Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βόμβα τρομομήνυμα στις αρχές – Τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής

– Ποιά σενάρια εξετάζουν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής
– Υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία
– Ο μηχανισμός, με περίπου 2 κιλά εκρηκτικών, είχε τοποθετηθεί στο ισόγειο του κτιρίου της Εφορίας

Αυτή τη φορά, δεν ήταν φάρσα και ήδη η Αντιτρομοκρατική εξετάζει τα πρώτα σενάρια για το ποιος τοποθέτησε τη βόμβα στο κτίριο της ΔΟΥ Νέου Κόσμου. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για “μήνυμα” προς τις αρχές. Είχε άλλωστε προηγηθεί, το πρωί, το “μπαράζ” προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο Εφετείο. 

Αυτή τη φορά υπήρχε βόμβα. Αλλά τοποθετήθηκε σε ώρα που οι υπηρεσίες της εφορίας είχαν κλείσει. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στο κτίριο, αλλά ουδέποτε εξερράγη.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έσπευσαν άμεσα στο σημείο. Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις πως ίσως να πρόκειται για την “απάντηση” των ασύλληπτων μελών της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς” στις πρόσφατες συλλήψεις στη Νέα Ιωνία του Βόλου και στο Χολαργό.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης να θέλουν να στείλουν μήνυμα πως παραμένουν ενεργά. Επίσης, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο, πίσω από την τοποθέτηση της βόμβας να βρίσκονται άλλες τρομοκρατικές ονομασίες, όπως η “6η Δεκέμβρη” και η “Λαϊκή Θέληση”.

Το χρονικό
Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανικός που είχε τοποθετηθεί στο κτίριο της ΔΟΥ του Νέου Κόσμου, στη συμβολή των οδών Πυθέως και Νεοκλέους, εξουδετερώθηκε από τους άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία για να προειδοποιήσει για τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό κουτί inox από εκείνα που χρησιμοποιούνται στις τουαλέτες, στο ισόγειο του κτιρίου, δίπλα στις τουαλέτες. Έδωσε μάλιστα χρονικό περιθώριο 25 λεπτών.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από ένα μηχανικό επιτραπέζιο ρολόι, περίπου δυο κιλά εκρηκτικών υλών (ζελατοδυναμίτιδα μαζί με αμμωνιοδυναμίτιδα), μπαταρία 9V και έναν απλό πυροκροτητή.

Άμεσα η αστυνομία έφτασε στο σημείο, αποκλείστηκαν οι δρόμοι γύρω από τη ΔΟΥ και εκκενώθηκε το κτίριο. Ο μηχανισμός δεν εξερράγη αφού πέρασαν τα 25 προειδοποιητικά λεπτά, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως ίσως υπήρξε κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία. Τελικά, οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό με διάσπαση.

Σχόλιο του Γιώργου Καραϊβάζ

Η εξουδετέρωση βόμβας που είχε τοποθετηθεί έξω από την Εφορία του Νέου Κόσμου και η οποία προφανώς ως ενέργεια συνδέεται με τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα φάρσες που κινητοποίησαν τις προηγούμενες ώρες τον αντιτρομοκρατικό μηχανισμό, δείχνει ότι παρόλο που κάποιοι σπεύδουν να προγράψουν το λήμμα αντάρτικο πόλης από το λεξικό της νεοτρομοκρατίας, μάλλον πλανώνται πλάνην οικτρά.

Αν και αποτυχημένο το εγχείρημα, η αυξημένου ειδικού βάρους ουσία και το εκπεμπόμενο ισχυρό μήνυμα που προέρχονται από τον αντιστρόφως ανάλογα από τη σημασία του χαμηλό απόηχο… μπορεί να παραλληλισθεί υπό προοπτικές και συνθήκες με το πρώτο χτύπημα της νέας γενιάς της λαϊκής αντιβίας στη μετά 17 Νοέμβρη εποχή.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι με τις τελευταίες συλλήψεις η νεοτρομοκρατία υπέστειλε από τον ιστό τη σημαία της επανάστασης, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι μετά τις συλλήψεις για την 17Ν και τον ΕΛΑ οι επίγονοι χρειάστηκαν ένα ολόκληρο χρόνο για να συγκροτηθούν και να πραγματοποιήσουν το δικό τους οργανωμένο εγχείρημα με μια ανάλογου με τη σημερινή ενέργεια χαρακτήρα χτύπημα.

Οι συλλήψεις έγιναν το καλοκαίρι του 2002 και η Λαϊκή Επαναστατική Δράση που πρωτοεμφανίστηκε έκανε στις 11 Ιουλίου του 2003 την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην ασφαλιστική εταιρεία ALICO στην οδο Μιχαλοκαπούλου.

Ακολούθησε ο Επαναστατικός Αγώνας στις 6 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς με την ανατίναξη δύο αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών στο κτίριο 7 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός και να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

Σημειολογικά, την ημέρα εκείνη επρόκειτο ν’ απολογηθεί στον αρμόδιο ειδικό εφέτη ανακριτή, ο τότε φερόμενος και σήμερα καταδικασμένος ως ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη, Αλέκος Γιωτόπουλος.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου, πολλοί έσπευσαν να προμηνύουν την έλευση του τέλους της εποχής της νεοτρομοκρατίας, αμέσως μετά την έφοδο της αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία του Βόλου και τη σύλληψη 5 νεαρών, μεταξύ των οποίων οι 3 κατά τις αρχές περισσότερο επικίνδυνοι, αλλά και τελευταίοι.

Όπως όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, οι επίγονοι των επίγονων της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ, δεν χρειάστηκαν να διανύσουν χρονικό διάστημα παρά μόνο λίγων ημερών για να ξαναπάρουν το φωτισμένο κατά τις ιδεοληψίες τους μονοπάτι του ένοπλου αντάρτικου πόλης.

Αυτό που μένει πλέον να εξερευνηθεί για να κλείσει ο πρώτος κύκλος των εκτιμήσεων, είναι να διαπιστωθεί το είδος του μηχανισμού, η κατασκευαστική τεχνογνωσία του πυροτεχνουργού που τον παρασκεύασε και τέλος η προκήρυξη, αφενός για να εκτιμηθεί το μέγεθος της απειλής, αφετέρου για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποιες από τις αλώβητες οργανώσεις της νεοτρομοκρατίας, ή για νέα οργάνωση που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό ζωτικό χώρο.
 
Διαβάστε επίσης
Έληξε ο συναγερμός από “τριπλό” προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε