Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Χριστόδουλος σε Βασίλη Ξηρό: «Έτσι μου έρχεται να φύγω στην επόμενη άδεια, να μην γυρίσω»

Ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός ΦΩΤΟ  ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Οι προσωπικές συζητήσεις ανάμεσα στους αδερφούς Ξηρού που έδειχναν ότι η απόδραση δεν είναι μακριά
– Η σχέση χωρίς μέλλον με τη νεαρή εκπαιδευτικό από την Ικαρία – Τι είπε η Αλίθια Ρομέρο
– Ο «Μανώλης» της 17Ν έχει “υπογράψει” σύμφωνο συνεργασίας με ασύλληπτους «Πυρήνες» και όχι μόνο

Ο «Μανώλης» είχε πει στον «Παναή» ότι θα δραπετεύσει. Είχε στο μυαλό του να μην γυρίσει στην επόμενη άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός. Το είχε εκμυστηρευτεί, στον αδερφό του Βασίλη.

Αυτό είχε γίνει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατά τη διάρκεια προσωπικών αναζητήσεων, υπό τη μορφή συζήτησης, ανάμεσα στα δύο αδέρφια. Ο διάλογος, χρονικά, φαίνεται να έχει γίνει κατά τη διάρκεια της 6ης κατά σειρά άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού. Σημειώνεται ότι ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη είχε λάβει 7 άδειες τους τελευταίους 15 μήνες, σχεδόν μία κάθε δύο μήνες. Ο 56χρονος φαίνεται να είχε πει στον αδερφό του: «Έτσι μου έρχεται να φύγω στην επόμενη άδεια, να μην γυρίσω».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός σε αυτή την άδεια τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε πάει στην Ικαρία προκειμένου να βαφτίσει το παιδί κάποιου φίλου του. Συναντήθηκε και πάλι με τη νεαρή εκπαιδευτικό, που είχε γνωρίσει μέσω της αδερφής του, με την οποία είχε αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση χωρίς φυσικά προσδοκίες κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή η σχέση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, συζύγου του Σάββα Ξηρού, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου είχε κληθεί να καταθέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έχει λήξει προ καιρού.

«Προτάσεις» διαφυγής και «επαναστατικής συνεργασίας»

Οι επαναστατικές αναζητήσεις του Χριστόδουλου Ξηρού σε συνδυασμό με τις όμορφες στιγμές και η ξεγνοιασιά της πρόσκαιρης ελευθερίας, φαίνεται πως αποτέλεσαν αφορμή συζήτησης ανάμεσα στα δύο αδέρφια, από την οποία προέκυψε και εκφράστηκε η έντονη επιθυμία για ελευθερία.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πως αυτή η αναφορά του Χριστόδουλου Ξηρού με αποδέκτη τον αδερφό του, δεν είχε προκύψει από υπαρξιακές αναζητήσεις αλλά κυρίως από πιθανές «προτάσεις» διαφυγής και «συνεργασίας», που φαίνεται να είχε δεχθεί.

Κάποιοι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχαν διακρίνει ότι ο 56χρονος έπαιρνε με σχετική «ευκολία» και συχνότητα τις άδειες τους τελευταίους μήνες

Οι «προτάσεις» φαίνεται πως είχαν πέσει στο… προαύλιο των φυλακών. Η συγκεκριμένη σκέψη φαίνεται πως «ωρίμασε», πολύ σύντομα, μέσα στη φυλακή και ξεκίνησαν οι «ζυμώσεις» και διεργασίες για τον τρόπο, την προετοιμασία, την ενημέρωση των «εξωτερικών βοηθών» για παροχή βοήθειας, κρησφύγετου και χρημάτων. Σύμφωνα με αυτές τις αστυνομικές εκτιμήσεις, ο Χριστόδουλος Ξηρός φαίνεται να έθεσε τους «όρους» του για τον ρόλο που θα είχε στην επιχείρηση αναβίωσης του νέου αντάρτικου πόλης, στην περίπτωση κατά την οποία το σχέδιο διαφυγής ολοκληρωνόταν με επιτυχία.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επαναλαμβάνουν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά την μεταφορά του στην Ε΄ πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, έκανε «στενή παρέα» με γνωστό ποινικό που δεν έχει κρύψει την «συμπάθειά» του στον αντιεξουσιαστικό χώρο ή τουλάχιστον σε όσους επιζητούν την ελευθερία, ο οποίος μεταφέρθηκε σε άλλες φυλακές. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός ήρθε σε επαφή με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έχοντας μάλιστα και κοινό προαυλισμό μαζί τους. Οι ίδιοι αξιωματικοί ισχυρίζονται πως από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε το σχέδιο διαφυγής και επαναδραστηριοποίησης του Χριστόδουλου Ξηρού. Όσο περνούν οι μέρες, οι αστυνομικοί δείχνουν όλο και περισσότερο βέβαιοι ότι ο «Μανώλης» της 17Ν… υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με ασύλληπτους «πυρήνες» και όχι μόνο.

Γραπτές «προαναγγελίες»… συνεργασίας

Ακόμη και μέσα από τα κείμενα του, τις κινήσεις, τις παρεμβάσεις και συνεντεύξεις του, τα τελευταία χρόνια, έδινε δείγματα «προαναγγελίας» της επιθυμίας να ελευθερωθεί και πιθανότατα να ενταχθεί στο «σύγχρονο αντάρτικό πόλης» μέσω… συνεργασιών. Ο «Μανώλης» της 17Ν, είχε σχεδόν αποκοπεί και διαφωνήσει με άλλα μέλη της οργάνωσης. Τον Φεβρουάριο του 2010 έβαλε φωτιά στο κελί του διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του, οι οποίες ισχυριζόταν ότι επιβάρυναν την υγεία του. Έκανε λόγο για εκδικητικές πρακτικές του κράτους στο δίκαιο αίτημά του για μεταφορά από τα υπόγεια κελιά, όπου κρατούνται οι καταδικασμένοι για την υπόθεση της 17Ν.

Σε συνέντευξή του, δύο μήνες αργότερα δήλωνε: «Εδώ έχουμε ταξικό πόλεμο. Οταν πυροβολείς έναν αστυνομικό των ΜΑΤ δεν έχει όνομα αυτός που πυροβολείς. Πυροβολείς τον θεσμό. Το αντάρτικο πόλης έχει προσεκτικά επιλεγμένες επιθέσεις κατά της κυρίαρχης τάξης και των μηχανισμών τους και κατά ξένων προστατών. Πλήττοντας στόχους του φαινομενικά παντοδύναμου κράτους και καταρρίπτοντας τον μύθο του αήττητου».

Μετά την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall», ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ αυτών των ενεργειών.

Είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Παρά την πανηγυρική εξάρθρωση της 17Ν, το αντάρτικο δεν ηττήθηκε ιδεολογικά και ούτε πρόκειται να ηττηθεί, όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους σε τέτοιες επιλογές. Εντέλει το διαχρονικό αντάρτικο που περνάει από γενιά σε γενιά και ειδικά σήμερα που η αναγκαιότητα της σύγκρουσης είναι περισσότερο ορατή παρά ποτέ αυτός είναι ο πραγματικός τρόμος της εξουσίας».
Ένα ακόμη δείγμα των ενδεχόμενων «διαδρομών» που επιθυμεί να ακολουθήσει ο 56χρονος «Μανώλης», εκφράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η επιστολή κατέληγε: «κανείς, μα κανείς και πολύ περισσότερο το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να μας απαλλάξει από τη δουλειά που εμείς πρέπει να κάνουμε. Το χτύπημα του φασισμού και αυτών που τον εκτρέφουν γίνεται με έναν και μοναδικό τρόπο: Με μάχη στον δρόμο».

«Κλοιός» καταθέσεων στους συγγενείς του

Χθες κλήθηκαν για κατάθεση στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η νεαρή φίλη του Χριστόδουλου Ξηρού, η αδερφή του που διαμένει στην Αθήνα, και η σύζυγος του Σάββα Ξηρού, Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ. Η τελευταία έφυγε σύντομα από τα αστυνομικά γραφεία μετά από μία σύντομη συζήτηση με τους αστυνομικούς. Η αδερφή και η φίλη του παρέμειναν για τουλάχιστον 3 ώρες, αφού φαίνεται πως ήταν εκείνες που είδαν για τελευταία φορά τον καταζητούμενο πλέον Χριστόδουλο Ξηρό. Η αδερφή του, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι είδε τον αδερφό της μόνο την πρώτη ημέρα της άδειάς του, ενώ η νεαρή κοπέλα υποστήριξε ότι δεν είχαν μιλήσει σε αυτή του την άδεια, καθώς φαίνεται να είχαν διακόψει τις επαφές τους κατά την προηγούμενη άδειά του.
Και στη Θεσσαλονίκη όμως κλήθηκαν και πάλι για συμπληρωματική κατάθεση όλοι οι συγγενείς του, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες, για το περιεχόμενό τους.

Στο μεταξύ ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης συνοδεύοντας χθες το απόγευμα την αδερφή του 56χρονου και την φίλη του στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπου είχαν κληθεί για να καταθέσουν, για ακόμη μία φορά δήλωσε πως στηρίζει τις επιλογές του πελάτη του. «Είμαι μαζί του στον μοναχικό δρόμο που διάλεξε. Τον στηρίζω σε ότι έχει επιλέξει. Δεν υπάρχει λόγος να κατατρομοκρατούν τους συγγενείς του» είπε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε αναφορικά με τις επισημάνσεις του δικηγορικού συλλόγου για προηγούμενες δηλώσεις του, πως «και οι δικηγόροι δεν πρέπει να τρομοκρατούνται για τις απόψεις τους».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλίθια Ρομέρο: Και να γνώριζα δε σας έλεγα που κρύβεται ο Χριστόδουλος Ξηρός – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ – Έγκλημα

Πως είναι σήμερα η Αλίθια Ρομέρο – ΒΙΝΤΕΟ – Ελλάδα

Χριστόδουλος Ξηρός: Το δρομολόγιο της μεγάλης φυγής – Πότε έφυγε από την Θεσσαλονίκη, πότε έφτασε στην Αθήνα! – Έγκλημα

Επιμένει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βρείτε τον Ξηρό! (VIDEO) – Έγκλημα

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε