Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

“Αλληλεγγύη στους συντρόφους” με πακέτα βόμβες

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ένας νεκρός στην Αθήνα, ένας ακόμη στο Σαντιάγο της Χιλής, τρεις σύλληψεις στην Ελβετία και δεκάδες πακέτα βόμβες σε όλο τον κόσμο συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ

που αποτελεί τη “σπαζοκεφαλιά” για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πολλών χωρών. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν ήδη την … ακτινογραφία της βόμβας που εστάλη χθες στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Άλλωστε από τη δολοφονική επίθεση με παγιδευμένο δέμα που είχε σαν αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του υπασπιστή του υπουργού Δημόσιας Τάξης οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές έχουν ανοιχτή επαφή. Στην έκρηξη που είχε σκοτώσει το Γιώργο Βασιλάκη, αλλά και πρόσφατα όταν εστάλησαν τα 14 πακέτα στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα Ιταλοί αξιωματικοί ενημερώνονταν διαρκώς καθώς επιβεβαιώνονταν (μια ακόμη φορά) οι πληροφορίες για ανοιχτή συνεργασία Ελλήνων με Ιταλούς (και όχι μόνο ) τρομοκράτες.
Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι η FAI έκανε τα χτυπήματα ως “ Eπαναστατικός Πυρήνας Λάμπρος Φούντας”
Τα πρώτα ίχνη συνεργασίας υπήρχαν και στο παρελθόν, όταν η FAI λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα στη συμπλοκή με αστυνομικού στη Δάφνη είχε προσπαθήσει να στείλει δύο παγιδευμένα δέματα με παραλήπτες αστυνομικούς στόχους. Ο πρώτος φάκελος παραδόθηκε στις 27 Μαρτίου σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Μιλάνο. Ο φάκελος αυτοανεφλέγη και τραυμάτισε ελαφρά τον ταχυδρομικό υπάλληλο που τον μετέφερε. Ένα ακόμη δέμα-βόμβα εντοπίστηκε στις 21 Απριλίου με παραλήπτη στρατόπεδο των καραμπινιέρων στη Ρώμη. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η FAI – Πυρήνας Λάμπρος Φούντας. Ακόμη και ποιο παλιά, τον Οκτώβριο του 1999, η FAI έστειλε δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, στο εμπορικό επιμελητήριο της Μαδρίτης και σε ένα υποκατάστημα της Citibank στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Λίγες ημρες αργότερα στάλθηκε παγιδευμένο δέμα στα γραφεία του ΕΟΤ στο Μιλάνο, για συμπαράσταση, όπως έλεγε η προκήρυξη, στον φυλακισμένο στην Αθήνα για βομβιστική ενέργεια Νίκο Μαζιώτη.
Το κείμενο στις πρόσφατες επιθέσεις της έγραφε: «Αποφασίσαμε να ακουστεί και πάλι η φωνή μας, με τις λέξεις και τις πράξεις θα καταστρέψουμε την κυριαρχία. Επαναστατική αλληλεγγύη στους φυλακισμένους συντρόφους, στις οργανώσεις που στην Ελλάδα, τη Χιλή, το Μεξικό, την Ισπανία, την Αργεντινή και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος μάχονται χωρίς σταματημό ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τον πήχη».
Βασικό κριτήριο της επιλογής των στόχων ήταν -για την πρεσβεία της Χιλής- ο θάνατος του αναρχικού Μαουρίτσιο Μοράλες όταν εξερράγη η βόμβα που μετέφερε στο σακίδιό του με σκοπό να την πυροδοτήσει έξω από αστυνομικό τμήμα στο Σαντιάγκο. Η ελβετική πρεσβεία δεν μπήκε πρώτη φορά στο στόχαστρο της FΑΙ. Πριν από περίπου τρεις μήνες είχε εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός στην περίμετρο του κτιρίου της πρεσβείας, ο οποίος δεν εξερράγη από τύχη. Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου άγνωστοι είχαν εκτοξεύσει βόμβα μολότοφ στη μάντρα του κτιρίου. Στον ίδιο τοίχο γράφτηκε το σύνθημα: «Κόστα, Σίλβια και Μπίλι ελεύθεροι». Πρόκειται για τους ιταλούς Κονσταντίνο Ραγκούζα – Σίλβια Γκουερίνι και τον ελβετό Λούκα Μπερνασκόνι, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 15Απριλίου κοντά στη Ζυρίχη. Οι τρεις συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς εργαστήριο της ΙΒΜ στο Ρίσχλικον, ένα μικρό δήμο στη λίμνη της Ζυρίχης. Στομαυτοκίνητό τους βρέθηκαν εκρηκτικά, με τα οποία κατά τα φαινόμενα σκόπευαν να χτυπήσουν το εργαστήριο.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε