weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μέσα από τις φυλακές η εντολή για τη βόμβα στην εισαγγελέα

Μέσα από τις φυλακές η εντολή για τη βόμβα στην εισαγγελέα | Newsit.gr

Ήταν η δεύτερη παρόμοια επίθεση μετά από εκείνη που σημειώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, στην πυλωτή πολυκατοικίας που διέμενε η εισαγγελέας Ιωάννα Χατζάκη, η οποία ερευνούσε υπόθεση οικονομικών εγκλημάτων γνωστών επιχειρηματιών. Αστυνομικές πηγές, υποστηρίζουν πως υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα «ενοικιαζόμενων» βομβιστών, που συντονίζεται και κατευθύνεται μέσα από τις φυλακές, προβαίνοντας σε βομβιστικές επιθέσεις έναντι αμοιβής.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αν και ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για την αιτία και τα κίνητρα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης, μεγαλύτερα ποσοστά στο ερευνητικό στόχαστρο συγκεντρώνουν οι κατηγορούμενοι της πιο πρόσφατης υπόθεσης και δίκης που ασχολήθηκε η Εισαγγελέας.

Στις 13 Μαρτίου 2012, η κ. Καλαϊτζή, ως πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από διαδικασία που κράτησε 18 μήνες ανακοίνωσε την απόφαση ενοχής των δεκαοκτώ από τους είκοσι κατηγορούμενους του «συνδικάτου του εγκλήματος» για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριου του 2009 και την δολοφονία του επιχειρηματία Γ. Γούσιου τον Σεπτέμβριο του 2008. Ως φυσικοί αυτουργοί της απαγωγής καταδικάστηκαν οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης και Χαράλαμπος Μουστάκας, ενώ οι «εγκέφαλοι» του σχεδίου ήταν, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος που κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία στην απαγωγή. Ένοχοι για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου κρίθηκαν οι Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ως φυσικός αυτουργός, και Γιώργος Κατσαγάνης για άμεση συνέργεια. Ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας κρίθηκαν οι Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος.

Τους πρώτους μήνες μετά από αυτή την δικαστική απόφαση, η Εισαγγελέας είχε καταγγείλει πως δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους και είχε τεθεί υπό αστυνομική προστασία. Περίπου 8 μήνες μετά, αποδεικνύεται πως αυτή η προστασία ήταν μόνο στα… χαρτιά. Η κ. Καλαϊτζή, όπως αναφέρουν αστυνομικές πληροφορίες, είχε αστυνομική συνοδεία κατά τις μετακινήσεις της, και τους πρώτους μήνες και σταθερή φρούρηση της οικίας της. Λίγο καιρό αργότερα η διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ήταν να φυλάσσεται η οικίας της μόνο όταν υπήρχε «υπηρεσιακή ευχέρεια», κοινώς όταν υπήρχαν εύκαιροι αστυνομικοί.

Κάπως έτσι, εύκολα, οι δράστες λίγο πριν από τις 02:00 χθες τα ξημερώματα, έφθασαν στην οδό Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι, και τοποθέτησαν τον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε βοηθητική είσοδο της κατοικίας στο πίσω μέρος. Η έλλειψη ευρημάτων της βόμβας οδηγεί τους πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αμμωνιοδυναμίτιδα, υψηλό εκρηκτικό, που πυροδοτήθηκε με βραδύκαυστο φυτίλι και την ποσότητα να εκτιμάται περίπου στα 5 κιλά, ωστόσο το είδος εκρηκτικής ύλης θα προκύψει από το χημείο. Κρατήρας διαμέτρου ενός μέτρου σχηματίστηκε, η είσοδος, το στέγαστρο και μια μάντρα κατέρρευσαν όπως και τζάμια σπιτιών και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν τύχη που δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, επεσήμαιναν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης:
Υποτίθεται πως είχε αστυνομική φρουρά η εισαγγελέας – Πως τίναξαν το σπίτι της στον αέρα

#TAGS MM