Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Μαθητευόμενος” ο βομβιστής στο Νέο Κόσμο

Το γεγονός ότι όλα πήγαν καλά και δεν εξερράγη η μεγάλη βόμβα στη ΔΟΥ του Νέου Κόσμου οφείλεται σε αρκετά μεγάλη δόση… τύχης των αστυνομικών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άπειρος. Τα λάθη που έκανε, όπως διαρρέεται, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι “πειραματιζόταν”, ίσως και να είναι ακόμη σε επίπεδο “μαθητευόμενου”.
Όπως και να έχει το κατασκευαστικό λάθος φαίνεται ότι απέτρεψε μια ισχυρή έκρηξη. Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο ο πυροκροτητής ή κάποιο άλλο μέρος “πήρε φωτιά”.
Το βέβαιο είναι ότι έβγαλε καπνό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να αρπάξει έναν πυροσβεστήρα και με αρκετή δόση αφρού ουσιαστικά να εξουδετερώσει τη βόμβα.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Κόσμο δεν είναι άσχετη με το “τριπλό” προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο.
Μέχρι εκείνο το σημείο οι δράστες φαίνεται να κινήθηκαν πολύ οργανωμένα. Στη συνέχεια όμως φαίνεται ότι τους “πρόδωσε” η απειρία στην κατασκευή βομβών.
Κάπως έτσι οι αστυνομικοί σκέφτονται ότι μάλλον πρόκειται για κάποια μέλη των “Πυρήνων” χαμηλόβαθμα, ίσως και νέα στην οργάνωση, ωστόσο ψάχνουν προς κάθε κατεύθυνση

Που στρέφονται οι έρευνες

Από ασύλληπτα μέλη των “Πυρήνων” μέχρι … εξαφανισμένες τρομοκρατικές ομάδες “βλέπουν” πίσω από τη βόμβα στο Ν. Κόσμο οι αστυνομικοί και … ιεραρχούν
Εκτιμούν ότι ίσως προκύψει ακόμη και “νέα” οργάνωση η έστω “νέο όνομα”, ψάχνουν ακόμη και την εξαφανισμένη “Λαϊκή Επαναστατική Δράση” ή την “Ένοπλη Επαναστατική Δράση”, την “6η Δεκέμβρη” και θεωρούν ότι πιο… μακριά είναι η “Λαϊκή Θέληση”
Όποια και να είναι η ονομασία που μπορεί να αναλάβει την συγκεκριμένη ενέργεια, οι ίδιοι αξιωματικοί, εκτιμούν πως είχε σημειολογικό, χρονικά, χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της “Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς”.

“Υποψήφιες” τρομοκρατικές ονομασίες

Τα ευρήματα που αντίκρισαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη διάσπαση του εκρηκτικού μηχανισμού, τους έδειξαν κάτι “καινούργιο”, ωστόσο δεν μπορούσαν να αποκλείσουν κανένα άλλο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ονομασίας που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτή την ενέργεια. Για παράδειγμα, ανέφεραν πως η “Ένοπλη Επαναστατική Δράση” χρησιμοποιούσε μεταλλικά σκεύη για την τοποθέτηση βομβών, ενώ έχει χτυπήσει και δύο εφορείες όπως αυτές της Αργυρούπολης και του Ψυχικού. Το ίδιο “ενεργές” θεωρητικά, είναι, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, οι ονομασίες “6η Δεκέμβρη” και “Λαϊκή Θέληση”, με την τελευταία όμως να αρέσκεται στη χρησιμοποίηση κινητών τηλεφώνων ή τηλεκοντρόλ για την πυροδότηση των βομβών. Μοναδική εξαίρεση της συγκεκριμένη οργάνωσης, ήταν στις 20 Μαΐου 2009, όταν τοποθέτησε ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στην εταιρεία Profit Ltd. Investment, που βρίσκεται στην οδό Λυκαβηττού 7 στο Κολωνάκι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη με τηλεφώνημα σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η συγκεκριμένη εταιρεία υπήρξε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας, που ήταν εργολάβος των συστημάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εφορίες “στόχοι”

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που κάποια εφορία της Αττικής γίνεται στόχος βομβιστικής επίθεσης διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως της “17 Νοέμβρη” με 7 επιθέσεις, τρεις του “ΕΛΑ”, δύο της «1ης Μάη» και δύο της “ΕΝΕΔΡΑ”. Η τελευταία ονομασία στις 23 Ιανουαρίου 2007 τοποθέτησε ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στη ΔΟΥ Αργυρούπολης. Ήταν τοποθετημένος σε χύτρα ταχύτητας μέσα σε σακβουαγιάζ που ήταν τοποθετημένο στο πίσω μέρος της εφορίας. Αποτελείτο από χρονοδιακόπτη, ηλεκτρικό πυροκροτητή με εννιάβολτη μπαταρία και περίπου 300 γραμμάρια εκρηκτική ύλη αμμωνιοδυναμίτιδα. Ο άγνωστος είχε προβεί σε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία δίνοντας χρονικό περιθώριο 25 λεπτών. Στις 6 Ιουνίου του 2009 και πάλι η “ΕΝΕΔΡΑ” είχε τοποθετήσει βόμβα στην Εφορία Ψυχικού στη Λεωφόρο Κηφισιάς 160 στο Νέο Ψυχικό. Όπως διαπιστώθηκε, η βόμβα αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικής ύλης, από την οποία όμως εξερράγησαν μόνο 100-150 γραμμάρια, πυρίτιδα, μπαταρία και χρονοδιακόπτη και ήταν τοποθετημένη μέσα σε κατσαρόλα.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε