Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Tεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – 14 συλλήψεις – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Tεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – 14 συλλήψεις – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Απο 1.200 μέχρι 2.500 ευρώ το άτομο κυμαίνονταν οι τιμές για τη μεταφορά των μεταναστών απο την Τουρκία στην Ελλάδα και απο εκει στην Ιταλία. Συνελήφθησαν 8 Ελληνες, 5 Σύροι κι ένας Ιρακινός. Αναζητούνται άλλοι 14 σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία.

Πολυμελή εγκληματική οργάνωση με πλοκάμια σε πολλές χώρες που μετέφερε μετανάστες απο την Τουρκία στην Ελλάδα και απο εκεί στην Ιταλία εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η οργάνωση, με εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους των μελών της, τον τελευταίο χρόνο διακινούσε μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους τρίτων χωρών, σε Τουρκία και Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με ιδιόκτητα ή μισθωμένα σκάφη τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που ήθελα να φύγουν από την Ελλάδα και τους μετέφεραν με φορτηγά προς τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.

Τα ποσά που ζητούσαν από τους μετανάστες κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Οι αμοιβές “ξεκινούσαν” από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και “έφθαναν” τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν τα μισά χρήματα.

Οι δουλέμποροι χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος και για το λόγο αυτό διακινούσαν τα χρηματικά ποσά με εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων.

Συνολικά συνελήφθησαν 14 άτομα σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Ρόδο. Πρόκειται για 8 Ελληνες, 5 Σύρους και έναν Ιρακινό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο Σύρος “αρχηγός” της οργάνωσης, και δύο ακόμα άτομα, που ήταν “ψηλά” στην ιεραρχία με σημαντικές αρμοδιότητες στη λειτουργία της οργάνωσης. Πρόκειται για ένα υπήκοο Συρίας, που είχε το ρόλο του “οικονομικού διαχειριστή” και έναν Έλληνα ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα οχήματα και τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν:
– μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες
– πλήθος καρτών sim
– ναυτικοί χάρτες, επί των οποίων έχουν επισημανθεί σημεία και ρότες
– συσκευές GPS
– 5 διαβατήρια τρίτων προσώπων
– πάνω από 20.000€
– δύο επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους
– εξοπλισμός και υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, σε σπίτι μέλους της οργάνωσης στο Αιγάλεω Αττικής

Επίσης, με τη συνδρομή του Λιμενικού σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο Αίγιο Αχαΐας:

– στο λιμάνι, ιστιοφόρο πλοίο με την επωνυμία “ CANAL FORT ”, με σημαία Λιβάνου, το οποίο η οργάνωση επισκεύαζε προκειμένου να μεταφέρει στη Σικελία μεγάλο αριθμό αλλοδαπών
– σε έκθεση σκαφών-καρνάγιο, σκάφος με την επωνυμία “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” που σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία σκάφη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.

Επιπλέον έχει ζητηθεί, μέσω Interpol και Europol , ο εντοπισμός και ταυτοποίηση τουλάχιστον άλλων 14 μελών της οργάνωσης, σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία.

ΦΩΤΟ απο ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διαβάστε

Ηράκλειο: Προφυλακίστηκαν δύο από τους δουλέμπορους των 37 μεταναστών

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε