Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Βγήκε από τη φυλακή ο Π. Σαξώνης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο βασικός κατηγορούμενος για το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης, αποφυλακίστηκε, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης.

Ο πρώην ταμίας πήγε το πρωί χωρίς χειροπέδες στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του επέβαλε το δικαστήριο, ο Π. Σαξώνης είναι υποχρεωμένος να μένει και να διανυκτερεύει στο σπίτι του στην Καλαμαριά και να μην μετακινείται εκτός των διοικητικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της “μαύρης τρύπας” ύψους 51,4 εκατομμυρίων στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης,
παρέμενε 30 μήνες στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.
Μετά τη σύλληψή του για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης και την προφυλάκισή του, το Μάιο του 2010, κρίθηκε εκ νέου προσωρινά κρατούμενος για τη δεύτερη δικογραφία, που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Ωστόσο, και για αυτή την κατηγορία συμπλήρωσε δώδεκα μήνες προφυλακισμένος και τα όρια του νόμου, για να κρατηθεί, εξαντλήθηκαν.

Σε δηλώσεις του, ένας από τους συνηγότους του πρώην ταμία, ο Ευθύμης Καυκόπουλος, έκανε λόγο για “μεθόδευση” και “παράνομη κράτηση” του πελάτη του, πέραν του 18μηνου.
Είπε επίσης, ότι η αποφυλάκιση του πρώην ταμία τη δεδομένη χρονική στιγμή, “θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διαφώτιση σκοτεινών πτυχών της δίκης” με την προσκόμιση, από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, αποδεικτικών στοιχείων που θα στηρίξουν τους ισχυρισμούς του.
Είπε ακόμα ότι ο Σαξώνης “θα μιλήσει στην απολογία του, αποκαλύπτοντας πώς στήθηκε η υπόθεση και ποιοι συμμετείχαν”.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή, 20η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσε ο Δημήτρης Πανοζάχος, βασικός μέτοχος της εταιρείας παροχής οικονομικών και αναπτυξιακών εφαρμογών “Ορθολογισμός ΑΕ”,
η οποία είχε αναλάβει να υλοποιήσει το διπλογραφικό σύστημα στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο μάρτυρας αμφισβήτησε το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Α. Τσεμπερά,
εκτιμώντας ότι το ποσό της υπεξαίρεσης από τα δημοτικά ταμεία κυμαίνεται από 9,5 έως 16,5 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ο Δ. Πανοζάχος ισχυρίστηκε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργούσε το διπλογραφικό σύστημα και ότι η μηχανοργάνωσή του έχριζε στήριξης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του παραπάνω μάρτυρα.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του κεντρικού δήμου

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε