Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαφία στις εφορίες, «σουρωτήρι» το TAXIS – Πωλούσαν 1.000€ τα φορολογικά στοιχεία πολιτών

Μαφία στις εφορίες, «σουρωτήρι» το TAXIS – Πωλούσαν 1.000€ τα φορολογικά στοιχεία πολιτών

Κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ είχαν στήσει τα μέλη κυκλώματος, που είχαν υποκλέψει και πωλούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο λίστες με προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η μαφία που δρούσε στις εφορίες και –προφανώς με τη βοήθεια υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών- είχε πρόσβαση στην τράπεζα δεδομένων των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Εσωτερικών.

Με βιτρίνα μια εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων στη Δάφνη, έβγαζαν σε πλειστηριασμό 67 εκατομμύρια στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμούς τηλεφώνων και φορολογικά στοιχεία Ελλήνων πολιτών.

Η εταιρία συγκέντρωνε, επεξεργαζόταν και στη συνέχεια διέθετε έναντι αδράς αμοιβής σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην προώθηση ή πώληση προϊόντων, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων. Σύμφωνα με Το Έθνος, στους πελάτες της εταιρίας στη Δάφνη ήταν επίσης τράπεζες και ενεχυροδανειστήρια!

Η «μηνιαία ταρίφα» κυμαινόταν μεταξύ 200 και 1000 ευρώ το «κομμάτι», ανάλογα με το πλήθος των δεδομένων που ήθελε να αποκτήσει ο αγοραστής. Μάλιστα, για τους τακτικούς πελάτες υπήρχε και η επιλογή των …συνδρομών. Ευκολίες πληρωμής για τους… καλούς πελάτες δηλαδή!

Οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας κίνησαν το ενδιαφέρον των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από εισαγγελική εντολή, κλιμάκιο της υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.. έκανε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης της Δάφνης.

Εκεί βρέθηκαν τρεις servers της εταιρείας, όπου υπήρχε ψηφιακή βάση δεδομένων (σε κωδικοποιημένους πίνακες) με πάνω από 67 εκατομμύρια διπλές και τριπλές εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, που περιλάμβαναν διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ, δηλώσεις Ε1 και Ε9, αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων και άλλα προσωπικά δεδομένα.
Στοιχεία που σύμφωνα με τους αστυνομικούς προέρχονται από λίστες που έχουν «διαρρεύσει» από τα αρχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών, Εσωτερικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, τους δυο κεντρικούς servers με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας και συνολική χωρητικότητα 870 GB, ένας κεντρικός server με 3 σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και 9 backup tapes.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την κατοχή των δεκάδων εκατομμυρίων εγγραφών. Συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής και αναζητούνται ο 31χρονος, εκτελών χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ο 35χρονος υπεύθυνος πληροφορικής.

Και για τους τρεις σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ σε βάρος του 59χρονου γενικού διευθυντή εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις.

Φάμπρικα εμπορίας προσωπικών δεδομένων

Η νέα υπόθεση εμπορίας προσωπικών δεδομένων πολιτών αναδεικνύει πόσο… «μπάτε σκύλοι αλέστε» είναι το σύστημα ασφαλείας των κρατικών οργανισμών.

Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνδέουν την υπόθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στη Δάφνη με παλαιότερες υποθέσεις «διαρροών» προσωπικών δεδομένων, αφού όπως λένε «πρόκειται για τον ίδιο τρόπο εγγραφής δεδομένων».

Στο στάδιο της διερεύνησης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η «διαρροή». Αν εμπλέκεται δηλαδή κάποιος επίορκος δημόσιος υπάλληλος που αντιγράφει απόρρητα αρχεία σε cds και τα πουλάει με το αζημίωτο ή πρόκειται για κατά συρροή ηλεκτρονική παραβίαση της ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων των κρατικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπάτε σκύλοι αλέστε το Τaxis – Έκλεψαν τα e-mails 2.000.000 ανυποψίαστων πολιτών και τα πουλούσαν σε εταιρίες

67.000.000 εγγραφές με προσωπικά δεδομένα πολιτών στα χέρια κυκλώματος

Χάκερ έκλεψαν δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Μεταφορών

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε