Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καλάσνικοφ: Από πολεμικό όπλο του “λαού” σε όπλο… δολοφόνος!

Το πολεμικό όπλο του «λαού». Αυτή ήταν η φήμη του Καλάσνικοφ. Στην Ελλάδα όμως την τελευταία τριετία, είναι αυτό που σκοτώνει τον λαό.

Περίπου το 40% των δολοφονιών που διαπράττονται στην ελληνική επικράτεια γίνονται με καλάσνικοφ, το 45% στις απόπειρες δολοφονιών με το ίδιο όπλο. Σχεδόν το 30% τον ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, περίπτερα, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, ακόμη και ληστρικών εισβολών σε σπίτια, διαπράττεται με την απειλή τέτοιου βαρύ οπλισμού. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν πως έχει ενδιαφέρον αυτή η διάκριση ωστόσο είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε στο γεγονός της αθρόας «κυκλοφορίας» οπλισμού, ευκαιριακής χρησιμοποίησής του χωρίς καν σχεδιασμό παράνομης ενέργειας και χαμηλό οικονομικό όφελος των δραστών συγκριτικά με το ρίσκο που παίρνουν.
       
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Βραδυνή”, μία από τις αιτίες αυτής της ανεξέλεγκτης κατοχής πυροβόλων όπλων, πέρα από την έλλειψη ελέγχου εισαγωγής αυτού του οπλισμού στη χώρα μας, είναι οι χαμηλές ποινές που προβλέπει το νομικό πλαίσιο για την κατοχή του, επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματικοί. «Παλαιότερα οι λαθρέμποροι ναρκωτικών στην αγορά ενός κιλού χασίς από τον ‘παραγωγό’ του έπαιρναν και ένα καλάσνικοφ δώρο» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ θέλοντας να επισημάνει την «υπερδιάθεση» όπλων που υπήρχε. Η κατοχή ενός καλάσνικοφ με τα σημερινά ποινικά δεδομένα επιφέρει ποινή έως και 5 χρόνια για τον κάτοχό του, ωστόσο με τους αντίστοιχους νόμους αποσυμφόρησης των φυλακών της χώρας, σχεδόν κανείς δεν προφυλακίζεται. «Όταν ο κακοποιός γνωρίζει ότι αν κατέχει μαχαίρι, πιστόλι ή καλάσνικοφ, φυλακή δεν πάει, ποιος ο λόγος να μην προτιμήσει ‘ισχύ’ πυρός και εντυπωσιασμού στις ληστρικές πράξεις του» υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και σημειώνει πως «σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αγγλία, Γερμανία ή Βέλγιο αν συλληφθείς να κατέχεις πυροβόλο όπλο, προφυλακίζεσαι. Είναι κακούργημα η κατοχή του».

Την εβδομάδα που πέρασε εξαρθρώθηκαν δύο επικίνδυνες συμμορίες κακοποιών, τα μέλη των οποίων κατείχαν πολεμικά καλάσνικοφ, που δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν, όπως για παράδειγμα στο Μεγάλο Πεύκο όπου μετά από ληστεία κοσμηματοπωλείου, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν 24χρονο αστυνομικό και πιο ελαφρά τρεις πολίτες.
       
Ενδεικτικά της στυγνής πραγματικότητας, είναι και τα στοιχεία κατασχέσεων πυροβόλων όπλων από το 2000 έως το 2011. Αυτή την χρονική περίοδο κατασχέθηκαν 1.587 πολεμικά καλάσνικοφ εκ των οποίων τα 372 την τελευταία διετία. Κατασχέθηκαν 4.753 πιστόλια, με τα 1.114 το 2010 και 2011. Σε 1.527 ανέρχονται οι κατασχέσεις περιστρόφων από το 2000, εκ των οποίων οι 285 την τελευταία διετία. Κατασχέθηκαν 8.934 κυνηγετικά όπλα, από τα οποία τα 1.712 την τελευταία διετία. Το σύνολο των κατασχέσεων πυροβόλων όπλων το χρονικό διάστημα 2000-2011 ανέρχεται σε 16.801, με τα 3.483 να έχουν κατασχεθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
       
Κάποιοι λοιπόν πέρα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με την εισαγωγή παράνομου οπλισμού που πέφτει στα χέρια ανθρώπων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενέχονται, συμμετέχουν και εν τέλει δολοφονούν με αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

26 χτυπήματα, ένας άνδρας νεκρός – Απίστευτη η δράση της σπείρας – Έγκλημα

Εισβολή κουκουλοφόρων με καλάσνικοφ – Έγκλημα

Τα “μπουμπούκια” με τα καλάσνικοφ που ρήμαξαν τα βενζινάδικα – Έγκλημα

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε