Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης μεταναστών διαπίστωσε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία

Αθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης μεταναστών διαπίστωσε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία

Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ζήτησε ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλώντ Μινιόν από το Στρασβούργο, μετά το τέλος της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Κέντρα κράτησης μεταναστών επισκέφτηκε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, η οποία διαπίστωσε πως δεν πληρούν τα πρότυπα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς δεν παρέχονται βασικές εγκαταστάσεις, όπως θέρμανση, φωτισμό και ζεστό νερό.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για το γεγονός ότι γίνεται συστηματική χρήση της κράτησης, ως μέσου αποτροπής των μεταναστών από την είσοδο τους στην Ελλάδα.

«Η πρόσφατη απόφαση των ελληνικών αρχών να παρατείνουν την διάρκεια κράτησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο για ένα ακόμη έτος, αντιμετωπίζοντάς τους ως εγκληματίες, επιδεινώνει την απελπισία και την ευαισθησία τους», δήλωσαν.

Προσέθεσαν δε ότι «ακόμα και αν έχει σημειωθεί πρόοδος, όσον αφορά τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης με καλύτερες συνθήκες, όπως το κέντρο της Αμυγδαλέζας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση στο άσυλο, την υγειονομική περίθαλψη, τις πληροφορίες και τη δυνατότητα των κρατουμένων να επικοινωνούν με το έξω κόσμο».

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλώντ Μινιόν ζήτησε ευρωπαϊκή αλληλεγύη προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και είπε οτι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, την ίδια στιγμή, που θα πρέπει να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση μίας άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση», ανέφερε ο κ. Μινιόν.

«Δεν μπορεί, όμως, να περιμένουμε ν’ ανταπεξέλθει μόνη της και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ακόμη κι αν πρόκειται για οικονομική στήριξη», υποστήριξε και τόνισε ότι: «Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι πάνω απ όλα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ολόκληρη η ήπειρος έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο πρόεδρος της αρμόδιας υπο-επιτροπής των βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ολλανδός Σοσιαλιστής βουλευτής Τινέκε Στρίκ, που συμμετείχε στην αποστολή στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι: «Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση μόνη της, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής της κατάστασης και το μεγάλο μήκος των συνόρων της».

Λαμβάνοντας ως δεδομένο, συνέχισε, ότι οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταλήξουν σε λύσεις που πηγαίνουν πέρα από την απλή οικονομική και τεχνική βοήθεια και να δείχνουν πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Διαβάστε

Tεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – 14 συλλήψεις – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε