Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Οι απαγωγείς ήξεραν κάθε κίνησή του!

Μιχάλης Λεμπιδάκης απαγωγή
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Εσωτερική πληροφόρηση φαίνεται πως είχαν οι απαγωγείς
– Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε μπει στο στόχαστρό του ενώ ήταν ακόμη στο Ελευθέριος Βενιζέλος
– Οι δυο ομάδες των απαγωγέων και ο ρόλος κάθε ενός από τους συλληφθέντες
– Ο κωδικός στα μηνύματα που έστελναν στην οικογένεια
– Πότε επικοινώνησαν πρώτη φορά και πως έδωσαν σημάδια ότι ο 53χρονος ήταν ζωντανός

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης φαίνεται ότι είχε μπει καιρό στο στόχαστρο. Το σχέδιο της απαγωγής είχε μπει σε εφαρμογή πριν καν ο 53χρονος επιχειρηματίας “πατήσει” το πόδι του στην Κρήτη.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου έρχονται σιγά στο φως μέσα από τη δικογραφία. Το σχέδιο για την απαγωγή είχε μπει σε εφαρμογή ενώ ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρισκόταν ακόμη στο αεροδρόμιο “Ελεύθεριος Βενιζέλος”. Οι απαγωγείς παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση. Και φαίνεται να είχαν πληροφόρηση εκ των έσω.

Οι άγνωστες αποφάσεις των απαγωγέων – Θα τον σκότωναν ή θα τον άφηναν να πεθάνει

Το σχέδιο Νικίας

Οι λεπτομέρειες για την 90σελιδη δικογραφία που σχημάτισε η ασφάλεια Ηρακλείου έρχονται στο φως μέσα από δημοσίευμα της Καθημερινής.

Το ειδικό σχέδιο της αστυνομίας για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης είχε την κωδική ονομασία Νικίας. Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι απαγωγείς ήξεραν κάθε λεπτομέρεια των κινήσεων του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Το γεγονός πως οι δράστες γνώριζαν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του 53χρονου επιχειρηματία, ενισχύει την πεποίθηση ότι είχαν “εσωτερική” πληροφόρηση. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο της απαγωγής τέθηκε σε εφαρμογή ενώ ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν ακόμη στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Περίμενε την πτήση προς Ηράκλειο, επιστρέφοντας από το εξωτερικό.

«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποδεδειγμένα είχαν πλήρη γνώση ως προς το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Λεμπιδάκης στο εξωτερικό και το χρονικό διάστημα παραμονής του εκεί, έως και τον ακριβή χρόνο επιστροφής του», αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενου

Η ομάδα που σχεδίασε και υλοποίησε την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν χωρισμένη σε δυο υποομάδες. Στον πρώτο πυρήνα, η αστυνομία τοποθετεί τρεις από τους συλληφθέντες: έναν 44χρονο, έναν 23χρονο και έναν 46χρονο. «Απενεργοποιήθηκαν» όμως στις αρχές Αυγούστου γιατί παρακολουθούνταν από την αστυνομία.

Στο δεύτερο πυρήνα τοποθετούνται οι υπόλοιποι από τους συλληφθέντες: ο ιδιοκτήτης της μάντρας με τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, όπου βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο 40χρονος που φρουρούσε τον επιχειρηματία, ο 60χρονος μεσίτης και ο 45χρονος που υπήρξε “ακτιβιστής” κατά των πλειστηριασμών.

Η δικογραφία ρίχνει φως στο ρόλο κάθε ενός από τους απαγωγείς. Ο 60χρονος μεσίτης κατηγορείται ότι είχε επικοινωνήσει πέντε φορές με την οικογένεια του επιχειρηματία. Ο 45χρονος “ακτιβιστής” είχε το ρόλο… “στρατολόγου” για λογαριασμό των απαγωγέων.

Το πρώτο μήνυμα μετά την απαγωγή

Η πρώτη επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια Λεμπιδάκη μετά την απαγωγή έγινε στις 2 Απριλίου. Έστειλαν στον αδερφό του επιχειρηματία μήνυμα με το ΑΦΜ και τον αριθμό διαβατηρίου του απαχθέντα, την ημερομηνία γέννησης της συζύγου του και τον αριθμό τηλεφώνου του πατέρα του.

Το συνθηματικό

Οι απαγωγείς, στα sms που έστελναν στην οικογένεια, χρησιμοποιούσαν και κωδικό αναγνώρισης: τα γράμματα ΑΒ πριν από κάθε μήνυμα. «Ο δράστης αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά της φωνής του επιβεβαίωσε την “ταυτότητά” του κάνοντας χρήση του συνθηματικού κωδικού “ΑΒ”».

Ο έλεγχος στην εθνική

Ο τροχονομικός έλεγχος που έγινε σε Ι.Χ. στην Εθνική Οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δυο ώρες πριν οι αστυνομικοί σταματήσουν το αυτοκίνητο, είχαν εντοπίσει τηλεφωνική επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια Λεμπιδάκη. Κι έτσι, ακολούθησαν το στίγμα του κινητού που είχαν μαζί τους.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις