weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αμετανόητος ο Άκης – Ούτε την έκκληση της κόρης του δεν σεβάστηκε

Αμετανόητος ο Άκης – Ούτε την έκκληση της κόρης του δεν σεβάστηκε | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκλεισε τα αφτιά του στην έκκληση της κόρης του Αρετής να μιλήσει ανοιχτά και να μην ανέβει μόνος του το «πολιτικό ικρίωμα». Αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του ανακριτή Μαλλή και ανακάλεσε την πρώτη απολογία του, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, Λ. Κοτσαλή, Γ. Παγορόπουλο και Γ. Νικολάου.

Οπως είπαν σε δηλώσεις τους, ο πρώην υπουργός θεωρεί απολύτως άκυρη και παράνομη την δίωξη που του έχει ασκηθεί και την όλη διαδικασία που ακολουθείται.

Σύμφωνα με τους τρεις νομικούς, ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι η συνολική διαδικασία που κινήθηκε σε βάρος του είναι αμιγώς πολιτική, κάνει λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του από ένα σύστημα εξουσίας που τον έφερε στη θέση αυτή. Όπως δήλωσαν οι τρεις συνήγοροι του Τσοχατζόπουλου, το σύστημα αυτό ελέγχεται τώρα από τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με τους ίδιους ο Ακης Τσοχατζοπουλος είναι αποφασισμένος να μιλήσει όταν εμφανιστεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή, οπου θα «δείξει την αλήθεια στο λαό και θα αποκαταστήσει την αδικία».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέφερε στον ανακριτή το αίτημά του να κληθούν να καταθέσουν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ την περίοδο 1998-2000 και τα τότε στελέχη του υπουργείου ‘Αμυνας που συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για τις επίμαχες προμήθειες, αίτημα που όπως δήλωσαν οι συνήγοροι σιωπηρώς αρνείται ο κ. Μαλλής.

Οι δικηγόροι του υπουργού τονίζουν τη θέση του κατηγορουμένου, ότι οι αποφάσεις για τα υποβρύχια ελήφθησαν από το ΚΥΣΕΑ με εισήγηση του ιδίου, την διεκπεραίωση των οποίων ανέλαβε ο τότε γραμματέας εξοπλισμών και ο γενικός διευθυντής των εμπλεκομένων στην υπόθεση Ναυπηγείων.

Όπως δήλωσαν οι τρεις δικηγόροι, ο κατηγορούμενος έκανε έκκληση και πάλι στον ανακριτή προκειμένου να αποφυλακιστεί η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη εκαιτίας της κακής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Τέλος, μέσω των δικηγόρων του ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος «απάντησε» στη χθεσινή δήλωση του δικηγόρου της κόρης του, που τον κάλεσε να σπάσει τη σιωπή του: «Αν αποφασίσει να μιλήσει, θα μιλήσει όταν θέλει και δεν δέχεται καμία υπόδειξη».

Ο κ. Δημητρακόπουλος χθές είπε ότι συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό στη φυλακή και ότι του συνέστησε «να μιλήσει». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου, συνέστησε στον κ. Τσοχατζόπουλο: «Πρέπει να σπάσεις τη σιωπή σου, πρέπει να μιλήσεις, είναι μεγάλο λάθος να ανέβεις μόνος σου στο πολιτικό ικρίωμα».

Ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου κ. Δημητρακόπουλος

O  επιχειρηματίας Γ. Σαπχατζίδης, κατέθεσε υπόμνημα ωστόσο απάντησε και στις ερωτήσεις του ανακριτή. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αυτές ήταν πολύ ήπιες.

Ο κ. Σαπχατζίδης παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι γνώριζε τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Σε οτι αφορά τα χρήματα που φέρεται ότι έχει διαχειριστεί η εταιρία που διατηρούσε στην Ιταλία, ο επιχειρηματίας υποστήριξε οτι η διαχείριση των κεφαλαίων έχει γίνει μέσω ενός fund από το εξωτερικό που του είχε συστήσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιο είναι. Ο κ. Σαπχατζίδης είπε επίσης οτι οι 10 εταιρίες που φέρονται πως είχαν επαφές με την εταιρία του επιχειρηματία, εντάσσονται μέσα σε αυτό το fund. Ουσιαστικά δηλαδη ο κ. Σαπχατζίδης επιβεβαίωσε το δεύτερο απολογητικό υπόμνημα στον πρώτο κύκλο καταθέσεων που είχε πάρει ο ανακριτής.

Αρνήθηκε στην συμπληρωματική απολογία του στον ανακριτή ο επιχειρηματίας, συνεργάτης του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου , Γιώργος Σαχπατζίδης εμπλοκή της εταιρίας που είχε στην Ιταλία , σε διακίνηση χρημάτων από «ωφελήματα» για προμήθειες του Υπουργείου ‘Αμυνας.

Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας , που βρέθηκε ενώπιον του κ. Γαβριήλ Μαλλή , μετά τον πρώην υπουργό, φέρεται να υποστήριξε πως το ποσό των 5,5 εκατομ. ευρώ που εισέρρευσε σε λογαριασμό της επίμαχης εταιρίας και κατά το κατηγορητήριο σχετίζεται με «μίζες», ήταν επένδυση ελβετικού Fund.

Κατά τον φερόμενο ως διάδοχο του Ζήγρα στην διαχείριση εταιριών που ανήκαν στον πρώην υπουργό, τα επίμαχα ποσά εμβάστηκαν στην ιταλική εταιρία με σκοπό να επενδυθούν σε ακίνητα και σε τομείς ενέργειας από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο , τις συμμετοχές του οποίου ο κατηγορούμενος δήλωσε πως αγνοεί επικαλούμενος ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Φέρεται επίσης να υποστήριξε ο επιχειρηματίας , ότι το εν λόγω ταμείο , του το σύστησε ο πρώην υπουργός. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο Σαχπατζίδης φέρεται να υποστηρίζει πως διεκδικεί από τον πρώην υπουργό και το ποσό των περίπου 400 χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρία ,από τις ιταλικές αρχές για φορολογικές παραβάσεις.

Η διαδικασία των συμπληρωματικών απολογιών των κρατουμένων κατηγορούμενων στην υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Την Παρασκευή έχει κληθεί σε απολογία ο πρώην Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου ‘Αμυνας , Γιάννης Σμπώκος.

Δεν θα μεταχθεί στην Ευελπίδων η  Βίκυ Σταμάτη, η οποία θα απολογηθεί συμπληρωματικά από την φυλακή τις επόμενες μέρες.

Η κατηγορουμένη ζήτησε από τον ανακριτή της υπόθεσης να μην γίνει μεταγωγή της στα δικαστήρια, επικαλούμενη την επιθυμία της να αποφύγει την δημοσιότητα. Το αίτημα της έγινε δεκτό από τον δικαστικό λειτουργό, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στον Κορυδαλλό ώστε να λάβει εκεί την συμπληρωματική απολογία.

Διαβάστε επίσης

Στον ανακριτή ο Άκης για συμπληρωματική απολογία

#TAGS MM