Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ζευγάρι τρομοκρατών τοποθέτησε τη βόμβα εξω απο τη Βουλή;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η εικόνα ενός ζευγαριού που καταγράφηκε στις κάμερες μισή ώρα πριν την επίθεση συγκεντρώνει τις υποψίες της αστυνομίας.

Την εικόνα ενός ζευγαριού που καταγράφηκε από τις κάμερες της Βουλής και του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία” ξεχώρισαν από το πλήθος οι αστυνομικοί. Το εν λόγω ζευγάρι, που δεν αποκλείεται να έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά του, ήταν ανάμεσα στους 30 ανθρώπους που βρίσκονταν μπροστά από το μνημείο μισή ώρα πριν από την επίθεση.

Η νεαρή γυναίκα και ο άνδρας που ήταν μαζί της μισή ώρα πριν από την επίθεση φαίνεται να απομακρύνθηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο να τοποθέτησαν τον ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στον κάδο.

Αν και οι αρμόδιοι αστυνομικοί που εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες εντόπισαν και άλλα άτομα που πλησίασαν τον κάδο, εντούτοις το ζευγάρι αυτό συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψίες. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι το ζευγάρι αποτελεί τον “εκτελεστικό πυρήνα” της επίθεσης και εξετάζουν τις εικόνες από τα σκαλιά της Πλ. Συντάγματος, όπου υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι και θεωρούν ότι στα πλάνα “κρύβεται” η “ομάδα υποστήριξης” των τρομοκρατών σε περίπτωση που εκείνοι εντοπίζονταν ή ελέγχονταν από αστυνομικούς.

Αιφνιδιάστηκαν από τα “20χρονα παιδιά”

Παρά το γεγονός ότι μετά την βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στις 27 Δεκεμβρίου και την ανάληψη της ευθύνης από την “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς- Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών” οι αστυνομικοί ανέμεναν νέο χτύπημα της οργάνωσης δεν περίμεναν ότι θα γινόταν στόχος η Βουλή.

Οι τρομοκράτες αιφνιδίασαν και αστυνομικές αναλυτές εκτιμούν πως η προκήρυξη για την επίθεση θα αποδίδει την ενέργειά στις 100 πρώτες μέρες ημέρες διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, στην κατάθεση τη νύχτα της τροπολογίας για τις γονικές παροχές, στην επίσκεψη των ελεγκτών της Κομισιόν που έμεναν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Παράλληλα θα είναι η “απάντηση” της οργάνωσης για την σύλληψη του 26χρονου φοιτητή, που αποτυπώματα του βρέθηκαν σε κινητά αντικείμενα στη “γιάφκα” του Χαλανδρίου. (Διαβάστε σχετικά)

Να σημειωθεί ότι στελέχη της Αντιτρομοκρατικής δεν φαίνεται να αμφιβάλλουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς-Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών».
 
Το χρονικό της επίθεσης

Στις 19:45 άγνωστος τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία και προειδοποίησε για την έκρηξη βόμβας σε πλαστικό κάδο στο προαύλιο της Βουλής, δίνοντας περιθώριο χρόνου 15- 17 λεπτά. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις οδούς Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, απομάκρυναν περίπου 30 άτομα που βρίσκονταν μπροστά από μνημείο και απέναντι στην Πλ. Συντάγματος. Οι εύζωνοι παρέμειναν και ο αρχιφύλακας επόπτης στάθηκε ανάμεσά τους. Πέντε λεπτά πριν από την έκρηξη είχε φύγει και ένας μικροπωλητής, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον κάδο απορριμμάτων.

Στις 19:59, ένα-δύο λεπτά πριν τελειώσει το χρονικό περιθώριο έγινε η έκρηξη και το ωστικό κύμα εκτόξευσε μεταλλικά θραύσματα του κάδου σε απόσταση έως και 150 μέτρα. Στη Βουλή και το φυλάκιο του επόπτη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Οι πολιτικές αντιδράσεις για την επίθεση

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απο τη Βουλή το βράδυ της επίθεσης δήλωσε: Το μήνυμα είναι πολύ απλό. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”. (Δείτε το βίντεο)

Κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “Κανένας και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να πλήξει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Θα είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και θα έχω την υποστήριξη από όλους τους πολιτικούς χώρους”.


Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απο τό προαύλιο της Βουλής δήλωσε πως κάποιοι επιδιώκουν τον φόβο και τον πανικό. “Ο χώρος είναι υψηλού συμβολισμού και αναφοράς για όλους του Ελληνες και τις Ελληνίδες. Είναι χώρος αφύλακτος και θα παραμείνει αφύλακτος. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε την Αθήνα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Αυτοί οι θρασείς θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στην διακαιοσύνη”. (Δείτε το βίντεο). 

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε: “Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία .Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δήλωση του για την έκρηξη στο Σύνταγμα ανέφερε:
“H βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε απόψε, σ΄ ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Κοινοβούλιο, αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού”. (Διαβάστε σχετικά)

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του καταδίκασε την έκρηξη βόμβας και πρόσθεσε ότι “αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό”.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: “η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της”. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ αναφέρει σε ανακοίνωση του: “καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών”.

Από το βράδυ της επίθεσης

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε