weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Λεμπιδάκης: Τα δραματικά τελευταία μηνύματα των απαγωγέων – Πως «στράβωσαν» οι διαπραγματεύσεις

Λεμπιδάκης: Τα δραματικά τελευταία μηνύματα των απαγωγέων – Πως «στράβωσαν» οι διαπραγματεύσεις | Newsit.gr

Ήταν πριν από περίπου 33 ημέρες όταν η οικογένεια Λεμπιδάκη πήρε το τελευταίο μήνυμα από τους απαγωγείς του δικού τους ανθρώπου. Το μήνυμα προκαλεί ανατριχίλα… Οι δράστες έγραφαν χαρακτηριστικά:»Βρείτε τα χρήματα ειδάλλως εάν δεν τα βρείτε χάσατε εσείς, χάσαμε και εμείς».

Οι αδίστακτοι δράστες είναι πολύ καλά οργανωμένοι και για αυτό επικοινωνούσαν μόνο με sms. Δεν τηλεφώνησαν ούτε μία φορά, γεγονός που καθιστούσε αδύνατο τον εντοπισμό τους από την Αστυνομία. Στις 26 Απριλίου είχε γίνει η πρώτη επικοινωνία με την οικογένεια για τον άνθρωπο τους, που απήχθη στις 30 Μαρτίου.  

Ζητούσαν το υπέρογκο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ που η οικογένεια αδυνατούσε να συγκεντρώσει. Θέλουμε 70 εκατομμύρια ευρώ», ήταν το μήνυμα των δραστών. Αμέσως, η οικογένεια ξεκίνησε σκληρές διαπραγματεύσεις.

Μετά από μέρες κατάφερε να κλείσει τη διαπραγμάτευση στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο την επίμαχη στιγμή υπήρξε μία διαρροή πληροφοριών που έκανε λόγο για τα λύτρα και τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα οι απαγωγείς να επανέλθουν στις αρχικές τους απαιτήσεις και να ζητήσουν ακατέβατα 70 εκατομμύρια ευρώ.  Μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο αν η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό και να το δώσει στους δράστες. 

Η συγκλονιστική επιστολή «παραίτησης»

Το Σάββατο (17.06.2017), 80 ημέρες μετά την απαγωγή του επιχειρηματία, η οικογένεια Λεμπιδάκη εξέδωσε μία συγκλονιστική επιστολή ανακοινώνοντας την διακοπή των διαπραγματεύσεων. Τις τελευταίες 53 ημέρες η οικογένεια δεν έχει κανένα ίχνος ζωής του δικού της ανθρώπου.

Μιχάλης Λεμπιδάκης: 80 μέρες όμηρος – Η επιστολή απόγνωσης της οικογένειας και το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή έγινε την 30η Μαρτίου, μια βροχερή Πέμπτη, που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιστρέφοντας στο σπίτι του στα Καλέσα, έπεσε στην ενέδρα των απαγωγέων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σήμερα συμπληρώνονται 53 ημέρες που δεν υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία με τους απαγωγείς.

Τα λύτρα, οι διαπραγματεύσεις και η «σιωπή» των απαγωγέων

Από την ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου, κλιμάκιο από το τμήμα Ανθρωποκτονιών, εγκαταστάθηκε στο σπίτι της οικογένειας Λεμπιδάκη και ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις.

Οι απαγωγείς επικοινωνούν με την οικογένεια για πρώτη φορά 9 ημέρες μετά την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αλλά κανείς δεν ακούει τη φωνή του επιχειρηματία αφού επιλέγουν να στείλουν sms στο κινητό του αδελφού του ομήρου, με το οποίο ζητούν 100 εκατομμύρια ευρώ..

Οι διαπραγματευτές της αστυνομίας πιάνουν δουλειά. Η επικοινωνία γίνεται πάντα με sms. Οι απαγωγείς επιμένουν στο ποσό των 100 εκατομμυρίων. Το ποσό αυτό όμως είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί, λέει η οικογένειά του… Μετά από διαπραγματεύσεις πάντα με γραπτά μηνύματα οι απαγωγείς “πέφτουν” στα 70 εκατομμύρια. Η οικογένεια δηλώνει ότι αδυνατεί να συγκεντρώσει το τεράστιο ποσό.

Οι μέρες περνούν, συγγενείς και φίλοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν το ιλιγγιώδες ποσό. Ζητούν αποδείξεις από τους απαγωγείς ότι ο άνθρωπός τους είναι ζωντανός. Σχεδόν ένα μήνα μετά την απαγωγή οι δράστες στέλνουν sms στον αδελφό του απαχθέντα, με οδηγίες για να φτάσει σε όμορο νομό της Κρήτης, σε συγκεκριμένο σημείο, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας, όπου στην άκρη ενός δρόμου, αναφέρουν ότι θα βρει ένα usb.

Ο αδελφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη φτάνει στο σημείο και παίρνει το στικάκι το οποίο περιέχει ένα βίντεο με τον επιχειρηματία να επιβεβαιώνει ότι είναι καλά.

Το βίντεο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού και εμφανίζεται ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος απευθύνεται στους συγγενείς του λέγοντας τους ότι είναι σε καλή κατάσταση. “Με προσέχουν, μην έχετε άγχος γι’ αυτό, συνεργαστείτε μαζί τους” αναφέρει ο Λεμπιδάκης στο βίντεο.

Για να αποδείξουν στους συγγενείς ότι το θύμα είναι ζωντανό και ότι το βίντεο είναι μαγνητοσκοπημένο λίγες ώρες πριν, οι απαγωγείς ζητούν από τον επιχειρηματία να περιγράψει θέμα που έπαιξε στα δελτία ειδήσεων της προηγούμενης ημέρας.

Η οικογένεια κάνει σαφές στους απαγωγείς ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε τα 70 εκατομμύρια ευρώ. “Έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε λιγότερα από 10 εκατομμύρια. Πάρτε αυτά τα χρήματα” είναι το sms της οικογένειας στους απαγωγείς. “Όχι, θέλουμε τα 70” είναι η απάντηση των ανθρώπων που κρατούν όμηρο τον επιχειρηματία.

Οι απαγωγείς στέλνουν και το τελευταίο μήνυμα στον αδελφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη. “Βρείτε αυτά που σας ζητάμε να τελειώνει η υπόθεση”. Τότε, υπήρξε σύντομη διακοπή της επικοινωνίας και λίγο αργότερα ήρθε νέο μήνυμα από τους απαγωγείς, το τελευταίο που έχει μέχρι σήμερα η οικογένεια: «Εάν δεν βρείτε τα λεφτά, χάνετε εσείς, χάσαμε κι εμείς», ήταν η τελευταία κουβέντα»

Η μοιραία ενέδρα

Οι απαγωγείς έστησαν ενέδρα στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, στις 30 Μαρτίου, όταν ο επιχειρηματίας επέστρεφε από τη δουλειά του. Οι δράστες του έκλεισαν τον δρόμο σε επαρχιακή οδό και τον πήραν μαζί τους.

Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκαν καμμένα, σε απόμερο δρόμο έξω από το ΠΑΓΝΗ, δύο αυτοκίνητα, Το αυτοκίνητο του θύματος και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την απαγωγή. Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, ήταν τρακαρισμένο, που σημαίνει ότι πιθανόν να το εμβόλισαν οι απαγωγείς με το δικό τους αυτοκίνητο, για να αναγκάσουν τον οδηγό να σταματήσει…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

#TAGS MM