Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κρήτη: Ανακάλυψαν το θησαυρό της αρχαίας Γόρτυνας όμως δεν πήραν ούτε ευρώ

ΦΩΤΟ από το PrismaNews
ΦΩΤΟ από το PrismaNews

Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες παραμένουν οι τρεις αρχαιολόγοι και οι εννέα εργάτες που εργάστηκαν στις ανασκαφές του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας με την υπομονή τους πια να έχει εξαντληθεί καθώς δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την αμοιβή τους.

Όπως καταγγέλλει το Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν νόμιμα ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα.
Στην σχετική ανακοίνωσή του – που δημοσιεύει το PrismaNews – ο Σύλλογος καλεί τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού να προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να πληρωθούν οι άνθρωποι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Από τις 7 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου διεξήχθη η ανασκαφή του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης. Με την αποκάλυψη σημαντικών ευρημάτων, η ανασκαφή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και η Μ.Κ.Ο. ΔΙΑΖΩΜΑ υποσχέθηκε πως ο κουμπαράς της θα καλύψει τα χρήματα για τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου.

Πίσω όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, οι τρεις αρχαιολόγοι και οι εννέα ειδικευμένοι εργάτες που διεξήγαγαν την ανασκαφή παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, χωρίς να τους έχει καταβληθεί κανένας μισθός από την ημερομηνία πρόσληψής τους. Έφτασαν επομένως σε σημείο να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προβαίνοντας σε καταγγελία του εργοδότη τους, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το εν λόγω προσωπικό προσλήφθηκε με τη νόμιμη διαδικασία έπειτα από προκήρυξη που εκδόθηκε από την ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως και οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων και οι πράξεις πρόσληψης. Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει σύμβαση ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου για το διάστημα 7/8/2012 έως 31/12/2012, κατά το οποίο και παρείχαν τις υπηρεσίες τους. Παρά το γεγονός αυτό, ο εργοδότης τους, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Σύμφωνα όμως με την εργατική νομοθεσία, κάθε εργοδότης, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οφείλει να καταβάλλει το μισθό σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Υποχρεούται επομένως να βρει τα χρήματα για την έγκαιρη πληρωμή των υπάλληλων του με κάθε τρόπο.
Ζητούμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, καθώς και από όλους τους αρμόδιους φορείς, να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και να μεριμνήσουν ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Διαβάστε ακόμα:

Χανιά: “Βροχή” οι αιτήσεις για οίκους ανοχής!

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε