Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μυστήριο ο βαρύς οπλισμός στην πρεσβεία της Λιβύης- Πως και γιατί βρέθηκαν τα όπλα

Σε οπλοστάσιο είχε μετατρέψει την Πρεσβεία της Λιβύης, η διπλωματική αντιπροσωπεία που είχε ορίσει η κυβέρνηση του νεκρού πρώην ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνουν αστυνομικές πηγές.

Ο βαρύς οπλισμός παραδόθηκε από τη νέα διπλωματική αντιπροσωπεία μετά από υπόδειξη της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απαντήσεις των εγκληματολογικών εργαστηρίων και κυρίως των βαλλιστικών εξετάσεων. Θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου οπλισμού σε εγκληματικές ενέργειες, καθώς υπήρχε έντονη φημολογία ότι «κανταφικοί» προβαίνουν σε δολοφονίες αντικαθεστωτικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπου είχαν καταφύγει.

Το οπλοστάσιο, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, φαίνεται να είχε μεταφερθεί σταδιακά στο κτίριο της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα, πιθανόν μέσω διπλωματικής αλληλογραφίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, διαπιστώνεται πως τα προηγούμενα καθεστώτα αραβικών χωρών είχαν μετατρέψει σε «οπλοστάσια» της πρεσβείες τους στην Ελλάδα. Όταν αυτά τα καθεστώτα έπεσαν μέσα σε αιματοκύλισμα και απερίγραπτη βία, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να παραδίδουν τον αποθηκευμένο κρυφό οπλισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν ή τους προέκυπταν κατά τις ανακρίσεις των καθεστωτικών. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου του 2010, είχε βρεθεί οπλισμός κι εκρηκτικά στην παλιά πρεσβεία του Ιράκ στο Παλιό Ψυχικό.

Βέβαια άγνωστο θα παραμείνει το μέγεθος του οπλισμού και εκρηκτικών, που πήρε μαζί της η «κανταφική» διπλωματική αντιπροσωπεία πριν αποχωρήσει. Η παράδοση του οπλοστασίου έγινε το πρωί της Δευτέρας από πρεσβεία της Λιβύης στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για 19 πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρήματος, κυρίως βελγικής και ιταλικής κατασκευής, 11 περίστροφα, 2 υποπολυβόλα με πτυσσόμενο κοντάκι των 9 mm, 1.230 σφαίρες ποικίλου διαμετρήματος, 8 σιγαστήρες, γεμιστήρες, 15 κιλά ισχυρής στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης SEMTEX σε 6 συσκευασίες, 5 πυροκροτητές, 2 χειροβομβίδες, ένας ανιχνευτής εκρηκτικών και ένα μηχάνημα ελέγχου υποκλοπών.

Διαβάστε τι βρέθηκε στο οπλοστάσιο

Σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές εκτιμήσεις, δεν πρόκειται για οπλισμό που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί στο εγχώριο τρομοκρατικό πεδίο, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για βέλγικα και ιταλικά πιστόλια των 9mm, ωστόσο θα γίνει εργαστηριακή εξέταση, αν και εκ προοιμίου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι απολύτως καθαρά.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η παράδοση του οπλισμού έγινε ύστερα από υπόδειξη της κυβέρνησης της Λιβύης προς την Πρεσβεία της στην Αθήνα, ενώ η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία) προχωρά στην πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης
Μίνι – οπλοστάσιο στην πρεσβεία της Λιβύης – Τι ήθελε τα όπλα το καθεστώς Καντάφι;

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε