Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Άκη, μονά-ζυγά δικά σου” – Πως στήνονταν οι μίζες

“Άκη, μονά-ζυγά δικά σου” – Πως στήνονταν οι μίζες

Τα νούμερα ζαλίζουν. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και είναι βγαλμένα απ’ το ίδιο το αρχείο του Άκη που τον καίει.

Τα έγγραφα απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η Ελλάδα αγόραζε όπλα με το … τσουβάλι είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά για το πως στήνονταν οι μίζες για τις προμήθειες, οι μίζες από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και φυσικά πως στήνονταν το σκηνικό ώστε ο υπουργός όχι απλά να βγει… λάδι, αλλά να κερδίσει και “πόντους” στο κόμμα και την κοινωνία, χωρίς ενοχλητικές παρεμβάσεις από τα ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιεί συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου που σύμφωνα με το “Βήμα” αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Όπου κι αν πέσει η μπίλια, Άκη, το αποτέλεσμα θα είναι μονά ζυγά δικά σου. Θα φροντίσουμε να ενισχυθείς στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή»!
Με λίγα λόγια έλεγε στον τότε υπουργό πως όποια και να είναι η απόφαση για τα οπλικά συστήματα τα χρηματικά, αλλά και τα πολιτικά οφέλη για ‘κείνον είναι εξασφαλισμένα.

Υπάρχουν έγγραφα στα οποία γίνεται αναφορά στο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Έχουν ημερομηνία τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του ’98 και αφορούν και στα περιβόητα υποβρύχια που αγόρασε τότε η χώρα.

Συνεργάτης του τότε υπουργού και προφανώς μεσάζων με τις εταιρείες που θα έμπαιναν στον διαγωνισμό για τα υποβρύχια είναι ο συντάκτης των εγγράφων σύμφωνα με το “Βήμα”.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα ο διαγωνισμός θα γίνει με τρόπο ώστε ο υπουργός να φανεί θριαμβευτής «θα υπάρξει τεχνική, επιχειρησιακή και οικονομική διάσταση της κυρίως προμήθειας, καθώς και της συγκεκριμένης λίστας αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα είναι (ειδικότερα τα τελευταία) τέτοιου επιπέδου, έκτασης και σημαντικότητας, ώστε ευλόγως ο Έλλην ΥΕΘΑ να μπορεί να επαίρεται και να ισχυριστεί ότι κατήγαγε προσωπικό θρίαμβο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, με τις αντίστοιχες θετικές πολιτικές επιπτώσεις και αντικτύπους τόσο εσωκομματικά όσο και πανελλαδικά»…

Την περίοδο εκείνη “χτυπούσαν” τον διαγωνισμό για τα υποβρύχια οι Γερμανοί και οι Σουηδοί… με τη γνωστή κατάληξη. Τη νίκη των Γερμανών που ούτως η άλλως έχουν κάνει κανόνα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τις προμήθειες, κοινώς τις μίζες.

Ο μεσάζων που υπόσχεται ειδική μεταχείριση στον κ. Τσοχατζόπουλο, εγγυάται και την προστασία του υπουργού από τα ΜΜΕ! Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά:
«θα λάβω όλα εκείνα τα αναγκαία και ικανά μέτρα ωστε να είναι πρακτικά ανέφικτος ο κίνδυνος να εκτεθώ εγώ ή ο προϊστάμενος μου σε οποιοδήποτε τυχόν κακόπιστο, έστω και απλό, σχολιασμό. Όχι βέβαια απλού, πισώπλατου, κακόβουλου ψιθύρου “κατινίστικου τύπου”, αλλά κακόβουλων έστω αιτιάσεων με στοιχειωδώς τεκμηριωμένο υπόβαθρο».

Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα αγόραζε εκτός από υποβρύχια και άρματα, αεροσκάφη πυρόσβεσης, πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό και μια σειρά άλλα όπλα… Όπου όπλα και χρήμα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συνεργάτης του τότε υπουργού, όποια και αν είναι η επιλογή τα οφέλη για εκείνον είναι εξασφαλισμένα, αφού προφανώς είχαν προσυμφωνηθεί:
«η επεξεργασία θα είναι τέτοια, ώστε η κάθε μία από αυτές τις προμήθειες θα απολήγουν σε δύο ή τρεις ισοδύναμους τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά αντιπάλους με αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε τραπέζι και αν συζητηθούν αυτά τα θέματα και οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική επιλογή το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά σε κάθε περίπτωση αδιάφορο για σένα, αφού όπου και αν “πέσει η μπίλια”, το αποτέλεσμα θα είναι “μονά ζυγά δικά σου”».

Διαβάστε επίσης:

Οι TOR M1 και οι αλήθειες που λέει ο Άκης από τη φυλακή 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε