Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μειώθηκε στο μισό η ποινή του Γιάννη Δημητράκη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να ρίξει στα 12,5 χρόνια την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον αναρχικό, Γιάννη Δημητράκη.

Ο 32χρονος Δημητράκης καταδικάστηκε για την υπόθεση της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος, τον Ιανουάριο του 2006. Το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο για ληστεία, απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού φρουρού, ενώ μετέτρεψε το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (σ.σ. «στους ληστές με τα μαύρα») σε πλημμεληματική σύσταση και συμμορία. Επιπλέον, τον έκρινε ένοχο για δύο ακόμη κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας που είχε ζητήσει τη μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας σε πλημμέλημα και τη μη αναγνώριση ελαφρυντικού.

Στην απολογία του ο Γιάννης Δημητράκης είχε επαναλάβει στο δικαστήριο ότι είναι αναρχικός, λέγοντας ότι του φαίνεται αστείο “που φορτώθηκα 25 χρόνια κάθειρξη επειδή προσπάθησα να οικειοποιηθώ λίγα από τα κλεμμένα κέρδη των τραπεζών. Εάν κάποιος πρέπει να απολογηθεί είναι οι τράπεζες και όχι εγώ”.

Είχε υποστηρίξει επίσης ότι η ληστεία “ήταν μια αντιπροσωπευτική λύση για τους ιδεολογικούς και υπαρξιακούς προβληματισμούς μου, είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς πορεύεται ένας αναρχικός, ποια είναι η θέση του σε αυτή την κοινωνία”, ενώ τόνισε ότι στο δίλημμα, όπως είπε, “άβουλος θεατής ή ενεργός πολίτης επέλεξα να συμμετέχω”.

Ο Δημητράκης είχε αναφέρει στους δικαστές ότι όσο ζει και αναπνέει “το ταξίδι θα συνεχίζεται”.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε