Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Καρέ καρέ η καταδίωξη των εμπόρων ναρκωτικών στο Ιόνιο [pics, vid]

Λιμενικό καταδίωξη νακρωτικά

Εικόνες και video από την καταδίωξη σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά από την Αλβανία στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από την Κέρκυρα και τελείωσε, εν μέσω πυροβολισμών, στη Τζιά!

Μια σπουδαία επιτυχία του Λιμενικού Σώματος. Κατάφερε να εξαρθρώσει διεθνές κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά. Μια εξάρθρωση που έγινε μετά από μια κινηματογραφική καταδίωξη στο Ιόνιο. Μια καταδίωξη που ξεκίνησε από τα ανοιχτά της Κέρκυρας και τελείωσε, εν μέσω πυροβολισμών, ανοιχτά της Κέας.

Κατασχέθηκαν περίπου 1,6 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί, σε παράλληλες έρευνες στην Αττική, 10 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους και τα τρία μέλη του πληρώματος του ταχύπλοου που καταδιώχθηκε από το Λιμενικό.

Το Λιμενικό έδωσε την Κυριακή (26.11.2017) φωτογραφίες κι ένα video ντοκουμέντο από την επιχείρηση, που έγινε τα τελευταία δυο 24ωρα σε Ιόνιο και Αιγαίο!

Δείτε στο video καρέ καρέ την καταδίωξη

Έτσι δρούσε η σπείρα

Η εγκληματική οργάνωση μετέφερε δια θαλάσσης μεγάλα φορτία ναρκωτικών. Η διακίνηση γινόταν με ταχύπλοα σκάφη που μπορούν να αναπτύξουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Μετά από συστηματικές έρευνες, εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις, Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού κατάφερε να εντοπίσει τον τρόπο που δρούσε η σπείρα.

Η δράση του κυκλώματος ήταν πολυεπίπεδη. Τα μέλη του διακινούσαν φορτία ακατέργαστης ινδικής κάνναβης τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αλβανία.

ναρκωτικά Λιμενικό καταδίωξη Ιόνιο

Η επιχείρηση

Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του σκάφους που μετέφερε τα νακρωτικά συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, ελικόπτερο του Λιμενικού, αεροσκάφη της δύναμης FRONTEX, ομάδα ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Όταν ο ταχύπλοο έφτασε κοντά στις αλβανικές αρχές (αλλά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων) και παρέλαβε το φορτίο με την ακατέργαστη κάνναβη, ξεκίνησε η καταδίωξη.

ναρκωτικά Λιμενικό καταδίωξη Ιόνιο

Κατά τη διάρκειά της, έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο και τους άνδρες του Λιμενικού που επέβαιναν σε φουσκωτό. Πρώτοι, άνοιξαν πυρ οι διακινητές και οι άνδρες του Λιμενικού ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ο χειριστής του ταχυπλόου έκανε επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να ξεφύγει από την καταδίωξη. Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσουν στη θάλασσα και να τραυματιστούν ελαφρά άνδρες του Λιμενικού!

Οι ελεύθεροι σκοπευτές

Τελικά, το βράδυ του Σαββάτου (25.11.2017) η καταδίωξη τελείωσε και το ταχύπλοο με τα ναρκωτικά ακινητοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μακρόνησο και την Κέα.

Χρειάστηκε να αναλάβουν δράση οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λιμενικού. Υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχυπλόου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκότους που επικρατούσε, κατάφεραν με τις βολές του να το ακινητοποιήσουν.

Στο ταχύπλοο επέβαιναν δύο Αλβανοί κι ένας Ιταλός. Και οι τρεις συνελήφθησαν.

Τα ευρήματα

Στο εσωτερικό του του ταχύπλοου εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον 1,5 τόνο.

Τόσο το ταχύπλοο όσο και οι τρείς επιβαίνοντες οδηγήθηκαν στον Πειραιά, όπου παραδόθηκαν στην Λιμενική Αρχή. Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες χρειάστηκε να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό για προληπτικούς λόγους.

Οι παράλληλες επιχειρήσεις

Κατά τη διάρκεια των παράλληλων επιχειρήσεων που έγιναν, συνελήφθησαν κι άλλα μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για πρόσωπα με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για έξι Αλβανούς, δυο Ιταλούς, έναν Βούλγαρο και έναν Έλληνα. Αναζητούνται κι άλλοι.

Πέταξαν στη θάλασσα ναρκωτικά και όπλα

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης, οι τρεις που επέβαιναν στο ταχύπλοο φρόντισαν να… ξεφορτωθούν όσα περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία μπορούσαν. Έριξαν στη θάλασσα όπλα, ναρκωτικά και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Εκτός από τα ναρκωτικά στο ταχύπλοο, έχουν κατασχεθεί μέχρι τώρα ένα ταχύπλοο σκάφος με τρείς εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα και άλλα.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου άλλες ευρωπαϊκές αρχές, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη.

Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λιμενικού αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λιμενικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις