, κέρδισε την εμπιστοσύνη του πολίτη, η οποία κατατέθηκε μάλιστα έμπρακτα στο βωμό των δύο αδικοχαμένων νεαρής ηλικίας αστυνομικών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε