Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Μακεδονία:Στα άδυτα της συμμορίας εκβιαστών και τοκογλύφων – Δείτε φωτό!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δήλωναν άνεργοι και ζούσαν πλουσιοπάροχα από τα χρήματα που εισέπρατταν εκβιαστικά – Ο πατέρας ενός εκ των μελών της οργάνωσης έπαιρνε από το κράτος επίδομα πρόνοιας – Εκβίαζαν μέχρι ιδιοκτήτες περιπτέρων…

Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες είναι οι 28 συλληφθέντες που εμπλέκονται στο πολυμελές κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων που εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές αρχές. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα, κάτω από ισχυρά αστυνομικά μέτρα, στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Ζωγράφου, η οποία άσκησε σε βάρος τους κατηγορίες για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.
Μέρος από τα χρήματα που κατασχέθηκαν - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα χρήματα των ''νονών'' στα χέρια της αστυνομίας - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της απόπειρας ανθρωποκτονίας (σ.σ. για μία περίπτωση εκβιαζόμενου θύματος). Επιπλέον, ασκήθηκε δίωξη για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία, της κατοχής ναρκωτικών και όπλων.

 Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον 5ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, που θα αναλάβει την προσωποποίηση των κατηγοριών. Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους, οι οποίες αναμένεται να λάβουν χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε άτομα που φέρονται ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος. Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές ερευνούν τη συμμετοχή δεκάδων άλλων ατόμων στο κύκλωμα, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Όπλα και χειροπέδες που χρησιμοποιούσαν οι εκβιαστές - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μέρος από τα όπλα του κυκλώματος - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δίπλα από τα όπλα οι σφαίρες που βρέθηκαν στα σπίτια των μελών του κυκλώματος - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, η συμμορία είχε «δίαυλο επικοινωνίας» με εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται διεθνώς και έχει ως έδρα της τη Γεωργία. Αυτό προκύπτει κι από την τακτική επικοινωνία που είχαν τα εδώ ηγετικά στελέχη της οργάνωσης με τους αρχηγούς τους στη Γεωργία. «Μεγάλα χρηματικά ποσά από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα στέλνανε στους αρχηγούς τους στη Γεωργία», παρατήρησε.

Ζούσαν πλουσιοπάροχα από τα χρήματα που αποσπούσαν

Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα και διήγαν πολυτελή βίο από τα χρήματα που αποσπούσαν εκβιαστικά ή τοκογλυφικά από τα θύματά τους. Είναι ενδεικτικό ότι τα προερχόμενα από εκβιάσεις, «προστασία» μαγαζιών και τοκογλυφίες χρηματικά ποσά, από το Μάρτιο του 2011 και μετά, ξεπερνούν κατά πολύ τις 560.000 ευρώ και νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Παζαρλής εκτίμησε ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο κι αυτό ενδεχομένως να προκύψει από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα.

Πουλούσαν προστασία μέχρι και σε ιδιοκτήτες περιπτέρων

Στα «δίχτυα» της οργάνωσης έπεσαν ακόμη και ιδιοκτήτες περιπτέρου, στους οποίους τα μέλη της πουλούσαν προστασία. «Εισέπρατταν εβδομαδιαία από περιπτερούχο το ποσό των 300 ευρώ», είπε ο κ. Παζαρλής, τονίζοντας ότι προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα από τα θύματά τους χρησιμοποιούσαν απειλές και εκβιασμούς. Σε ό,τι αφορά την τοκογλυφία, είναι ενδεικτικό ότι για τους τελευταίους μήνες, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνούσε τα 239.000 ευρώ.
Από στιλέτα μέχρι ξιφολόγχες - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Θύματα του κυκλώματος και ιδιοκτήτες περιπτέρων - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εισέπραττε επίδομα Πρόνοιας

Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πατέρας ενός εκ των μελών της οργάνωσης. Συνελήφθη κι αυτός για κατοχή όπλου, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα, ο εν λόγω συλληφθείς «εισέπραττε επίδομα πρόνοιας ύψους 841 ευρώ το δίμηνο ως άπορος».

Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν διαφόρων τύπου όπλα (πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα κ.ά.), αλεξίσφαιρα γιλέκα και ποσότητες ναρκωτικών. Ακόμη, κατασχέθηκαν 276.015 ευρώ, 2.440 ευρώ σε συναλλαγματικές επιταγές, 5.495 δολάρια ΗΠΑ, 63.400 ρούβλια, καθώς επίσης τέσσερις βεβαιώσεις κέρδους δελτίων ΟΠΑΠ, ύψους 193.950 ευρώ, καθώς και πλήθος κερδισμένων δελτίων διαφόρων ποσών.  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε