Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αύξηση 24% των καταγγελιών για παιδική πορνογραφία

Αύξηση 24% των καταγγελιών για παιδική πορνογραφία

Ο INHOPE είναι το όργανο που συντονίζει όλες τις Ανοιχτές Γραμμές Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να καταπολεμούνται φαινόμενα παράνομου περιεχομένου και ιδιαίτερα το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας.

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine που ιδρύθηκε το 2003 και δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Οκτώβριο του 2005, η SafeLine είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).

Τον Ιούνιο 2012, ο INHOPE εξέδωσε την ετήσια αναφορά του για το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά αυτή, στην οποία συνοψίζεται περιεκτικά όλη η δράση του INHOPE και των Ανοικτών Γραμμών- μελών του και αποδεικνύεται ότι το 2011 υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικό στην προσπάθεια εξάλειψης παράνομου περιεχομένου από το Διαδίκτυο.

Το 2011, η SafeLine έλαβε 3.635 καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Όλες οι καταγγελίες που ελήφθησαν από την Ανοικτή Γραμμή αφορούσαν ιστοσελίδες που είχαν τόπο προέλευσης το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, το 57% των ιστοσελίδων για τις οποίες έγιναν καταγγελίες, είχαν χώρα προέλευσης τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 13% την Ολλανδία και το 10% τη Ρωσία και την Τσεχία. Άλλες χώρες, από τις οποίες προήλθε παράνομο περιεχόμενο σε μικρότερα ποσοστά, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Ινδία και ο Παναμάς.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά, το δίκτυο των Ανοιχτών Γραμμών του INHOPE μεγάλωσε και αριθμεί 41 μέλη σε 36 χώρες. Επίσης ο αριθμός των καταγγελιών που καταγράφηκαν από τις Ανοικτές Γραμμές του INHOPE και οι οποίες βασίζονται σε περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αυξήθηκε κατά 24%. O χρόνος που χρειάστηκε για την απομάκρυνση και αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου μειώθηκε (58% μέσα σε δύο ημέρες και 82% μέσα σε επτά ημέρες).

Σύμφωνα επίσης με την αναφορά, η εφαρμογή του για κινητά τηλέφωνα του INHOPE δημιουργήθηκε και διατίθεται δωρεάν, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταγγέλλουν παράνομο περιεχόμενο από το κινητό τους τηλέφωνο.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι υποβολής καταγγελιών σχετικά με περιεχόμενο που βρίσκεται στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείται παράνομο: Μέσω Διαδικτύου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας στο http://www.safeline.gr/report/ μέσω e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr και μέσω της εφαρμογής Android της SafeLine.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε