Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι; – Είναι οι ίδιοι βομβιστές;

Από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι; – Είναι οι ίδιοι βομβιστές;

4-5 άτομα έδρασαν στο Παγκράτι. Οι δύο εκτέλεσαν το επιχειρησιακό σκέλος με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού και 2-3 ακόμη είχαν υποστηρικτικό ρόλο. Αν και το συγκεκριμένο σημείο χαρακτηρίστηκε «τυφλό», οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, υποστηρίζουν πως είναι σε θέση να γνωρίζουν τον αριθμό των ατόμων που πήρε μέρος στην βομβιστική επίθεση με στόχο την εταιρεία ταχυμεταφορών. Θεωρούν πως πρόκειται για τους βομβιστές με τα… σακίδια.

Παράλληλα, εξετάζουν τυχόν σχέση των δύο υποθέσεων με την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, την 4η Δεκεμβρίου 2012 στον Ασπρόπυργο. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση «Αντιφασιστικό Μέτωπο – Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI-IRF)». Και στις τρεις περιπτώσεις, οι δράστες χρησιμοποίησαν ζελατοδυναμίτιδα, ενώ σε Παγκράτι και Ασπρόπυργο πυροδότησαν την εκρηκτική ύλη με βραδύκαυστο φιτίλι αντί ωρολογιακού μηχανισμού. Στην επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο, οι δράστες είχαν τοποθετήσει μασούρι με ζελατοδυναμίτιδα μέσα σε μεταλλικό κουτί μαζί με σκάγια κυνηγετικού φυσιγγίου και σφαιρίδια, ενώ είχαν πυροδοτήσει τη βόμβα με βραδύκαυστο φιτίλι.

Σε προκήρυξη που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο (4/12), τα μέλη της οργάνωσης «Αντιφασιστικό μέτωπο – Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία» ανέφεραν ότι «οι σύντροφοι που πυροδότησαν τον μηχανισμό είχαν ελέγξει περιμετρικά την περιοχή, ώστε να μην τραυματιστεί τυχαίος περαστικός». Με παρόμοιο τρόπο εκτιμάται ότι έδρασαν και όσοι πήραν μέρος στην επίθεση της Κυριακής στα γραφεία της Swift Mail στην οδό Αστυδάμαντος στο Παγκράτι.

Οι δύο φαίνεται πως κινήθηκαν με μοτοσυκλέτα, προσεγγίζοντας την πολυκατοικία, στο ισόγειο της οποίας στεγάζεται η εταιρεία ταχυμεταφορών Swift Mail, από την οδό Ευφρονίου. Ο συνεπιβάτης κατέβηκε. Τοποθέτησε το μικρό χαρτονένιο κουτί που περιείχε μασούρια ζελατινοδυναμίτιδας βάρους περίπου 500 γραμμαρίων και άναψε το βραδύκαυστο φυτίλι. Οι υπόλοιποι 2-3 συνεργοί τους φαίνεται να έμειναν εκεί σε απόσταση ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο «παράπλευρης» απώλειας από την τυχόν προσέγγιση πολιτών ή οχημάτων. Υπολείμματα της εκρηκτικής ύλης θα μεταφερθούν στο Χημείο του Κράτους και θα συγκριθούν φυσικά με την εκρηκτική ύλη των σακιδίων.

Οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δράστες της επίθεσης να σχετίζονται με την ληστεία στο Βελβεντό, να πρόκειται δηλαδή για τα καταζητούμενα μέλη. Θεωρούν πως η συγκεκριμένη βομβιστική ενέργεια είναι πράξη «εκδίκησης» προς την εταιρεία. Θυμούνται πως στις 25 Νοεμβρίου 2010 όταν η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για την αποστολή των εκρηκτικών δεμάτων, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σύλληψη των μελών της, αφιέρωσε… δύο απειλητικές παραγράφους στο ρόλο της μεταφορικής εταιρείας και της υπαλλήλου της.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνδέουν άμεσα την βομβιστική επίθεση με την «αναβαθμισμένη» τρομοκρατική απειλή των… σακιδίων. Ενδεικτικό της σύνδεσης, είναι και το στοιχείο ότι την έρευνα της βομβιστικής επίθεσης, αναλαμβάνει αρχικά η Κρατική Ασφάλεια, η υπηρεσία δηλαδή που έχει και την έρευνα των «τρομοκρατικών» σακιδίων.

Διαβάστε επίσης:
Οι βομβιστές με τα… σακίδια χτύπησαν στο Παγκράτι – Τι “βλέπουν” πίσω απ’ την έκρηξη

Ισχυρότατη έκρηξη με μεγάλες υλικές ζημιές στο Παγκράτι – Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική

Το χρονικό με τα πακέτα – βόμβες των Πυρήνων προς τις πρεσβείες

Είχαν έτοιμα πακέτα-βόμβες για τη Θεσσαλονίκη – Ετοίμαζαν… χριστουγεννιάτικο χτύπημα

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε