weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Εξέλιξη στην υπόθεση του νέου παραδικαστικού: Δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί

υποθηκευμένα υπό πλειστηριασμό ή «ορφανά» ακίνητα, προχωρά η Εισαγγελία Εφετών.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του κυκλώματος, έδωσε εντολή, βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για ενεργό συμμετοχή τους στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Το χρονικό

Από το 1997 φαίνεται ότι δραστηριοποιείται το μεγάλο κύκλωμα απατεώνων.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες άτομα που κατηγορούνται για απάτες σε βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο, καθώς και επηρεασμό δικαστικών ερευνών. Τα κέρδη από τις απάτες, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, «ξεπλένονταν» μέσω τουλάχιστον εκατό εικονικών εταιριών (ΕΤΕ) σε όλη την Ελλάδα για τις οποίες είχε γίνει έναρξη στις τοπικές ΔΟΥ και έκαναν μεταξύ τους εικονικές μεταφορές χρημάτων για να φαίνεται ότι υπάρχει δραστηριότητα και οικονομική ευρωστία.

    Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται πολιτικός μηχανικός, ενώ ο «σκληρός πυρήνας» του κυκλώματος αποτελούνταν επίσης από έναν πρώην δικαστή και τέσσερις δικηγόρους.

    Ως βασικό μέλος της σπείρας φέρεται άτομο που το όνομά του είχε πρωταγωνιστήσει στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα και το οποίο φέρεται ότι είχε αναλάβει να επηρεάζει δικαστικούς έναντι αμοιβής.

    Γύρω από αυτούς υπάρχουν δεκάδες ακόμα άτομα που φέρονταν ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ή ιδιοκτήτες εταιριών αλλά και «μπράβοι» που χρησιμοποιούνταν για εκβιασμούς ιδιοκτητών ακινήτων.

    Το κύκλωμα πλούτιζε παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία για δήθεν χρέη που είχαν σε δικηγόρους του κυκλώματος ιδιώτες, των οποίων τα ακίνητα έβγαιναν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και έτσι έπαιρναν τα ακίνητα ως πρώτοι δικαιούχοι ή έβρισκαν ανθρώπους που έλειπαν στο εξωτερικό ή μεγάλης ηλικίας, ή εγκαταλελειμένα σπίτια τα οποία καταλάμβαναν και τα οικειοποιούνταν πάντα με πλαστά έγγραφα.

    Παράλληλα, έβαζαν περιφράξεις σε οικόπεδα που τα κατοχύρωναν πάλι με πλαστά έγγραφα ή τα χαρακτήριζαν ως έδρες των εταιριών. Με τον τρόπο αυτό είχαν καταφέρει να ιδιοποιηθούν πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

    Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009 ύστερα από πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος και στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώθηκε η έκθεση, που ξεπερνά τις 500 σελίδες και η οποία δόθηκε μαζί με το προανακριτικό υλικό στην εισαγγελία Εφετών και στον Αρειο Πάγο λόγω εμπλοκής δικαστικών λειτουργών.

    Πριν από λίγες μέρες με εισαγγελική παρουσία έγινε έρευνα σε 16 σπίτια και γραφεία, καθώς και δύο κρύπτες όπου τα μέλη της οργάνωσης έκρυβαν το υλικό που αποδεικνύει τη δραστηριότητά τους.

    Λόγω του τεράστιου όγκου των στοιχείων συνεχίζεται ακόμα η έρευνα σε δύο γραφεία και μία κρύπτη (μεζονέτα) που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον δέκα μέρες.

    Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της οργάνωσης έπαιξε η ΕΥΠ, η οποία, με τα ειδικά μηχανήματα, έκανε παρακολουθήσεις τηλεφώνων και μελών της σπείρας ύστερα από άρση απορρήτου που είχε εγκρίνει η εισαγγελία, και κατέγραφε τηλεφωνικές συνομιλίες για έξι μήνες .

    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Δικηγόροι – συμβολαιογράφοι – εφοριακοί στο κύκλωμα που… σκότωνε ακίνητα

#TAGS MM