weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αλήθειες και ψέμματα για την αποτυχημένη απόδραση του Βλαστού – Οι πληροφορίες μαϊμού με τις οποίες προσπάθησαν να παραπλανήσουν τις αρχές

Αλήθειες και ψέμματα για την αποτυχημένη απόδραση του Βλαστού – Οι πληροφορίες μαϊμού με τις οποίες προσπάθησαν να παραπλανήσουν τις αρχές | Newsit.gr

Από την στιγμή που έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, πολλά ακούστηκαν για το πως, για το πόσο έτοιμες ήταν οι αρχές αλλά και για το αν ήξεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ενήμερο ότι κάτι θα συνέβαινε αλλά όχι από το καλοκαίρι, όπως λανθασμένα μεταδόθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, οι αρχές «γνώριζαν» ότι κάτι μπορεί να «μαγειρεύεται» εδώ και 2 με 3 μήνες.

Μάλιστα συνέπεσε με την περίοδο που αποφασίστηκε σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα να τοποθετηθεί η «σερπαντίνα» ανα δυο μέτρα ενώ ήταν ανα πέντε.

Έτσι, λειτούργησε αποτρεπτικά στην χθεσινή απόπειρα απόδρασης και πιάστηκε η ανεμόσκαλα στο συρματόσχοινο.

Σημειώνεται ότι άμεσα μετά το περιστατικό δόθηκε εντολή η «σερπαντίνα» να πυκνώσει και να τοποθετηθεί ανα δυο μέτρα και στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πιάστηκαν οι γάντζοι

Σύμφωνα με αξιωματικούς, οι δράστες πέταξαν τις δύο ανεμόσκαλες με τους γάντζους. Ο ένας πιάστηκε όμως σε ένα στύλο με τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, με το ελικόπτερο να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Ο Παναγιώτης Βλαστός αρχίζει να ανεβαίνει την σκάλα. Ο πιλότος επιχειρεί να ανέβει σε ύψος τραβώντας τη σκάλα. Αυτή φαίνεται πως ξεπιάστηκε απο το ελικόπτερο με αποτέλεσμα την πτώση του Βλαστού από ύψος περίπου 8 μέτρων με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη γνάθο και το χέρι.

Στη δεύτερη ανεμόσκαλα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, επιχείρησε να ανέβει ο συγκρατούμενος του Παναγιώτη Βλαστού, ο 40χρονος Δημήτρης Μπαλτάς γνωστός από τη ληστεία της Αλλονήσου το 2010 και την αιματηρή ληστεία τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και τη δολοφονία του 39χρονου ταμία Δημήτρη Μαντούβαλου, ωστόσο δεν έκανε καμία κίνηση διαπιστώνοντας τη σφοδρή ανταλλαγή των πυροβολισμών.

Η δεύτερη ανεμόσκαλα με τον γάντζο πιάστηκε εκ νέου σε στύλο του συρματοπλέγματος προκαλώντας την καθήλωση του ελικοπτέρου παράλληλα με τους πυροβολισμούς που δεχόταν από τους φρουρούς. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως το ελικόπτερο δεν έχει ιδιαίτερα σημάδια από σφαίρες κάτι που θα διαπιστωθεί σήμερα.

Πληροφορίες – μαϊμού

Επίσης, άγνωστο ποιοί και άγνωστο με ποιές προθέσεις κυκλοφορούσαν όλο το τελευταίο διάστημα πληροφορίες που πολλές φορές αποδεικνύονταν πληροφορίες – μαϊμού. Για παράδειγμα έφτασε στο υπουργείο πληφορία ότι κάποιοι κατάδικοι έσκαβαν τούνελ στις φυλακές Κασσάνδρας για να δραπετεύσουν.

Αυτό δεν έστεκε, αφού οι φυλακές Κασσάνδρας οι οποίς είναι αγροτικές και δεν υπάρχει λόγος να σκάψει κανείς τούνελ εκ των πραγμάτων για να βγει στα χωράφια….

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι μια απόφαση για να πληρωθούν τα νυχτερινά του 2012 στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έβαλε το λιθαράκι της στο να αποτραπεί η απόδραση, αφού πύκνωσαν οι βάρδιες. Η απόφαση να δοθουν τα χρήματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα.

Αυτό που τονίζουν με έμφαση πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης  είναι ότι πρέπει άμεσα να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο ασφαλείας για κάθε φυλακή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δυο σώματα – δηλαδή οι εξωτερικοί φρουροί και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – αλλά ένα ενιαίο σώμα!

Τι προβλέπεται όταν πλησιάζει ένα σωφρονιστικό κατάστημα ελικόπτερο

Επειδή και γι’ αυτό το θέμα ακούστηκαν πολλά, η εντολή είναι ρητή: όταν πλησιάζει ελικόπτερο ένα σωφρονιστικό κατάστημα ρίχνεται μια προειδοποιητική βολή.
Αν το ελικόπτερο δεν αλλάξει την πορεία του αλλά συνεχίσει να κατευθύνεται προς το σωφρονιστικό κατάστημα, τότε η εντολή είναι οι εξωτερικοί φρουροί να ανάψουν καπνογόνο.
Αν και τότε δεν αλλάξει πορεία το ελικόπτερο, τότε οι εξωτερικοί φρουροί πρέπει να ανοίξουν πυρ εναντίον τουε ελικοπτέρου.

Τι ρόλο έπαιξαν οι δυο γυναίκες

Οι δυο γυναίκες αναζητούνται και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το ελικόπτερο είχε νοικιαστεί τηλεφωνικά από τον Αλβανό δράστη, με την παράλληλη αποστολή fax από ξενοδοχείο του Βόλου. Λίγο πριν από τις 16:00 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ζαγορά Πηλίου. Εκεί επιβιβάστηκαν ο Έλληνας και ο Αλβανός δράστης και μαζί με τις δύο γυναίκες «υποτίθεται» ότι θα κινούνταν προς Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εκαναν μια στάση στον Πλαταμώνα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, στις 16:02 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου στα Τέμπη, εκεί όπου παλιότερα υπήρχαν φυλάκια των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.

Εκεί αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες και επιχείρησαν να κινηθούν οδικώς προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο αυτές οι γυναίκες να βοηθούσαν τον Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του να διαφύγουν από τα Τέμπη στην περίπτωση που η εναέρια απόδραση στεφόταν με επιτυχία.

Στις 16:13 ο πιλότος του ελικοπτέρου δηλώνει βλάβη στον κινητήρα και πιθανή προσγείωσή του. Από εκεί και έπειτα χάνονται οι επικοινωνίες μαζί του. Το κέντρο διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας φαίνεται να διαπιστώνει ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στον αέρα και κινείται προς τα Τρίκαλα.

Στις 16:54, το ελικόπτερο μετά από κάποιες αναγνωριστικές πτήσεις φθάνει πάνω από τις φυλακές και το προαύλιο της Α’ Πτέρυγας. Οι δράστες πετούν τις δύο αυτοσχέδιες ανεμόσκαλες συνδεδεμένες με γάντζους.

Στις 16:55 οι δράστες ξεκινούν να πυροβολούν προς τις σκοπιές και τους φρουρούς των φυλακών, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά.

Στις 17:07 το ελικόπτερο καθηλώνεται πιασμένο από τον γάντζο και τα πυρά των φρουρών στο πάρκινγκ των φυλακών.

Εκεί συλλαμβάνονται ο Έλληνας δράστης, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για ληστεία, ενώ ο υπήκοος Αλβανίας είχε παραβιάσει άδεια από τις ίδιες φυλακές, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για ναρκωτικά.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα πολεμικό καλάσνικοφ, δύο μικρό-ΟΥΖΙ και ένα πιστόλι GLOCK που πέταξαν στο προαύλιο των φυλακών.

Είχαν επίσης στην κατοχή τους 15 φωτοβολίδες κρότου-καπνού, σουηδικής κατασκευής, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για αντιπερισπασμό.

Κινητά και… γάντια του μποξ

Ο Παναγιώτης Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον καταδικασμένο για αιματηρές ληστείες Δημήτρη Μπαλτά. Διατηρούσε μάλιστα και αποθήκη, κλειδιά της οποίας είχαν οι δύο κρατούμενοι.

Σε αυτή υπήρχαν δεκάδες γάντια του μποξ και αντίστοιχες στολές, όπως και αυτοσχέδια βάρη.
Κατείχε δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ακόμη ο συγκρατούμενός του. Σε άλλους χώρους των φυλακών εντοπίστηκαν 30 τουλάχιστον… σουβλιά και τουλάχιστον 20 αυτοσχέδια μαχαίρια. Αστυνομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ηγείτο ομάδας μέσα στις συγκεκριμένες φυλακές, και βρισκόταν σε αντιπαλότητα με αλλοδαπό κρατούμενο των ίδιων φυλακών.

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού – Γιατί μπήκαν στο ελικόπτερο


Ρουπακιώτης: Είχαμε πληροφορίες για απόδραση με ελικόπτερο

#TAGS MM