Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Έκρηξη βόμβας στο Εφετείο: Ποιους βλέπει η αντιτρομοκρατική

Έκρηξη βόμβας στο Εφετείο: Ποιους βλέπει η αντιτρομοκρατική

Η βόμβα στο Εφετείο άναψε φωτιές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δικαστές. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο πρακτικά όσο και σε επίπεδο αντιδράσεων είναι… εκρηκτική!

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών ότι αναστέλλονται οι εργασίες του Δικαστηρίου έως και τις 5/1/2018.

Αυτό πρακτικά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της δικαιοσύνης αφού ακόμα και μέσα στο κτίριο η κατάσταση όπως περιγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες είναι χαοτική.  Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, ενώ οι πληροφορίες από την αντιτρομοκρατική είναι εξόχως ανησυχητικές.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την βόμβα

Στο τελευταίο δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κρύβονται πολλά πίσω από τις γραμμές. Για εκείνους που παρακολουθούν την ιστορία της τρομοκρατίας στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ όσο φαίνονται. Γράφει το δελτίο Τύπου:

  • Ο κάλυκας διαμετρήματος 7,62Χ39mm που βρέθηκε στο σημείο, παραπέμπει σε πολεμικό τυφέκιο. Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, ενώ έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων.

Αυτό το τελευταίο είναι που προβληματίζει τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής. Η πρακτική κλέβω ένα όχημα και πλαστογραφώ της πινακίδες από ένα άλλλο, δείχνει σε τρομοκρατικές οργανώσεις – θρύλους του παρελθόντος όπως ο Ε.Λ. Α. και η 17Ν. Το όχημα ήταν κλεμμένο από το 2015 από το Σύνταγμα όπου το είχε σταθμεύσει προσωρινά ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος διαμένει σε άλλη περιοχή.

Η οργάνωση που κρύβεται πίσω από την σημερινή βομβιστική επίθεση ακολούθησε μια πρακτική που ακολουθούσαν οι “παλιοί”. Γεγονός που σημαίνει ότι όπως εκτιμούν πηγές στην αντιτρομοκρατική οι τρομοκράτες της Λουκάρεως διαθέτουν τεχνογνωσία που ακολουθούσαν τρομοκράτες του παρελθόντος.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Κι αυτό γιατί το σημερινό χτύπημα, έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στην EUROBANK στην οδό Σανταρόζα και στον ΣΕΒ στο Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η ΟΛΑ.

Το χρονικό της έκρηξης – Η βόμβα και ο πυροβολισμός εναντίον φρουρού με καλάσνικοφ!

Τα ξημερώματα, δέκα λεπτά πριν τις 03:00 τέσσερις τρομοκράτες τοποθέτησαν βόμβα στο Εφετείο.

Οι αστυνομικοί είδαν στις κάμερες ασφαλείας όλο το σκηνικό. Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει μαρτυρία ενός από τους φρουρούς του κτηρίου. Οι πληροφορίες λένε για ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο κλειστού τύπου με συρόμενη πόρτα στο πλάι το οποίο σταμάτησε έξω από το Εφετείο.

Στο αυτοκίνητο φαίνεται ότι υπήρχαν τέσσερα άτομα. Δύο στο πίσω μέρος, ο οδηγός και ο συνοδηγός. Ο συνοδηγός ήταν ο άνδρας που κρατούσε τη βόμβα. Κατέβηκε και σχεδόν ταυτόχρονα κατέβηκε από την συρόμενη πλαϊνή πόρτα ακόμη ένα άτομο.

Ο συνοδηγός ανέβηκε με γρήγορες κινήσεις τις σκάλες και έφτασε ως την είσοδο όπου και τοποθέτησε τη βόμβα. Ο δεύτερος εκτός του βαν είχε στάση επιτήρησης του χώρου και πιθανότατα οπλοφορούσε καλύπτοντας τις κινήσεις του άνδρα που τοποθετούσε τη βόμβα.

Ο αστυνομικός φρουρός του κτηρίου αντιλήφθηκε τον άνδρα που ανέβαινε τις σκάλες έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη. Αμέσως φώναξε για να τον σταματήσει πριν πλησιάσει στην είσοδο.

Ο άνδρας δεν υπάκουσε, συνέχισε την πορεία του και τοποθέτησε τη βόμβα.

Την ώρα εκείνη και ενώ ο αστυνομικός έσπευδε προς το σημείο όπου βρισκόταν ο δράστης όπως περιγράφει άκουσε έναν πυροβολισμό.

Φαίνεται ότι ο δεύτερος δράστης, το άτομο που είχε κατέβει από το βαν, αντιλήφθηκε την παρουσία του και πυροβόλησε για να προστατέψει τον άνδρα που τοποθετούσε τη βόμβα.

Ο αστυνομικός έσπευσε να καλυφθεί. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ο τρομοκράτης επέστρεψε στο αυτοκίνητο, επιβιβάστηκε μαζί με τον άλλο άνδρα στο βαν το οποίο στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε κινούμενο με κατεύθυνση του Γκύζη.

Τα αναπάντητα ερωτήματα και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας

 

Οι δράστες τα ξημερώματα έκαναν μια επιχείρηση-μήνυμα κατά τη Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανό ότι στην ανάληψη ευθύνης θα γίνεται αναφορά στους πλειστηριασμούς. Σε κάθε περίπτωση οι τρομοκράτες θέλησαν να δείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα “ηχηρό” χτύπημα, μια ανάσα από την ΓΑΔΑ και μάλιστα σε έναν φυλασσόμενο χώρο.

Το “μήνυμα” των τρομοκρατών γίνεται ακόμη πιο… ηχηρό από τη στιγμή που κατάφεραν να χτυπήσουν σε ένα σημείο όπου υποτίθεται ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα, σε ένα σημείο όπου υπάρχουν, εκτός από τη φρουρά, συνεχείς περιπολίες αστυνομικών, ενώ στο κτήριο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι τοποθετημένες πολλές κάμερες ασφαλείας.

Οι δράστες κατάφεραν να “περάσουν” μέσα από το δίκτυο ασφάλειας φτάνοντας στην είσοδο του κτηρίου – σύμβολο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης μια ανάσα από την “καρδιά” της Αστυνομίας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός πως οι τρομοκράτες κατάφεραν να φύγουν ανενόχλητοι από την οδό Λουκάρεως και μάλιστα τη στιγμή που ο αστυνομικός φρουρός που τους είδε ενημέρωσε για το περιστατικό άμεσα.

Υποτίθεται πως εκείνη την ώρα στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν περιπολικά και μονάδες που κινητοποιούνται άμεσα σε σοβαρά περιστατικά. Παρόλα αυτά το βανάκι με τους τέσσερις τρομοκράτες έφυγε μέσω της οδού Λουκάρεως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και κατευθύνθηκε στην περιοχή του Γκύζη Παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα θα μπορούσε ο χώρος να είχε αποκλειστεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή και να έχουν υπάρξει αναζητήσεις.

Άγρια κόντρα Κοντονή – δικαστών    

Αποπροσανατολιστική, υποβολιμαία και πρωτίστως, προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού, χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε δήλωσή του, την προσπάθεια «ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη, συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό, ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις».

Συγκεκριμένα, η πλήρης δήλωση του κ. Κοντονή έχει ως εξής:

«Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις