weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Εξαρθρώθηκε κολοσσιαίο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων – Πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για το δημόσιο

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα, εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν 10 Έλληνες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ…ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Σε μία περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων. Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ο Σωτήρης Κρητικός, ιδιοκτήτης της Evroil drak oil, γνώριμος των αρχών από την εμπλοκή του στο παραδικαστικό σκάνδαλο ενώ ρόλο – κλειδί είχε και ο Ανδρέας Παππάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας pappas oil, o oποίος εχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για νοθεία καυσίμων.

6 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΕΛ.ΑΣ
Η αστυνομία το τελευταίο 6μηνο παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των υπόπτων και έκανε συστηματικούς ελέγχους σε  πρατήρια και σε έδρες εταιρειών εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ταυτοποιήσεις εμπλεκομένων προσώπων και εταιρειών και έγιναν συγκρίσεις και εξακριβώσεις φορολογικών – τελωνειακών στοιχείων και παραστατικών. Τέλος εξακριβώθηκαν όλα τα επιμέρους στοιχεία, όπως ο τρόπος λειτουργίας των κυκλωμάτων αυτών, οι διασυνδέσεις τους και η μεθοδολογία δράσης τους. Δείτε στο Newsit τι είπε για τη δράση του κυκλώματος ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Δημήτρης Γεωργάντζης.ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Τρεις διαφορετικές οργανωμένες εκληματικές οργανώσεις δρούσαν είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενες μεταξύ τους και εμπορευόντουσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών. Για τη διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν «συνεργαζόμενα» πρατήρια ή επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή «αφανούς» ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους.

Η ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν συνθηματικές ονομασίες για να περιγράψουν τα καύσιμα.
Για την καθαρή αντλία η ονομασία ήταν «ο καθαρός», για τη λιγο νοθευμένη η ονομασία ήταν «ο βρώμικος» και γαι την πολύ νοθευμένη η ονομασία ήταν «ο βρώμικος».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι έχουν αποκομίσει παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ έχουν στερήσει το Δημόσιο από δασμούς, τέλη και εισφορές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα:
– εχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ε.Ε ξεπερνά τα 831.453 €
– δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 €,
– εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 €,
– δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 €,
– δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 €,
– δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 €, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης,
– εξέδωσε ανακριβώς ενενήντα πέντε (95) δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα:
– έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ε.Ε ξεπερνα τα 937.924 €
– δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 €,
– δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας 504.141 €,
– πούλησε πάνω από 34.300 λίτρα καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων που δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια εμπορίας καυσίμων,
– λειτουργούσε πρατήρια υγρών καυσίμων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα:
– έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.338.627 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ε.Ε  ξεπερνά τα 781.726 €,
– δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 358.813 €,
– δεν εξέδωσε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση πάνω από 1.190.557 λίτρων καυσίμων, με συνολική εκτιμώμενη καθαρή αξία 1.492.235 €.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναζητούνται άλλοι τέσσερις ημεδαποί – μέλη των εγκληματικών ομάδων. Τα στοιχεία ταυτότητας τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχει εξατομικευτεί η εμπλοκή και ο «ρόλος» τους στις εγκληματικές ομάδες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γέμισαν τα κρατικά ταμεία από κατασχεμένα… καύσιμα!

Πρόεδροι γνωστών εταιρειών συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο καυσίμων

Συνελήφθη πολυμελές κύκλωμα για λαθρεμπόριο καυσίμων – Δείτε ΦΩΤΟ

Πήραν πρόστιμα 6,5 εκατομμύρια, πλήρωσαν μόλις 387.000 ευρώ

Τα μέτρα του υπ. Ανάπτυξης για να μπει τέλος στο λεθρεμπόριο καυσίμων


#TAGS MM