Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: “Ο σύζυγός μου ήταν τζιχαντιστής” [vid]

τζιχαντιστής
Πηγή φωτογραφίας: ΑΝΤ1

Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ ερευνούν τις σχέσεις που έχει ο Σύρος τζιχαντιστής με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο 32χρονος τζιχαντιστής,  συνελήφθη χτες στην Αλεξανδρούπολη, και εξετάζεται η συμμετοχή του σε τρομοκρατική δράση εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ εξετάζουν τον βαθμό ιεραρχίας του ιδίου στο ISIS. Κι αυτό, διότι έχουν βρει στο κινητό του φωτογραφία του με ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους που είχε απευθείας πρόσβαση στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Η υπόθεση κατέληξε στην σύλληψη του 32χρονου, ύστερα από καταγγελίες της συζύγου του, τον περασμένο μήνα, για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους. Αλλά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αδιάφορος για τις ελληνικές αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η σύζυγός του 32χρονου επιβεβαίωσε πως ο άντρας της συνεργαζόταν με τον ISIS, όσο ζούσαν στη Συρία.

Ακούστε όσα είπε

Φρικιαστικό υλικό στο κινητό του

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες στο κινητό του, από το οποίο ο τζιχαντιστής έχει σβήσει τις επαφές και τις κλήσεις.
Στα ανατριχιαστικά βίντεο που βρέθηκαν στην συσκευή του, εμφανίζεται ο ίδιος – μάλλον κάπου στη Ράκα, στη Συρία, να έχει ξαπλωμένους στο έδαφος κρατούμενους του ISIS, τους οποίους έπιανε από τα μαλλιά και τους σήκωνε για να φανούν τα πρόσωπα τους στην κάμερα. Επιπλέον, βρέθηκαν και φρικιαστικά βίντεο με αποκεφαλισμούς, τα οποία εκτιμάται ότι έχει τραβήξει ο ίδιος.

Στα δικαστήρια ο νεαρός που συνελήφθη ως τζιχαντιστής

“Δεν είμαι τζιχαντιστής, έχω οικογένεια” φώναξε προς τους δημοσιογράφους ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στον Εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες περί ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομης εισόδου του στην χώρα, που του έχουν αποδοθεί.

Ο 32χρονος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Παρασκευής, ενώ συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στην Αλεξανδρούπολη, όταν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία ασύλου της περιοχής για να κάνει αίτηση για άσυλο στη χώρα μας.

Τι υποστήριξε ο ίδιος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος υποστήριξε στην κατάθεσή του πως ήταν αντάρτης στη Συρία και πολεμούσε κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Όταν τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε σε καθεστωτικό νοσοκομείο. Εκεί, τον ανάγκασαν να βγάλει τις φωτογραφίες, που εντοπίστηκαν στο κινητό του. Στη συνέχεια, όταν πήγε στην Τουρκία, τον προσέγγισαν μέλη του ISIS, αλλά ο ίδιος τα απομάκρυνε.

Ακούστε τι είπε η δικηγόρος του, στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon

Οι κινήσεις του στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένεια του, μπήκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέρο, τον Ιούνιο του 2016, μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Ταυτοχρόνως όμως, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης.

Τον “έκαψε” η γυναίκα του

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η σύζυγος του κατέφυγε στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι’ αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.

Μετά από αυτό το αρχικό μέτρο για διακριτική παρακολούθηση μετατράπηκε από την Κρατική Ασφάλεια σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, με βάση το οποίο, θα συλλαμβανόταν όπου εντοπιζόταν, ή αν έβγαινε από τη χώρα δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί.

Η σύλληψη από αστυνομικούς

Χθες ο 32χρονος εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη και στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, σε κάποια από τα οποία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή εμφανίζεται και ο ίδιος.

Το βράδυ, όταν άκουσε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό και επέστρεψε στα κρατητήρια.

Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ γίνεται έλεγχος στο σπίτι που έμενε, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα, στο πλαίσιο της έρευνας για να διαπιστωθεί η συμμετοχή του και ο βαθμός στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Με πληροφορίες από alexpoli.gr

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις